Op1 door ruzie op sterven na dood: ‘Bert Huisjes gefrustreerde man’

Het begint er serieus op te lijken dat de talkshow Op1 op sterven na dood is. Het rommelt achter de schermen en de grote boeman lijkt opperbobo Bert Huisjes te zijn. “Hij is een gefrustreerde man.”

Peter Kee, Rachel Franse en Bert Huisjes © NPO

BNNVARA zorgde gisterenmiddag voor een behoorlijke schok: de omroep heeft besloten om zich terug te trekken uit de talkshow Op1. Wat is er in vrédesnaam aan de hand? De Volkskrant onthulde het ’s avonds in een onthullend artikel. Het probleem in een notendop: opperbobo Bert Huisjes blijkt zich onmogelijk te gedragen.

Machtige Bert

Bert, die ook al verdacht wordt van een zwaar ongepaste opmerking tegen Roos Moggré, wekt flink wat ergernis achter de schermen. Door hem zijn in één week tijd twee backstage-prominenten opgestapt: BNNVARA’s politiek redacteur Peter Kee en eindredacteur Rachel Franse van producent TVBV.

De macht van Bert is groot. Op1 is weliswaar een samenwerking tussen meerdere publieke omroepen, maar zijn WNL is de zendgemachtigde omroep en daarmee is hij de zogenaamde ‘penvoerder’ die overleg voert met de twee eindredacteuren. Rachel, een van hen, is dus opgestapt.

Over de kling

Bert beschuldigde Rachel van het ‘over de kling jagen’ van medewerkers, maar alle redacteuren die de Volkskrant sprak ontkennen dat. Is Bert niet gewoon het probleem? Rachel is opgestapt omdat Bert voor een ‘voor haar persoonlijk onveilige werkomgeving’ zou hebben gezorgd. En volgens BNNVARA houdt Bert een onderzoek naar de werksfeer tegen.

Het leiderschap van Bert valt niet in de smaak. Zo hield hij afgelopen november de komst van Angela de Jong tegen met een veto, ‘omdat de AD-journalist zich kritisch had uitgelaten over de rol van NPO-baas Frans Klein’. Peter: “Sommige politici worden zonder goede reden afgewimpeld, alleen maar omdat ze niet bij de omroepkleur horen.”

Maakt Bert zich schuldig aan wangedrag? Het lijkt er volgens columnist Jan Dijkgraaf wel op. Hij schrijft: “Ik twijfel er geen seconde aan dat je perfect in het rijtje Van Nieuwkerk-Vandermeersch-Albrecht-Wiersma past, qua onveilige werksfeer.”

Potpourri

Eén ding is zeker: het Op1-experiment, waarbij één programma door meerdere omroepen wordt gemaakt, is mislukt. Nu blijven alleen EO, MAX en WNL over. “Mooi moment om helemaal met deze rare stoelendans te stoppen en twee duo’s te kiezen die elkaar om de drie maanden afwisselen”, twittert tv-kenner Rob Goossens van RTL Boulevard.

Journalist Hans Laroes, voormalig baas van het NOS Journaal: “Het is toch wel veelzeggend dat geen enkele presentator van Op1 zich heeft ontwikkeld tot een echte tv-persoonlijkheid? Afwisselende duo’s, dat is natuurlijk hier een nadeel, maar er is nu tijd genoeg geweest. Tijd voor een inhoudelijk ambitieuzer NPO-programma; zonder WNL.”

Egomanie

Mediajournalist Mark Koster vindt het allemaal weer heel veelzeggend. “Zie daar, de zandbak van ons omroepbestel, met egomanie baasjes die elkaar bestoken. Helemaal niemand boeit de inhoud, Dat zeggen ze wel. Wat ze echt boeit is wie er bepaalt wie in de stoeltjes zit. BNN neemt wraak omdat ze in 2020 slot moesten delen.”

Hij vervolgt: “Schaf dus die omroepen af, zet er de beste makers en journalisten op, en interviewers die ter zake kundig zijn uit alle gezindten, maar stop met deze waanzin. De kijkers zijn nog met meest gedupeerd.”

Rutger Castricum vreesde al voor dit soort reacties: “Op1… Ofwel: Goedenavond, wie wil er een stok om de NPO mee te slaan?”

Gênante vertoning

Onderzoeksjournaliste Kim van Keken vindt het ongelooflijk. “Gênante vertoning dit. Vooral omdat het Bert Huisjes niet lukt om twee zeer bekwame talkshowmakers als Peter Kee en Rachel Franse serieus te nemen. Voor de rest blijft het natuurlijk zeer problematisch dat een klein omroepje als WNL penvoerder is van zo’n prominent programma.”

Oud-politicus Frans Weisglas: “Lijkt mij een goed moment om met de hele formule van Op1 met wisselende presentatieduo’s te stoppen en terug te keren naar een dagelijks programma met één presentator à la Jinek en vroeger Pauw.”

Wat zegt Antoinette?

Antoinette Hertsenberg, wier omroep AvroTros niet participeert in Op1, verbaast zich er niet over. In Marcel & Gijs: “Ik denk dat het hier een effect is van al die omroepen samen en die moeten zich allemaal profileren. Daar word je op afgerekend en vervolgens krijg je daar ruzie over. De ene avond wil de EO iets, dan wil WNL rechtse politie en BNNVARA wil iets wokes.”

Gastheer Gijs Groenteman: “Die arme redactie moet het elke dag maar regelen en Bert Huisjes er maar met een zweep bij staan of zoiets.”

En medegast Liesbeth van Dijk: “Bert Huisjes is een heel gefrustreerd mens, punt. (…) Deze man gaat wel weg.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Doorgaan met Op1 of twee nieuwe talkshows laten rouleren op de late avond van NPO 1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen