Eva Jinek straft gast: ‘Krijgt je schoonmaker óók 10 procent meer?’

Teun van de Keuken zat gisterenavond in de talkshow van Eva Jinek te foeteren dat Albert Heijn zijn personeel niet genoeg compenseert voor de hoge inflatie, maar hoe doet hij het zelf eigenlijk?

Eva Jinek en Teun van de Keuken © RTL

De lege schappen van Albert Heijn beheersen het nieuws. De supermarktketen biedt nu dan wel 10 procent meer loon aan het stakend personeel, maar de vakbonden willen alleen verder onderhandelen als de verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van tafel is. Eva Jinek sprak er gisterenavond in haar talkshow over met drie gasten.

Eva straft Teun

Eén van die gasten was NPO-ster Teun van de Keuken. Hij vindt dat Albert Heijn met geld over de brug moet komen om voor het personeel de hoge inflatie te compenseren. Maar hoe zit het eigenlijk met de presentator zelf?

Eva Jinek maakt het Teun niet bepaald makkelijk als ze hem op de man af vraagt: “Betaal jij jouw schoonmaker tien procent meer om die inflatie te compenseren?”

Oei, die vraag zag Teun niet aankomen.

‘Niet over nagedacht’

Teun gehaast: “Ik betaal mijn schoonmaker sowieso veel meer dan ik zou hoeven te doen.”

Hij kijkt er heel tevreden bij. Eva: “Omdat jij een ethisch mens bent?”

Teun: “Nee, dat wil ik helemaal niet zeggen, maar ik denk van…”

Eva streng: “Heb je er ook aan gedacht van: de inflatie stijgt, ik ga gewoon meer betalen? Of zeg je: ik deed dat al?”

Teun stamelt: “Ik heb er niet over nagedacht, maar dat ga ik dan per nu doen. Nee, ik vind dat een goed… Ik had er gewoon niet over nagedacht, maar dat vind ik een goed punt.”

Hypocriet

Door naar de volgende Jinek-gast: FNV-onderhandelaar Shefania Sewbaks.

Eva: “Het gekke is dat juist nu in deze periode dat hierover gestaakt wordt, jullie eigen FNV-medewerkers óók aan het staken zijn. Zij willen ook een loonsverhoging die meestijgt met de inflatie, net als bij de Albert Heijn. En FNV weigert dat voor de eigen medewerkers en wil er een plafond op zetten van vijf procent. Wat moeten we daarvan denken?”

Dat klinkt hypocriet, wil Eva zeggen.

Ongemakkelijk

Shefania ongemakkelijk: “Ja, de medewerkers komen ook in opstand, hè? Ze zijn ook aan het staken en dat is hun goed recht. Ik snap hem helemaal.”

Eva: “Ik vind dat bijna niet samen te brengen dat je in het leven bent geroepen om op te komen voor medewerkers (…) en dat je in jouw eigen organisatie zegt: ‘Nee, vijf procent en niet meer dan dat.’ Dat je dan niet de innerlijke neiging hebt om het voorbeeld te geven… Je hebt nu een heel stoïcijns gezicht.”

Shefania: “Ik snap hem ook niet. FNV moet natuurlijk ook het voorbeeld geven, de medewerkers vinden dat ook en ik verwacht ook wel dat het goed gaat komen.”

Teun: “Dit is gewoon heel stom voor je hele reputatie.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Teun van de Keuken wijst iedereen terecht, maar vergeet de inflatiecorrectie van zijn eigen schoonmaker. Hypocriet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen