Story-baas: ‘Op1 niet op zwart na bloederige val? Tja, kijkcijfers!’

Guido den Aantrekker denkt dat kijkcijfers een rol speelden bij het besluit van Op1 om gewoon on air te blijven terwijl een gast bloedend op de grond lag. “Het blijft showbizz!”

Vallende Op1-vrouw en Guido den Aantrekker © RTL, SBS

De talkshow Op1 haalt nog maar weinig het nieuws. Het programma staat tegenwoordig een beetje bekend als het tv-equivalent van diazepam: de helft van de kijkers ligt aan het eind van de uitzending snurkend op de bank. Hoe anders was dat eergisteren: huiskamers door het hele land schrokken zich een hoedje tijdens de uitzending op NPO 1.

Op1-gast languit

Eén van de gasten ging tijdens een kort filmpje behoorlijk op haar snufferd en dat leverde nogal onwerkelijke televisie op: Charles Groenhuijsen zat in zijn papieren te rommelen alsof hij in een generale repetitie zat en Margje Fikse begon als een soort Frank Snoeks verslag te doen van de situatie op de werkvloer. “O, het bloedt nu wel heel erg! O wat érg!”

Critici zijn flink losgegaan op het Op1-stelletje, maar daar is Margje flink pissig over. Vinden ze bij de talkshow zelf ook niet dat dertig seconden ‘even geduld aub’ niet wat passender was geweest? “Dat had gekund. Dit soort afwegingen maak je op dat moment ter plekke”, aldus een van de leden van het hoofdredacteuren-elftal in het AD.

‘Voor de kijkcijfers!’

Dit is gewoon een kijkcijferafweging, meent Story-chef Guido den Aantrekker. Hij zegt onomwonden aan de desk van Shownieuws: “Kijk, er speelt natuurlijk nog wat mee, laten we wel wezen, hè? Televisie is natuurlijk ook… Het blijft showbizz, dus ik kan me ook voorstellen als je echt een hele…”

Guido wordt afgekapt door wat schande roepende collega’s. Hij vervolgt: “Nee, maar luister! Ik denk dat het zomaar ook zou kunnen zijn dat die regisseur gewoon heeft gezegd: ‘Doorgaan, doorgaan!’ Het trekt natuurlijk wel kijkers. Als je ‘even geduld aub’ op het scherm brengt, dan gaat de helft weg. Dat is gewoon zo.”

Biljartwedstrijd

De kritiek op Charles en Margje is volgens hem wel terecht. “Ik had het idee dat Charles ondertussen naar een podcast zat te luisteren en dat Margje verslag deed van een biljartwedstrijd. Hij zat duidelijk te luisteren naar de regie. De presentatoren hebben doorgaans een oortje in.”

Collega René Mioch: “Ja, die vrouw (het is evident dat Margje nog geen household name is, red.) vertelde het alsof ze verslag deed van een biljartwedstrijd. Daardoor was het een beetje gek.”

Dyantha Brooks: “Ik dacht te lezen dat Charles haar aankeek van: wat zég jij allemaal!”

Tooske op snufferd

Bart Ettekoven: “Het was ook niet bepaald geruststellend wat Margje allemaal zei. ‘O, er is heel veel bloed hier! O, het ziet er niet heel best uit!’”

Overigens is zoiets bij Shownieuws ook wel eens gebeurd, zegt Bart. “Die ging echt vol op haar gezicht. Ik stond al half op, maar Tooske stond op en ging zitten alsof er niets aan de hand was.”

Vijf kwartier

Dat was bij de gewonde Op1-gast Corlien Doodkorte absoluut geen optie. Zij vertelt met een gehavend gezicht aan een cameraploeg van RTL Boulevard: “Ik had zó’n bloedneus. Ik slik bloedverdunners en we hebben vijf kwartier zitten klieren om dat bloeden te stelpen.”

Een flinke poos dus, en dat verklaart ook waarom ze uiteindelijk niet meer aan tafel verscheen bij Op1. Bij concurrent Jinek had dat makkelijk gekund; die zit na vijf kwartier ongeveer op de helft.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen