Mariëlle Tweebeeke op de wip? ‘Ze wordt van Nieuwsuur gehaald’

Mariëlle Tweebeeke en haar collega Jeroen Wollaars zijn met hun programma Nieuwsuur in een behoorlijk negatieve spiraal beland. “Ik denk dat ze volgend jaar worden vervangen.”

Mariëlle Tweebeeke © NOS

De kijkcijfers van Nieuwsuur staan zwaar onder druk en dat is opvallend, omdat er net verkiezingen zijn geweest. Normaal gesproken floreert het programma tijdens de verkiezingscampagne, maar dit jaar zijn de hoge verwachtingen niet waargemaakt. Sterker nog: Pieter Omtzigt heeft Mariëlle Tweebeeke zelfs verbaal knock-out geslagen.

Negatieve spiraal

Eigenlijk is die negatieve kijkcijferspiraal daar begonnen, stelt mediacriticus Victor Vlam. “En als je daarin zit, dan kom je er heel moeilijk uit. Dalende kijkcijfers bevestigen zichzelf vaak en dat is niet wat je wil. Wat gebeurt er nou als je kijkcijfers lager zijn? Dan kun je hele goede journalistiek bedrijven, maar dan zien mensen dat ook minder.”

Wat moet er nu gebeuren? Hij vervolgt in de podcast De Communicado’s: “Ik denk wel dat het roer om moet en echt drastisch om moet en dat is het lastige bij dit soort dingen. Als je alleen de koers inhoudelijk gaat verleggen, dan ben je er nog niet, want mensen komen daar niet altijd direct achter.”

Mariëlle eruit?

Als je kijkers terug wil lokken, moet je rigoureus te werk gaan, denkt Victor. “Je moet de kijker duidelijk maken dat de koers anders is. En ik begin wel een klein beetje te vrezen voor Jeroen Wollaars en Mariëlle Tweebeeke. Het is natuurlijk zo dat presentatoren het gezicht zijn van het programma.”

Hij vervolgt: “Een heel makkelijke manier om duidelijk te maken dat er een nieuwe wind is gaan waaien is om de presentatoren te gaan vervangen. Ik sluit zeker niet uit dat met kerst volgend jaar Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars zijn vervangen door andere presentatoren.”

Symbool

Huh? Mariëlle en Jeroen moeten er nu opeens uit? Is dat niet wat overdreven? “Nou, niet per se omdat zij nou schuldig zijn aan de crisis waar dat programma in zit, maar wel omdat zij er symbool voor staan en dat is soms waarom heel veel presentatoren niet verschrikkelijk veel baanzekerheid hebben. Dit soort dingen kunnen helaas gebeuren.”

Het is wel eens eerder gebeurd bij de voorloper van Nieuwsuur, weet Victor. “Dat was Nova, in 2002. Er moest toen ook een radicaal andere koers gevaren worden. En toen werden alle drie de presentatoren, waaronder Rob Trip vervangen. Opmerkelijk genoeg door Matthijs van Nieuwkerk. Die heeft een hele korte tijd Nova gepresenteerd.”

Iets te abstract

Die nieuwe koers van Nova sloeg uiteindelijk niet aan. “Maar zo kan dat inderdaad gebeuren. Dat zou ook nu weer kunnen gebeuren.”

Wat moet Nieuwsuur eigenlijk veranderen? “Ik vind de onderwerpen soms iets te abstract, iets te elitair. Ik denk eigenlijk dat ze goed zouden moeten kijken naar wat EenVandaag toegankelijk maakt en iets doen wat daarop lijkt, want ik denk dat de kijker daar meer op zit te wachten.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen