Tineke de Nooij verschijnt aan Op1-tafel met BioStabil om haar nek

Tineke de Nooij zat gisterenavond aan de talkshowtafel van Op1 met een BioStabil aan haar nek. Ze begon opnieuw reclame te maken voor dit controversiële sieraad. “Het werkt!”

Tineke de Nooij en Carrie ten Napel © NPO

Het wordt door maker Bruno Santanera een ’therapeutische magneetsieraard’ genoemd: de BioStabil. Het hangertje zou stress neutraliseren en dat zou een heilzame werking hebben. Er zijn door de bemoeienis van boegbeeld Tineke de Nooij 250 duizend van verkocht in ons land, maar Radar heeft er in 2004 volledig gehakt van gemaakt.

BioStabil-hartje

Twee gozers van RTL Nieuws hebben er nu een podcast over gemaakt en daar mochten ze gisterenavond over vertellen in Op1. En ook Tineke zat bij de heren aan tafel. Mét zo’n BioStabil om d’r nek. “Lieverd, ik draag hem nog steeds. Ik heb een hartje. Ja, elke dag”, vertelt ze aan presentatrice Carrie ten Napel.

Ze vervolgt: “Waarom ik hem ben gaan dragen? Omdat ik denk gewoon: hij beschermt tegen rare stralen, het is een magneet, het is een mineraal. Ik heb nergens last van, dan moet je zeker geen ketting omdoen, dan krijg je er medicijnen van de dokter voor. Mensen denken dat het kanker geneest. Je gaat naar de dokter als je wat hebt!”

Rozenkwarts

Je moet er wel in geloven, legt Tineke uit. “Je hebt ook mensen die geloven in de genezing van mineralen en lopen met rozenkwarts in de slaapkamer. Ik bijvoorbeeld. Ik ben wel een beetje verkouden geweest.”

Carrie: “Daar helpt het dan weer niet tegen?”

Tineke: “Ja, ja. Ondanks de BioStabil. Het is zo’n onzin om te denken dat het geneest, maar het werkt absoluut bij mensen en daarom heb ik het zo erg gevonden dat het na die succesvolle campagne opeens door Radar werd afgekraakt als een waardeloos ding.”

Geen fragment

Op1 mocht dat Radar-fragmentje niet tonen. “We wilden een stukje laten zien uit die uitzending. Dat hebben we aan Radar gevraagd, maar die toestemming kregen we niet”, aldus presentator Charles Groenhuijsen.

Radar laat weten: “De afgelopen twintig jaar heeft Santanera talloze procedures aangespannen tegen Radar. Alle keren heeft hij verloren. Voor Radar is het boek nu dicht.”

Wetenschapper

Tineke tegen een wetenschapper in de Op1-studio: “Als wetenschapper ga je hier nooit mee akkoord. Het is niet te bewijzen. En als ik denk: ik draag hem altijd, dan heb ik toch het gevoel dat hij me een beetje beschermt.”

De wetenschapper: “Het is wel zo dat iemand geld verdient met een claim dat je ergens beter van wordt terwijl het niet bewezen is.”

Tineke heeft er ook veel aan verdiend. “Jullie mogen wel trots op me zijn. Ik heb een reclamecampagne ontwikkeld voor dat bedrijf, wat er 25 miljoen aan verdiend heeft en ik heb er vier jaar een inkomen van gehad.”

Goede ketting

Van die reclames heeft Tineke geen spijt. “Ik stond op straat, hè, hallo. Ik had geen inkomen en toen heb ik bedacht dat de BioStabil wel eens verkocht zou kunnen worden.”

Carrie: “Ja, maar als je mensen misleidt en zij geloven in iets dat niet waar is…”

Tineke: “Wat geloven ze dan? Het is een goede ketting en er is niks mee aan de hand. Er wordt niet gezegd dat je van kanker geneest of iets anders. Mensen kopen het en ze vinden het een ketting omdat het werkt, omdat je hoofdpijn minder wordt en omdat je er beter van slaapt, dan ís het zo.”

Placebo

Merkwaardig genoeg geeft Tineke aan het eind zelf toe dat het effect voor haar tussen de oren zit. “Het is een placebo. Ik vind het een placebo. Bruno zal me het niet in dank afnemen dat ik het zeg, maar dat is het wel.”

Charles Groenhuijsen: “Dat is een vrij dure placebo dan.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen