Arjen Lubach opent frontaal de aanval op Gordon: ‘Dit is echt stom’

Arjen Lubach heeft in zijn kijkcijferhit frontaal de aanval geopend op Gordon. De VPRO-ster vindt dat de entertainer moet stoppen met zijn downprogramma op SBS 6. “We moeten ervan af!”

Gordon en Arjen Lubach © NPO

De downtelevisie die Gordon maakt op SBS 6 wekt steeds meer weerstand op bij mensen. Ook de zeer invloedrijke tv-ster Arjen Lubach bemoeit zich er nu mee. Hij heeft gisterenavond in zijn veel bekeken programma De Avondshow met Arjen Lubach opgeroepen tot het onmiddellijk stopzetten van programma’s als Down the Road.

Stom programma

Het is duidelijk dat Arjen zich heeft laten inspireren door debatexpert Lars Duursma, die Gordon en zijn downshow vorige maand volledig met de grond gelijkmaakte in een draadje op Twitter. Lars, die een broer heeft met het syndroom van Down, wijst erop dat downprogramma’s een vertekend en daarom schadelijk beeld geven van de werkelijkheid.

Arjen legt het nog eens uit aan zijn meer dan één miljoen kijkers op NPO 1: “Een heel klein deel van de mensen met Down functioneert ongeveer op het niveau van de mensen die je in die programma’s ziet, maar een veel groter deel is zwaarder beperkt. Daarom zijn die programma’s zo stom.”

Downtertainment

Gordon laat downjongeren in zijn programma onder meer zelfstandig met de trein reizen. “Maar even iets minder gezelligs: zelfstandig met de trein reizen, dat kunnen maar heel weinig mensen met Down”, legt Arjen uit. “Om even een beeld te geven: van de 18-jarigen met Down in Nederland kan minder dan de helft schoenen strikken of iemand bellen.”

Slechts één op de tien kan zelfstandig een reis maken en uit die groep wordt door programma’s als die van Gordon gevist, aldus Arjen. “Het is nu echt alleen maar entertainment en het gaat nauwelijks meer over de keerzijde van het hebben van Down, want als je die programma’s kijkt en Gordon hoort, dan lijkt het alsof ze alles zelf kunnen.”

‘Hij heeft geen idee!’

Arjen denkt dat Gordon een onwetende man is. De presentator laat fragmenten zien waarin Gordon uitspraken doet als ‘hadden we maar allemaal downsyndroom’ en: “Ze laten zelf zien in het programma dat ze ook gewoon zelf kunnen functioneren en op zichzelf kunnen wonen.”

Wat een onzin, aldus Arjen. “Ja, hij zegt hier dus dat ze ‘gewoon’ zelf kunnen functioneren en ‘gewoon’ op zichzelf wonen. Ja, een klein deel wel, maar het overgrote deel niet. En hij zegt nog wel meer rare dingen over het downsyndroom. Ik begin de indruk te krijgen dat Gordon eigenlijk geen idee heeft waar hij over praat.”

Gordon op Wikipedia

Je moet dit soort dingen volgens Arjen niet aan Gordon overlaten. “Weet hij eigenlijk wel iets van het downsyndroom?”

Dan start hij een fragment in waarin Gordon zegt dat hij een cursus heeft gedaan om het syndroom van Down te begrijpen. De duur? Eén dag. “Oké, Gordon heeft gewoon Wikipedia gecheckt, prima.”

Arjen besluit: “Er zijn heel veel stomme dingen. Stomme dingen waar we van af moeten. Het moet afgelopen zijn met downtertainment, oftewel: programma’s die púúr voor het vermaak een rooskleurig beeld geven van het syndroom van Down. (…) Laten we kappen met programma’s waarin die beperking onterecht wordt opgehemeld.”

Fragment

Het downitem van Arjen Lubach:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Gordon moet stoppen met downamusement?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen