DPG biedt miljard: Angela de Jong straks collega van RTL-sterren?

Het zou zomaar kunnen dat Angela de Jong volgend jaar een directe collega wordt van de volledige RTL-sterrenstal, want haar werkgever DPG Media is aan het zwaaien met 1,1 miljard euro.

Angela de Jong © RTL

De Vlaamse mediagigant DPG Media wil voor maar liefst 1,1 miljard euro RTL Nederland overnemen. Daarmee zou de eigenaar van nieuwsmerken als het AD, de Volkskrant en NU.nl en radiomerken als Qmusic in één klap ook een televisiegigant worden én Videoland in huis krijgen. Er is nog één obstakel: de ACM moet nog toestemming geven.

Merknaam RTL blijft

De ACM hield eerder een fusie van RTL met Talpa tegen, dus het is nog niet gezegd dat het daadwerkelijk gaat gebeuren, maar het hangt dus wel in de lucht. Het is de bedoeling dat Sven Sauvé de directeur van RTL blijft. Hij zegt: “Ik ben ook blij met het feit dat de naam RTL behouden blijft; een sterk merk en geliefd bij heel veel Nederlanders.”

En DPG-baas Christian Van Thillo zegt: “Ons bedrijf maakt in België met VTM al 35 jaar succesvol televisie. Ik ben ervan overtuigd dat de consument zal blijven kijken naar goed gemaakte programma’s.”

Angela als collega

De overname zou saillant zijn, omdat de op het Mediapark zo gevreesde Angela de Jong dan de directe collega zou worden van de gehele RTL-sterrenstal. Nu kan Angela nog schrijven wat ze wil, maar als ze daarmee straks een onderdeel van haar eigen DPG schaadt, zijn ze dan nog wel zo blij met haar pikante columns?

Het is nog maar de vraag. Journalisten maken zich op sociale media enige zorgen. “Het komt er gewoon op neer dat je als onafhankelijk journalist bijna niet meer om DPG of Mediahuis heen kan”, zegt onderzoeksjournaliste Kim van Keken.

Huwelijksklokken

MAX-gezicht Ron Vergouwen vraagt zich af of de ACM hiermee akkoord gaat. “Nou, wat denken jullie? Mogen de huwelijksklokken dit keer wél luiden?”

Podimo-baas Tim de Gier: “Dit is voor niemand goed en gaat de ACM niet goedkeuren. Kranten dan maar aan mij overdragen.”

En mediakenner Marianne Zwagerman: “Ik mag toch hopen dat er eindelijk eens iemand wakker wordt bij de ACM?”

Groot probleem

SP-bekendheid Peter Kwint is kritisch. “En dit is precies het probleem. Een paar mediahuizen hebben alle macht. En gebruiken het geld dat ze verdienen door journalisten onder te betalen voor nog meer overnames en verdere clustering van mediamacht.”

Jort Leijten, economieredacteur van NRC, sneert: “DPG heeft niet genoeg geld om de eigen journalisten fatsoenlijk te betalen maar gelukkig kon de aankoop van RTL er nog wel van af.”

YMCA

RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan hoopt dat het allemaal niet doorgaat. “Op de melodie van YMCA: we hebben vertrouwen in de A-C-&-M.”

Tot slot laat mondkapjesboef Sywert van Lienden weten dat dit ‘niet gezond’ is. “Wat een mediaconcentratie in één hand.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

DPG Media (Qmusic, AD, NU.nl, etc.) wil RTL overnemen. Moet de ACM dit tegenhouden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen