Slechts één lijsttrekker durft niet naar beruchte specials Nieuwsuur

Er is slechts één lijsttrekker die dit jaar niet naar de beruchte verkiezingsspecials van Nieuwsuur durft. De NPO-hatende Geert Wilders en Thierry Baudet gaan wél. Wie is er absent?

Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars © Merlijn Doomernik

De Nieuwsuur-specials in aanloop naar de verkiezingen zijn berucht. Héél berucht. Arjen Lubach heeft er zelfs een liedje over gemaakt: “Ga niet naar Nieuwsuur! Mariëlle Tweebeeke… Nee, toch?! Het kost je tien zetels! Ga niet naar Nieuwsuur! Nieuwsuur, waar je altijd bang voor de host wordt, omdat je geroast wordt. Ga niet naar Nieuwsuur!”

Hol van de leeuw

Drie jaar geleden zegden twee lijsttrekkers op het állerlaatste moment af: Farid Azarkan en Geert Wilders. “Geert durft er niet heen. Misschien wordt hij afgezeken. Hé, twee paspoorten is eng, maar niet zo eng als die Tweebeeke!”, grapte Lubach. En: “Zeg dat je verkeerd bent gereden of net overleden, maar ga niet naar Nieuwsuur!”

Wilders heeft nu wederom toegezegd. Of hij de belofte nakomt is nog even afwachten, maar de afspraak staat in elk geval: “Op dinsdagavond 14 november waag ik me in het hol van de leeuw en zal ik te gast zijn bij Nieuwsuur. Ben benieuwd! 🫢”

Wie van de twee?

Het is geen geheim dat Wilders liever niet optreedt in programma’s van de NPO, omdat hij die te links vindt. Ook de mediakritische Thierry Baudet schuift aan, namelijk op 2 november.

Nieuwsuur-anchors Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars zullen de lijsttrekkers om en om ondervragen. Wie op wie wordt gezet is nog niet duidelijk, maar drie jaar geleden was hij in elk geval flink jaloers toen zij Wilders én Baudet mocht doen. “Maar die verdeling is op basis van ons rooster gemaakt.”

Veertien partijen

Veertien politieke partijen hebben definitief toegezegd om deel te nemen aan de interviews met de lijsttrekkers. Vijf kleinere partijen als onderdeel van de reguliere uitzending, de negen grootste partijen in thema-uitzendingen in de verkiezingsstudio van Nieuwsuur.

De enige afwezige is de SGP. Kees van der Staaij is na 25 jaar in de Tweede Kamer gestopt en de nieuwe lijsttrekker is Chris Stoffer. Zo’n pittig interview bij Nieuwsuur durft hij kennelijk nog niet aan. “Ook de SGP was op grond van de criteria uitgenodigd, maar die partij zag af van deelname”, aldus de redactie.

Schema

Het schema van de thema-uitzendingen van Nieuwsuur:

Fragment

Het liedje van Lubach:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen