Eva Jinek-tafel kraakt Op1 volledig af: ‘Het is gewoon boomer-tv’

De voltallige talkshowtafel van Eva Jinek heeft gisterenavond de concurrerende talkshow Op1 afgekraakt. “Het is een wat ouder publiek dat ernaar kijkt. Het is saaie, donkere boomer-tv!”

Op1 en Eva Jinek © NPO, RTL

Het begint er steeds meer op te lijken dat het Op1-experiment is mislukt. Er heerst verschrikkelijke bonje achter de schermen en ook de kijker heeft er geen zin meer in; de herkenbaarheid ontbreekt vollédig. “Je merkt wel dat de laatste tijd mensen het steeds meer boomer-tv zijn gaan noemen”, aldus Leonie ter Braak aan de talkshowtafel van Jinek.

‘Gewoon te saai’

Leonie vindt Op1 een bloedsaai programma. “Het is een wat ouder publiek dat ernaar kijkt, het is een donkere studio, de kleur mist, je mist een beetje smoel. Je verlangt toch, als ik even voor mezelf spreek – en niet om mijn collega’s bij Op1 af te vallen, want dat is altijd vervelend… Ik ken Carrie bijvoorbeeld heel goed en die doet het heel goed met Charles.”

Ze vervolgt: “Maar toch heeft de kijker volgens mij… Nou, niet de Op1-kijker, want die is volgens mij heel vast; die heeft de afstandsbediening op 1 staan en die schakelen niet meer, zappen niet meer en die kijken gewoon braaf. Maar ik denk de jongeren, de boodschappers; die zijn niet heel erg fan van Op1. Ik vind het gewoon een beetje te saai.”

‘Hoe houdbaar?’

Eva Jinek vraagt zich af hoe lang ze Op1 nog tegenover zich treft, aangezien de participerende omroepen nu met elkaar in de clinch liggen. “Hoe houdbaar is het met zo’n structuur? Je hebt polder, dat is dan een soort fantastische Nederlandse uitvinding waarin iedereen elkaar half treft.”

Ze vervolgt: “De ene keer werkt het goed, de andere keer heb je een landbouwakkoord dat niet werkt en de andere keer heb je een talkshow met heel veel mensen, heel veel kapiteins op één schip. Hoe houdbaar is dat, Ron?”

‘Gaat wel ver’

Ron Fresen, jarenlang politiek duider in het NOS Journaal, daarop: “Volgens mij niet. Ik vind het eerlijk gezegd ook heel merkwaardig dat nu naar buiten komt dat het zulke conflicten heeft gegeven, die ook inhoudelijk van invloed zijn geweest op wie er te gast komt. Dat vind ik best wel ver gaan eerlijk gezegd.”

Eva: “Dat ging bijvoorbeeld over Richard de Mos op de dag van zijn vrijspraak.”

Ron: “Dan ben je toch als journalist en maker van zo’n programma geen knip voor de neus waard dat je dat accepteert als iemand anders zegt: ‘Die mag er niet in!’ Dat is toch niet te geloven? Het is een kleurloos programma geworden.”

Eva wegvagen

De NPO geeft een brevet van onvermogen weg, vindt Ron. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de publieke omroep er niet in slaagt om een goede talkshow aan het eind van de avond neer te zetten die gewoon jou van de buis wegvaagt.”

Eva: “Alsjeblieft, geeft ze geen ideeën, Ron!”

Ook tafelgast Peter Plasman vindt Op1 vreselijk. “Het heeft geen smoel, het heeft geen kleur, ik vind het ook saai.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen