Johnny de Mol stipt Gordon-rel aan in HLF8: ‘Er is wat kritiek’

Johnny de Mol heeft in zijn talkshow HLF8 de controverse aangestipt over zijn collega Gordon. Volgens Arjen Lubach moet die namelijk stoppen met zijn ‘downtertainment’. “Er is wat kritiek.”

Johnny de Mol en Gordon © SBS 6

Arjen Lubach heeft deze week in zijn Avondshow de aanval geopend op ‘downtertainment’, programma’s waarin mensen met het syndroom van Down worden gebruikt voor het amusement. De presentator had het in het bijzonder over Gordon, die tijdens zijn recente promotietour voor de SBS 6-show Down the Road onhandige uitspraken heeft gedaan.

Johnny reageert

Maar ook Johnny de Mol kwam aan bod in het item van Arjen. De miljardairszoon kan immers kwartetten met alle downprogramma’s die hij heeft gemaakt. “Het format is altijd: er móet een woordgrap in met ‘Down’ en de voornaam van de presentator eindigt bij voorkeur op ‘ohnny’”, grapte Arjen.

Hoewel het dus ook over hemzelf gaat, stipte Johnny de felle kritiek van Arjen gisterenavond uitgebreid aan in zijn talkshow HLF8. “Downtertainment: dat zijn programma’s waarin mensen met het syndroom van Down aan deelnemen. Vaak lief en schattig – het gaat mij ook aan het hart – maar er is ook kritiek.”

Wat vindt Tina?

Tina Nijkamp, oud-zenderbaas van SBS 6, zit aan tafel om haar mening te geven. “Ja, ik begrijp de kritiek eigenlijk best wel goed. Jij hebt eigenlijk aan de wieg gestaan van het programma Down the Johnny, waar ik ook nog bij betrokken ben geweest. Daar ging het heel erg om de mensen zelf. Daarna werd het meer geformatteerd, zoals het in tv-termen heet.”

Ze vervolgt: “Dit programma Down the Road werd vorig jaar eigenlijk al niet zo goed ontvangen; er keken ook niet zoveel mensen naar. Nu met het tweede seizoen denken mensen: het is genoeg. Ik snap wel waar het vandaan komt.”

Ook Belgen boos

Johnny: “Down the Road is een Vlaams programma. Had het daar ook kritiek?”

Zijn Vlaamse gast Goedele Liekens daarop: “Ja, in België was er een comedian met zelf een beperking: William Boeva. Hij had zoiets van: ja, het is allemaal leuk en wel, je trekt een paar ‘leuke’ Down-kinderen uit de kast en dan zet je ze er weer in.”

Tina: “Het heeft zich ook geëvolueerd. Toen jij begon met het programma ging het heel erg over gesprekken met mensen en nu gaan ze met elkaar op vakantie en gaat het heel erg om de lach.”

Gordon-blunder

Kinderarts Michel Weijerman wijst erop dat vooral Gordon niet de juiste persoon is voor dit soort shows. “Het is geen programma over Down. Het is een programma over Gordon met Down-kinderen. En als Gordon dan zegt: ‘Iedereen zou een beetje Down moeten hebben’, dan kan ik me voorstellen dat ouders denken: hij zou eens een weekje met ons moeten meelopen.”

Johnny: “Ja, dat kan ik me ook voorstellen, maar ik denk toch wel dat we weten wat hij daarmee bedoelt. Toch?”

Michel: “Ja, ik luister er dan ook zo naar, maar hij herhaalt het drie keer zonder nuance erbij.”

Fragment

Een korte samenvatting van de HLF8 van gisteren:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen