Johan Derksen: ‘Matthijs vindt ons te rauw? Rauw verdedigde jou!’

Geld of geloofwaardigheid? Het dilemma van Matthijs van Nieuwkerk was levensgroot tijdens zijn gesprekken met Talpa. Hij vond SBS 6 toch te rauw. “Maar rauw verdedigde jou!”

Matthijs van Nieuwkerk © NPO

Het lijkt een tactische zet dat Matthijs van Nieuwkerk voor het tekenen bij RTL niet heeft gewacht op het rapport over wangedrag bij de publieke omroep. Nu de NPO de deur nog voor hem dichthoudt, klinkt er geen overtogen woord over dat hij voor de commerciëlen heeft gekozen. En dat was toch jarenlang zijn angst: het Jack Spijkerman-effect.

Nee tegen John

Wel heeft Matthijs voor de gulden middenweg gekozen: zijn transfer naar RTL wordt geaccepteerd, maar een overstap naar SBS 6 zou waarschijnlijk schadelijk geweest voor zijn imago. Dat je collega’s wordt van het VI-trio met hun piemelfilmpjes is tot daaraantoe, maar je wil als A-ster écht niet in hetzelfde schema komen te staan als Peter Gillis.

Toch ligt het voor de hand dat John de Mol en zijn Talpa een beter bod hebben gedaan: Matthijs levert immers A-kwaliteit en zou SBS 6 een flinke impuls kunnen geven. En dan heb je het grote dilemma dat eigenlijk altijd voorafgaat aan een transfer naar Talpa: geld of geloofwaardigheid? Hij koos voor het laatste.

‘Veel te rauw’

Talpa-bobo Paul Römer stelt dat Matthijs hun bedrijf uiteindelijk toch ‘te rauw‘ vond. “We hadden Matthijs kunnen hebben, er zijn gesprekken geweest, maar hij heeft ons afgewezen. Toch pijnlijk, vind je ook niet?”, merkt Wilfred Genee op in Vandaag Inside.

Hélène Hendriks: “Ik vind hem ook wel gewoon beter bij RTL passen.”

Johan Derksen: “Ik denk niet dat geld de reden is geweest. (…) Ik kan me best voorstellen dat hij niet bij dit soort programma’s wil horen.”

‘Verdedigden jou!’

Daar komt Johan even later toch op terug. “Ik wil nog even terugkomen op dat Matthijs ons programma en Talpa te rauw vond, hè. Dan denk ik: dat kan Matthijs nou wel zeggen, maar in de periode dat hij op de grond lag en met de rug tegen de muur stond, heeft ‘rauw’ hem altijd verdedigd. Bij RTL heeft niemand een poot voor hem uitgestoken.”

Wilfred: “Paul Römer zei dat volgens mij, maar hij had wel het idee dat hij dat niet helemaal voelde hier. Het gevoel dat hij de affiniteit had. Maar wij hebben het voor hem opgenomen, bedoel je? Stank voor dank eigenlijk!”

Niets verplicht

Johan is toch een beetje teleurgesteld in Matthijs. Hij laat zijn rauwe redders in de steek voor een zachtere landing. “Nou ja, hij is niets verplicht, maar RTL heeft echt nooit een poot naar hem uitgestoken, hè? Die hebben zich gewoon altijd heel koest gehouden en geen meninkjes verkondigd.”

Toch verkiest Matthijs RTL’s decorum boven Talpa’s euro’s. Wat Johan van RTL vindt? “Eigenlijk een heel laf omroepje.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Matthijs van Nieuwkerk als dank wel eens aan mag schuiven in Vandaag Inside?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen