Ellen ten Damme stapt naar politie na wangedrag Ali B: ‘Hij spoort niet’

Ellen ten Damme heeft een verklaring afgelegd bij de politie over een ervaring van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Ali B. “Om die vrouwen van The Voice te steunen.”

Ellen ten Damme © NPO

Het is inmiddels acht jaar geleden dat Ellen ten Damme te gast was in het programma Ali B en de Muziekcaravaan. Daar is iets grensoverschrijdends gebeurd. De presentatrice vertelde er vanavond over in het tv-programma De Geknipte Gast, zonder de naam van de rapper te noemen. Dat deed ze onlangs wél in een podcast die het AD in bezit heeft.

Ellen steunt Voice-meiden

Ellen vertelt aan De Geknipte Gast-presentator Özcan Akyol dat ook zij een vervelende ervaring heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Op de vraag of ze de urgentie voelt om dat te delen, zegt ze: “Ja, ik weet nu eigenlijk niet wat ik moet zeggen, want ik ga dat waarschijnlijk wel doen ja. Om die vrouwen van The Voice te steunen.”

Özcan: “Specifiek de vrouwen van The Voice?”

Ellen: “Ja.”

Özcan: “Omdat jij een soortgelijke ervaring hebt gehad?”

Ellen: “Ja.”

Özcan: “Ook met dezelfde figuren?”

Ellen: “Dat laat ik in… Kijk, ik vind het niet chic om in de media mensen aan een schandpaal te nagelen.”

Onverteerbaar

Lange tijd heeft Ellen getwijfeld of ze er überhaupt iets mee wilde doen. Özcan: “Dat die vermeende dader vrij rondloopt en alweer nadenkt over een rentree in de artiestenwereld, dat is niet onverteerbaar?”

Ellen: “Ehmmm. In algemene zin denk je van: oh, dat gaat dan allemaal heel lang duren het officiële gedoe. Rechtszaken, toestand, kost geld, allemaal gezeik. Het hele gedoe, daar moet je maar zin in hebben. Is het dat waard? Je maakt iemand anders zijn leven misschien kapot. Een huwelijk, een relatie of dat gedoe.”

Ze spreekt over een zedendelict. “Zedendelicten kunnen moeilijk bewezen worden, omdat het meestal tussen twee mensen gebeurt waar niemand bij is. Dat is heel moeilijk. Het is zijn woord tegen het jouwe. Er zijn heel veel redenen. Je wil er niet steeds mee bezig zijn, je wil er vanaf, je wil verder met je leven.”

Kwetsbaar

Er zijn heel veel redenen om geen aangifte te doen, zegt Ellen. “En als iets bekender persoon is het helemaal vervelend. Je bent heel kwetsbaar. En als je ergens een hekel aan hebt is het roddelpers en parasieten in die branche.”

Toch wil ze er nu alsnog werk van maken. “Ik ben ermee bezig”, zegt ze. “Er is nu een momentum om het fenomeen van mensen die denken dat ze maar alles kunnen maken door status of geld… Dat is wel goed om dat een halt toe te roepen een keer.”

Ali B

Het gaat om Ali B, stelt het AD vlak na de uitzending van De Geknipte Gast. Dat blijkt volgens de krant uit een podcast die vorige maand is uitgekomen, namelijk ‘Aan De Keukentafel’ van haar goede vriend Sietse Huisman. Inmiddels is het stukje waarin ze zijn naam noemt uit de podcast verwijderd, maar de krant heeft het origineel nog in bezit.

Ellen zegt in deze podcast dat ze een soortgelijke ervaring heeft als de vrouwen in The Voice: “Er is een verhaal van mij dat helemaal geen geheim was en dat ik destijds ook heb verteld in mijn omgeving. Dat gaat over Ali B. Ik vind hem echt een lul. Hij spoort echt voor geen meter en daar heb ik dus ook een verhaal over.”

Ze stelt dat het is gebeurd in Marokko, waar de opnames van Ali B en de Muziekcaravaan plaatsvonden. Ze zegt niet wat er precies gebeurd is, maar ze bekende daarna ‘wel in de war te zijn’ geweest. “Ik ben weken bezig geweest met: wat zal ik ermee doen? Ik was kwaad, als iemand vlak daarna doet alsof zijn neus bloedt, alsof het heel normaal is.”

Popiejopie

Het was een zware tijd voor Ellen. “Jij bent in de war en vraagt je af: wat moet ik hiermee? En hij doet alsof er niets aan de hand is. Hangt de popiejopie uit. Ik dacht: wat ben jij een… Je hebt totaal niet in de gaten waar je mee bezig bent. Ik heb er ook wel iets van gezegd.”

Ze heeft er nu een verklaring over afgelegd bij de politie. “Om die mensen te steunen die al hun verhaal hebben gedaan. Ik zelf heb er helemaal niks aan om dat te doen. Maar in het kader van het algemeen belang, denk ik wel dat ik iets moet doen.”

Yvonne

Yvonne Coldeweijer heeft het verhaal over Ellens ervaring met Ali vanmiddag al gedeeld in haar betaalde Telegram-app. Ze vertelt daarin dat Özcan na de opnames van De Geknipte Gast flink heeft lopen kletsen en aan anderen heeft verteld om welk zedendelict het precies gaat. Die informatie deelt Yvonne nu ook met haar volgers.

Volgens Yvonne heeft Ellen destijds, na de opnames van Ali B en de Muziekcaravaan, aan de bel getrokken over haar afschuwelijke ervaring. “Dit is destijds bij het productiehuis neergelegd en zij hebben dit totaal in de doofpot gestopt natuurlijk en er is vervolgens niets mee gebeurd. Dat wist ik destijds al.”

De producent van het programma was North Sea Camel, het bedrijf dat Ali B en Najib Amhali samen hebben opgericht.

AvroTros

De AvroTros zond het programma uit. Die zegt nu tegen het AD: “We zijn enorm geschrokken van het verhaal van Ellen ten Damme over haar ervaring van grensoverschrijdend gedrag in 2014. We vinden het verschrikkelijk als dit inderdaad heeft plaatsgevonden tijdens de opnames van Ali B en de Muziekkaravaan. In overleg met Ellen ten Damme zullen we actie ondernemen.”

Ali B wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Twee van hen hebben aangifte gedaan van verkrachting. Het is onduidelijk hoe het nu met die zaken staat; zelf geniet de rapper nog altijd van het goede leven in Dubai.

Fragment

Ellen te gast bij Ali:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen