Angela de Jong belandt bij Marcel & Gijs in relatief milde tv-clash

Na jarenlang te zijn beledigd door de heren, zat Angela de Jong gisterenavond in Marcel & Gijs voor het eerst zij aan zij met haar plaaggeesten. Leverde het megabonje op? Nee, slechts een mini-clash…

Angela de Jong en Marcel van Roosmalen © SBS

Angela de Jong en Marcel van Roosmalen zijn als water en vuur: ze halen al jaren regelmatig naar elkaar uit in de media. Vooral hij lijkt een soort obsessie te hebben ontwikkeld voor de tijgerhaai van het AD, want ze blíjft maar fungeren als lijdend voorwerp in zijn cynische stukjes en podcastmonologen. Gisterenavond gingen ze dan eindelijk de confrontatie met elkaar aan.

Verbale botsing

Waar ze in de eerste uitzendweek van Marcel & Gijs nog weigerde om langs te komen, zat Angela nu alsnog aan tafel. En in het echt blijkt Marcel toch wat liever voor Angela dan als hij achter zijn toetsenbord zit. Het gevolg? Een relatief brave uitzending, zonder een écht harde tv-clash. En daar werd toch wel op gehoopt…

Slechts één keer komt het tot een verbale botsing tussen Angela en Marcel, namelijk als het over de bekende autist Kees Momma gaat. Ze heeft in de lente enige kritiek geuit op zijn opvoeding. “Een moeder kan ook te veel van haar kind houden”, schreef ze in haar column. “Hij kan onmogelijk op eigen benen staan.”

Levenslessen

Marcel heeft Angela daar destijds kéihard over aangevallen en dat brengt hij tijdens hun tv-ontmoeting even kort ter sprake. “Het gaat me erom dat je er een soort levenslessen aan koppelt”, zegt Marcel geïrriteerd.

Collega Gijs Groenteman: “Je vindt dat jij je in je televisiecolumn een mening kan aanmeten over hoe ouders hun kinderen opvoeden?”

Angela: “Nee, dat is de les die ik eruit haalde voor mezelf en die ik vertelde aan de lezers. En daar had jij moeite mee, las ik.”

Buurvrouw

Marcel vindt het inderdaad ongepast. “Nou, ik vind het moeilijk als iemand terecht wordt gewezen. In jou zie ik dan de buurvrouw die over de heg kijkt en het beter weet. Dat voel ik heel sterk in jouw mening, dat je denkt: o, die komt even zeggen dat het verkeerd is.”

Angela: “Maar eigenlijk is dat wat jij ook doet, toch? Jij weet het ook beter dan iedereen in de politiek of op andere vlakken.”

Marcel: “Nou, dat weet ik niet. Ik ben meer van de beschrijvende columnistiek, dus ik beschrijf meer van: Angela de Jong zat in een talkshow en zei dit en dit en dit en dit. Maar ik denk dus dat ik niet moralistisch ben.”

Terugluisteren

Angela bijt Marcel vervolgens toe: “Dan zou ik er nog eens een paar terugluisteren, denk ik, als ik jou was. (…) Maar ‘als de zoon van Angela de Jong iets zou mankeren, dan is het wel haar schuld’, toch? Dat stond er wel in.”

Marcel: “Dat zou ik nooit zo schrijven. Dat is nou het verschil tussen jou en mij, dat ik nooit zou schrijven hoe jij je zoon moet opvoeden.”

Angela: “Dan ga ik hem nog een keer teruglezen, maar volgens mij stond dat er wel in.”

Amateurpsycholoog

Waar Angela waarschijnlijk op doelt, is deze passage uit Marcels column: “Ik gun Angela de Jong en haar gezin natuurlijk het beste, maar mocht er daar ooit iets publiekelijk ontsporen dan mogen iedere amateurpsycholoog of therapeut en alle anderen niet gehinderd door kennis en of ervaring concluderen dat er door moeders te veel kostbare gezinstijd verloren is gegaan aan al dat gekeuvel over televisie op alle zenders. Dat zou ze zelf ook hebben gedaan.”

Hoe dan ook: Angela en Marcel hebben het redelijk netjes gehouden tijdens hun tv-confrontatie. “In de reclames zijn jullie best aardig en vooraf zijn jullie ook best aardig”, merkt ze op aan het eind van de uitzending.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen