Mariëlle Tweebeeke gevloerd door Pieter Omtzigt: ‘Ze druipt af!’

Mariëlle Tweebeeke geldt als een van de sterkste interviewers van het land, maar zelfs zíj is niet opgewassen tegen Pieter Omtzigt. “Dit wordt helaas geen Sonja Barend Award!”

Pieter Omtzigt en Mariëlle Tweebeeke © NOS

Als je zelfs al met Mariëlle Tweebeeke de vloer aan veegt, dan wordt het wel héél lastig voor haar collega-journalisten. Pieter Omtzigt nam het gesprek in Nieuwsuur gisterenavond vollédig over toen de tv-journaliste in de steek werd gelaten door haar feitenkennis. “Nee, u ontkende net dat het er was en nu kent u het!”

Premierskandidaat

Omtzigt weet nog niet wie zijn premierskandidaat is en daar wordt flink wat ophef over gemaakt in de media. Onterecht, zegt hij in de Nieuwsuur-studio. “In het Nederlandse staatsbestel is de minister-president helemaal niet zo belangrijk. Het is een eerste onder de gelijken.”

Mariëlle: “Ja, op papier misschien, maar kijk naar de werkelijkheid.”

Omtzigt: “Ja, en dat is nou precies waar het mis is gegaan. Wij zijn de afgelopen twaalf jaar bestuurd vanuit het Torentje of vanuit het Catshuis en het Catshuis is nóg problematischer, omdat hij daar gewoon een paar ministers uitnodigde en dan gewoon besluiten nam over corona.”

‘Dat is niet waar!’

Mariëlle verwijt Omtzigt vervolgens te liegen. “Ja, dat heb ik u horen zeggen, maar dat is natuurlijk niet waar. Dat is natuurlijk niet waar.”

Omtzigt verbaasd: “Waarom is het niet waar?”

Mariëlle: “Dat is natuurlijk niet waar. U doet net – en u heeft dat al een paar keer gedaan – alsof er geen beslissingen in de Tweede Kamer worden genomen, maar alles wat er in het Catshuis is besproken, moet natuurlijk uiteindelijk ook door de Tweede Kamer.”

Omtzigt: “Nou, laten we het voorbeeld nemen van de compensatieregeling voor de toeslagenouders. Dat besluit is in het Catshuis genomen…”

‘Pardon?!’

Mariëlle onderbreekt hem: “Door democratisch gekozen volksvertegenwoordigers…”

Omtzigt fronst zijn wenkbrauwen: “Pardon?”

Mariëlle: “Dat zijn toch allemaal gekozen mensen die daar zitten?”

Nee, aldus Omtzigt. “Mevrouw Van Huffelen? Stond niet op een lijst. Die gaf het besluit naar buiten toe, was nergens gekozen. Het ging om 30 duizend euro. Ze belden mij nog uit het Catshuis, ik zei: ‘Niet doen, er zijn ook mensen die hebben 100 of 200 euro schade, dus alsjeblieft.’”

Kabinetsbesluit

Mariëlle doet vervolgens een foute aanname: “Ik neem aan dat het een kabinetsbesluit was.”

Omtzigt legt uitgebreid uit dat het géén kabinetsbesluit (‘er zaten maar drie of vier ministers’), maar een beleidsbesluit van de minister. “En toen het in de Kamer behandeld werd vier maanden later, hadden al tienduizenden mensen die 30 duizend euro gehad, dus de Kamer kon het niet terugdraaien of je moest bij die ouders langsgaan.”

En dat zou natuurlijk onfatsoenlijk bestuur zijn, vervolgt hij. Mariëlle kapt hem af: “Oké, dit voorbeeld kennen we natuurlijk, dat is waar.”

Mevrouw Tweebeeke

Omtzigt reageert verbaasd op deze draai van Tweebeeke. “Nee, u ontkende net dat het er was en nu kent u het. Dat vind ik op zich wel heel interessant, mevrouw Tweebeeke.”

Journalist Ton Verlind, tevens oud-KRO-baas, spreekt op X van een ‘slecht interview’. “Ze beheerst de materie niet, gaat desalniettemin de confrontatie aan, verliest haar geduld en de greep. Daardoor geen touw aan vast te knopen en een nare onderliggende sfeer. Dit wordt geen Sonja Barend Award lijkt me.”

Kijkers stellen dat Mariëlle ‘afdruipt’ en ene Robin stelt: “Pieter Omtzigt, de gladiator van de argumenten, overtroeft Mariëlle Tweebeeke met een indrukwekkende 10-0 overwinning.”

Egokwestie

Story-baas Guido den Aantrekker vindt dat Omtzigt het heel goed doet. “Geniaal hoe Omtzigt hier Tweebeeke alle journalistieke hoeken van de tv-studio laat zien. Het nekzwetsen genadeloos blootgelegd.”

GeenStijl-ster Bart Nijman is verbaasd: “Tweebeeke, echt niet de slechtste interviewer op tv, laat zich hier enorm kennen bij een beetje inhoudelijke tegenspraak en maakt een ego-kwestie van een inhoudelijke uitleg. Vat het campagneniveau wel een beetje samen – en ook hoe hoog Omtzigt daarboven staat.”

Fragment

Het fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen