Thomas van Groningen vaker als Op1-host? ‘Nee, is hij te dik voor’

Thomas van Groningen heeft het uitstekend gedaan als invalpresentator van Op1, maar hij kan volgens Victor Vlam niet voor vast aan de slag als talkshowhost. “Daar is hij te dik voor.”

Charles Groenhuijsen en Thomas van Groningen © NPO

De invalbeurt van Thomas van Groningen als Op1-presentator – hij viel vorige week in voor Carrie ten Napel – is goed gevallen en ook mediacriticus Victor Vlam is enthousiast. “Ik zal je vertellen: ik ben echt extreem onder de indruk. Ik vond het hartstikke goed. Ik had het niet verwacht dat het zo goed zou gaan”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Veel te zwaar

Victor vindt dat Thomas over goede kwaliteiten beschikt. “Ik dacht echt bij mezelf: dit is echt hartstikke goed gedaan. Hij was ontspannen, hij heeft een plezierige stijl. Hij is niet een harde interviewer, maar weet daar wel een heel goede sfeer neer te zetten en is echt een persoonlijkheid, op de manier dat bijvoorbeeld Eva Jinek dat ook is.”

Toch zullen we Thomas niet snel zien als vaste talkshowhost, vermoedt de opiniemaker. “Er is één maar en dat is een beetje de olifant in de kamer, maar dat is zijn gewicht en ik denk wel echt dat dat iets is wat hem parten speelt. Hij is natuurlijk echt veel te zwaar. Je ziet ook altijd dat als hij op het scherm is heel veel reacties op Twitter daarover gaan.”

Morbide obesitas

Dat is niet alleszeggend, vervolgt Victor. “Maar het leidt af als het over de inhoud zou moeten gaan. Het eerste waar iedereen over denkt bij Thomas van Groningen is zijn gewicht. Het is niet een paar kilo, het is natuurlijk iets wat morbide obesitas is of daar tegenaan zit. Het is hetzelfde als een presentator een roze hanenkam zou hebben.”

Zoiets leidt óók af, aldus Victor. “Ik denk heel eerlijk gezegd dat de beste investering voor zijn carrière is om veertig kilo te verliezen.”

‘Niet mee eens!’

Co-host Lars Duursma, een communicatie-expert, schrikt ervan. “Ik vind het wel heel ehh… Nee, ik ben het er niet mee eens trouwens. Dan beloon je dus eigenlijk al die mensen op Twitter die continu de mensen op hun uiterlijk afvallen? Wat is er mis met iemand die wat overgewicht heeft?”

Victor: “Het is ongezond, hè?”

Lars: “Dus? Er zijn wel meer mensen die ongezond leven op televisie. Ik heb niet de indruk dat Johan Derksen het toonbeeld is van een gezond leven.”

Johan gezond?

Je moet er op tv nou eenmaal een beetje representatief uitzien, aldus Victor. “Overgewicht is natuurlijk wel echt extreem ongezond en zo ziet het er ook uit. Het is een visueel medium, hè? Een goede presentator is iemand die fijn is om naar te kijken en fijn is om naar te luisteren. Dat betekent dat uiterlijk een rol speelt. Dat is wel hoe dingen werken gewoon.”

Lars vindt dit een ‘pleidooi voor conformisme’. “Er zullen ook mensen gezegd hebben tegen Roel van Velzen dat hij te klein is of tegen Splinter Chabot dat hij zich kleedt alsof hij een circusartiest is. Johan Derksen zag er jarenlang uit als een zwerver. De samenleving is volgens mij juist interessanter als niet iedereen in dezelfde mal past.”

‘Het is mogelijk!’

Victor blijft erbij. “Ik vind het in deze tijd ook niet verkeerd om tegen mensen te zeggen dat het niet kwaad kan om wat gewicht te verliezen. Ik denk dat het goed is voor zijn carrière als hij het doet.”

Lars vraagt zich af waar dit vandaan komt. “Speelt hier niet gewoon jouw eigen achtergrond mee? Want jij was ook veel te dik vroeger.”

Victor: “Ja, dat zou absoluut kunnen, maar ik zie niet waarom het punt daarmee minder valide is eerlijk gezegd. Ik ben inderdaad in de zomer van 2011 in een periode van drieënhalve maand dertig kilo afgevallen. Dat is inderdaad best wel veel in een korte tijd. Kijk, voor mij geeft het ook aan: het is mogelijk.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen