Marieke Elsinga voor schut gezet: ‘Je bent een boze, witte vrouw!’

Marieke Elsinga is flink voor schut gezet bij de uitreiking van de Gouden RadioRing-prijzen. Ze werd daar, ten overstaan van een hele zaal vol collega’s, uitgescholden voor ‘boze, witte vrouw’.

Jo van Egmond en Marieke Elsinga © AvroTros, RTL

Net als veel andere prijzen is nu ook de Gouden RadioRing-prijs genderneutraal geworden, wat betekent dat er geen aparte beeldjes meer worden uitgereikt aan mannen en vrouwen. Het leidt ertoe dat er donderdag alleen maar mannen in de prijzen vielen en dat is waar Marieke Elsinga al een beetje voor vreesde.

Marieke baalt

Marieke vindt het geen goede ontwikkeling. Zij vindt dat beginnende mediavrouwen boegbeelden nodig hebben en het genderneutraal maken van de radioprijs draagt daar volgens haar niet aan bij.

De Qmusic-presentatrice zegt voor de camera van RTL Boulevard: “Ik blijf toch zeggen: maak een aparte prijs voor vrouwen en een aparte prijs voor mannen, zodat we in elk geval elk jaar sowieso drie radiovrouwen in de spotlights hebben staan.”

Boze, witte vrouw

Veel vrouwelijke collega’s zitten in het kamp van Marieke, zoals Willemijn Veenhoven en Nellie Benner, maar er zijn ook radiodames die juist wél voor een genderneutrale prijs zijn, zoals Mischa Blok.

Ook NPO Radio 1-stem Jo van Egmond hoort bij die groep. Zij betrad tijdens de prijsuitreiking het podium en deelde daar, ten overstaan van een zaal vol collega’s, een gemene sneer uit aan Marieke.

“Als het woord genderneutraliteit valt, dan is er altijd een boze, witte man die opstaat en iets mompelt over verloren rechten, maar dit keer was het niet een boze, witte man, maar een boze, witte vrouw. Looking at you, Marieke!”

‘Ben het niet eens’

De aanval van Jo is opvallend. “Ik snap wat je zegt (gejuich in de zaal voor Marieke, red.) en ik hoor dat meer vrouwen zeggen, maar ik ga toch zeggen dat ik het daar niet mee eens ben (boegeroep in de zaal voor Jo, red.). Sterker nog: ik vind dat wij moeten stoppen als vrouwen met zeggen dat wij rolmodellen nodig hebben als vrouw.”

Mediakenner Rob Goossens vindt het gemeen van Jo. “Ik was heel verrast door het pleidooi van Jo van Egmond, die net deed of rolmodellen geen zin hebben. “

In het zonnetje

Rolmodellen zijn volgens Rob juist wel heel belangrijk. “Het is toch heel duidelijk dat als je advocaten stuurt naar wijken met laagopgeleide mensen dat dan ineens de ogen geopend worden van kinderen, die dachten: maar advocaat kun je dus blijkbaar worden. Dat is natuurlijk ook zo met radio-dj.”

Hij besluit: “Als je weinig vrouwelijke radio-dj’s hebt om welke reden dan ook, vind ik het helemaal niet gek dat je dan zegt: we gaan de vrouwen nog even apart in het zonnetje zetten.”

Fragment

Het fragment uit RTL Boulevard:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ziet u Marieke Elsinga als een boze, witte vrouw?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen