Ali B-proces start in juni, tien jaar na ‘verkrachten’ Ellen ten Damme

Het grote Ali B-proces gaat in juni 2024 van start, bijna precies tien jaar nadat hij zijn eerste vermeende zedenslachtoffer maakte: Ellen ten Damme. “Dat was in 2014 in Marokko.”

Ellen ten Damme en Ali B © AvroTros

Het heeft ontzettend lang geduurd, maar het is nu eindelijk duidelijk wanneer het grote proces tegen Ali B begint: op 12 en 13 juni 2024, meldt het OM. Het was al duidelijk dat hij zou worden vervolgd, ook in de zaak van Ellen ten Damme, maar niet waarvoor precies. In het geval van Ellen gaat het om verkrachting, in 2014 tijdens tv-opnames in Marokko.

Drie feiten

De verdenking tegen Ali behelst in totaal drie verschillende feiten: verkrachting (augustus 2018 te Heiloo), aanranding (mei 2018 te Amsterdam) en verkrachting (april 2014 te Marokko). De verdenking van aanranding is gerelateerd aan de horrortalentenjacht The Voice of Holland, de verkrachting in Marokko betreft dus Ellen ten Damme.

Ellen heeft geen aangifte gedaan, maar heeft wel een verklaring afgelegd bij de politie. “Om die mensen te steunen die al hun verhaal hebben gedaan. Ik zelf heb er helemaal niks aan om dat te doen. Maar in het kader van het algemeen belang, denk ik wel dat ik iets moet doen”, zei ze vorig jaar.

Over de grens

Yvonne Coldeweijer was vorig jaar, nog voordat Ellen haar verhaal deed, de eerste die met dit verkrachtingsverhaal naar buiten kwam. “Het schijnt dus dat hij daar ’s nachts naar haar kamer is gegaan en daar over de grens is gegaan. Dit is dus gemeld en er is vervolgens niets mee gebeurd”, zei ze destijds.

Zelf wist Yvonne al jaren dat er iets is gebeurd tijdens de opnames van Ali B en de Muziekkaravaan in 2014. “Wat ik in die tijd heb vernomen is dat er vervelende dingen zijn gebeurd tussen haar en Ali B. Dingen die zij niet wilde. Dit is destijds bij het productiehuis neergelegd en zij hebben dit totaal in de doofpot gestopt natuurlijk. Dat wist ik destijds al.”

Ali ontkent

Ali ontkent overigens alle beschuldigingen, ook die van Ellen. “Wat een vrolijke onschuldige flirt was, wordt nu acht jaar later lelijk gemaakt en verdraaid. Het is onbegrijpelijk want de jaren na 2014 stuurden we elkaar lieve berichten en zagen elkaar af en toe”, zei hij eerder. “Ik snap er echt niks van.”

Tijdens de opnames van datzelfde programma in Marokko schijnt Ali ook het bed te hebben gedeeld met Iris Hond, maar dat zou voor de verandering wél vrijwillig zijn geweest.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen