Angela de Jong ouderwets hard gemold door Marcel van Roosmalen

Angela de Jong wordt ouderwets hard door de mangel gehaald door haar plaaggeest Marcel van Roosmalen. “Opeens wist ik weer waarom zij zo’n storend element in het publieke debat is.”

Marcel van Roosmalen en Angela de Jong © SBS, NPO

Marcel van Roosmalen heeft al jaren een gruwelijke hekel aan Angela de Jong. Hij ergert zich eraan dat ze zelf onderdeel is geworden van de televisiewereld waar ze over schrijft en vindt dat ze veel te vaak op televisie verschijnt. Is dat alles? Nee, ook Angela’s ‘uitgestreken smoelwerk‘ is een irritatiefactor in huize-Van Roosmalen.

Schrijnende film

Nu slaat Marcel opnieuw genadeloos toe. De reden? Angela heeft in het AD een column geschreven over de Videoland-documentaire ‘Kees vliegt uit’, waarin de bekende autist Kees Momma centraal staat. Het is een vervolg op de veelgeprezen NPO-docu uit 2014, toen hij eind veertig was.

Kees woonde destijds in een chalet bij zijn ouders in de tuin, omdat hij niet zelfstandig kon leven. Negen jaar later is er weinig veranderd, schrijft Angela. “Toch is er één belangrijk verschil met 2014: zijn ouders zijn hard aan het aftakelen. Dat maakt Kees vliegt uit vooral een schrijnende film.”

Kritiek op mammie

Dan levert Angela pittig commentaar op de manier waarop Kees is opgevoed: “Het laatste dat je als kijker wilt, is kritiek hebben op Kees’ lieve mammie, die elke seconde van haar leven in dienst stelde van haar hulpbehoevende zoon. Maar een moeder kan ook te veel van haar kind houden.”

Het is volgens Angela ‘zonneklaar’ dat dit niet in zijn belang is geweest. “Hij kan onmogelijk op eigen benen staan. Dat wordt pijnlijk duidelijk zodra zij in de documentaire de eerste tekenen van dementie gaat vertonen.”

Marcel geërgerd

En juist die kritiek wekt ergernis bij Marcel. Hij wijdt zijn gehele NRC-column aan Angela. “De antipathie was even geluwd, maar opeens wist ik weer waarom ik AD-televisievrouw Angela de Jong zo’n storend element in het publieke debat vind.”

Hij vervolgt meedogenloos: “Het zijn niet eens haar van-dik-hout-zaag-je-plankenmeninkjes over televisie die ze in kromme zinnetjes giet, ook niet haar gekakel daar weer over in alle talkshows – dat geloof ik zo langzamerhand wel.”

Ouderwetse visie

Nee, het is haar ouderwetse visie, aldus Marcel. “Het is omdat ze televisiekritiek zo graag vermengt met een maatschappijvisie die stamt uit de tijd van net voor de stofzuiger.”

Angela is volgens hem de ‘bemoeizuchtige overbuurvrouw die ongevraagd achterom komt’ en dan overal kritiek op levert. “Zoals dat je je autistische zoon eerder uit huis had moeten gooien.”

Gekeuvel

Als haar eigen gezin ooit ontspoort, dan vindt Marcel dat iedereen zich daar óók mee mag bemoeien, bijvoorbeeld door het te wijten aan kostbare gezinstijd die verloren is gegaan aan ‘al dat gekeuvel over televisie op alle zenders’.

“Dat zou ze zelf ook hebben gedaan.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen