Sophie Hilbrand: ‘Beau van Erven Dorens, jij wil dus azc in straat?’

Beau van Erven Dorens heeft een groot hart als het gaat om de opvang van asielzoekers, maar hoe staat hij eigenlijk tegenover een AZC in zijn eigen Amsterdamse grachtengordel?

Sophie Hilbrand en Beau van Erven Dorens © NPO

Het is Beau van Erven Dorens na jaren en jaren gelukt om een documentaireserie te maken in een asielzoekerscentrum: Bij ons op het AZC. Het betreft een programma voor de publieke omroep en Beau is er als producent bij betrokken. Hij mocht er gisterenavond, samen met de andere makers, over vertellen aan tafel bij Khalid & Sophie.

Spreiding

Beau ergert zich aan het debat over asielzoekers in ons land. “Wat is een term binnen dat hele debat over asielzoekers waar jij niet zo goed tegen kan?”, vraagt presentatrice Sophie Hilbrand hem op een gegeven moment.

Daar kan Beau duidelijk over zijn: “Eh, nou, überhaupt het woord ‘spreiding’. Dit zijn mensen die zijn gevlucht, die hebben echt alles achtergelaten en de meest vreselijke dingen meegemaakt. Er zijn misschien ook mensen die dan… Dat noemen ze ‘gelukzoekers’, dat vind ik ook een heel nare kreet. Maar die moeten we dan ‘spreiden’.”

‘Het is geen vee!’

Het is een ongelooflijk ‘ranzig’ woord, vindt Beau. “Het is net alsof je het over vee hebt. Het is gewoon walgelijk. En de manier waarop heel veel van die mensen worden opgevangen is ook walgelijk. Dat komt omdat de politiek heel erg achterblijft.”

Hoe zou Beau er eigenlijk tegenover staan als er een azc wordt geopend in zijn eigen Amsterdamse grachtengordel? Sophie vraagt het hem op de man af. “Ik neem aan dat jij eigenlijk denkt: zo’n azc bij mij in de straat, kom maar door?”

‘In Bloemendaal!’

Dan begint Beau te wijzen naar Bloemendaal. “Nou, nu heb je dus de noordelijke provincies die eigenlijk alles moeten oplossen. Ik kom zelf uit Bloemendaal. Ik zou zeggen: jongens in Bloemendaal, een asielzoekerscentrum zou jullie goed staan. Dan zie je ook eens een asielzoeker van dichtbij.”

Sophie: “Jij pakt nu ook even de camera, maar serieus: Bloemendaal is er gewoon uitgelicht, hè? Daarover hebben we kunnen lezen dat de mensen daar écht niet zitten te wachten op een asielzoekerscentrum. Jij kent mensen in Bloemendaal. Je hebt nu binnen kunnen kijken en er lopen allemaal mensen met hart en ziel.”

Vrijwilligerswerk

Beau en zijn collega wijzen erop dat onbekend onbemind maakt en dat asielzoekers vaak ook vrijwilligerswerk doen in de buurt. Sophie: “‘Wees er niet bang voor’ is toch een heel duidelijke boodschap? En er moeten toch mensen opgevangen worden?”

Beau: “Ja. Dat is de afspraak. En we moeten ook niet doen of er honderdduizenden zijn. Het zijn er op dit moment 50 duizend.”

Bloemendaal is volgens hem een geschikte locatie voor een azc “Ik ken daar mensen. In één villa kun je er gewoon al tienduizend kwijt”, grapt hij.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Beau zich moet hardmaken voor een AZC in de Amsterdamse grachtengordel?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen