Eva Jinek zaagt Ali B volledig door over ‘flikker’

Eva Jinek zorgde maandagavond voor spannende televisie door tv-collega Ali B op zijn eigen RTL 4 even flink door te zagen over de flikker-rel. Het ging er bijna langer over dan het onderwerp waarvoor hij aan tafel zat: zijn ‘killerbody’. Dat was te zien in haar talkshow. Vlak voordat de Akwasi-rel losbarstte, was Ali B onderdeel van een mediarel, omdat hij in het tijdschrift &C toegaf dat hij homo’s al van jongs af aan ‘flikker’ noemt. Hij gaat daarmee door, omdat hij dat een vorm van respect vindt.

Eva vroeg aan Ali hoe hij kijkt naar de mediarel. De rapper wees er vervolgens op dat zijn woorden uit de context zijn gehaald. “Chantal Janzen vroeg: ‘Maar het woordje flikker enzo, gebruik je dat?’ Ik zei: ‘Ja, onder mijn vrienden gebruik ik dat. Mijn vrienden en ik zijn best wel grofgebekt tegen elkaar.’ In die context heb ik het uitgelegd, maar ik heb het interview niet teruggelezen.

In het interview stond namelijk niets over ‘vrienden’. “Ik heb er wel spijt van dat ik het niet heb teruggelezen, want dan had ik het verhaal kunnen nuanceren en in perspectief kunnen plaatsen. Dat heb ik achteraf alsnog geprobeerd en toen was er een columnist van de Volkskrant, die daar een hele column over had geschreven.”

Eva: “Haroon Ali. Hij stoorde zich aan het feit dat je het woord flikker gebruikt, omdat – en ik denk dat Haroon niet de enige is die dat had – je dan een groep stigmatiseert en er een negatieve connotatie aan verbindt. Uitgerekend jij als rolmodel en ontzettend succesvol mens met een groot podium, is het een krachtige boodschap als je zegt: ‘Ik gebruik het woord flikker tegen mensen die homo zijn.’”

Stopwoord

Ali: “Ook tegen hetero’s hè trouwens. Het is een stopwoord. Ik vind het heel interessant. Mag je het woord dan ook niet meer tegen hetero’s gebruiken?

Eva: “Wat is daar jouw antwoord op?

Ali: “Ik zou echt met Haroon in gesprek willen gaan. Ik heb het ook nog bij mijn vrienden gecheckt van: hey jongens, hoe zit het met jullie? Meer dan 95 procent van mijn vrienden die homoseksueel zijn, zeiden: ‘Wij vinden het helemaal prima.’ En die 5 procent wil ik heel serieus nemen, want ik dacht dat Zwarte Piet ook niet echt een ding was en daar hebben we het al heel lang over. Misschien is het woordje flikker veel meer beladen voor een groep dan wij denken als we het gebruiken als stopwoord.”

Eva: “Dat is denk ik gebleken uit de reacties op wat je hebt gezegd.”

Ali: “Dat is bij Haroon gebleken, maar snap je als ik het vervolgens probeer te verifiëren bij mijn vrienden en zij zeggen van niet, dat ik dan in verwarring ben? Ik zeg: blijf gewoon in gesprek.”

‘Dus ik moet liegen van jou, Eva?’

Eva: “Maar je kunt niet ontkennen, Ali, dat jij een andere rol in de maatschappij hebt dan iemand die in totale anonimiteit leeft en tegen zijn vrienden flikker zegt achter gesloten deuren. Jij bent een rolmodel en uitgerekend jij hebt ervaren dat er vanuit Marokkaanse en Turkse gemeenschap homofobie is en jij verbaal geweld over je heen krijgt op het moment dat je het voor homo’s opneemt. Dan zou je ook kunnen redeneren dat je als zo’n Marokkaans-Nederlands rolmodel een soort voorbeeldfunctie hebt om te zeggen: ‘ Dat woord zou ik niet moeten gebruiken.’”

Ali: “Dus dat voorbeeld zou hypocriet moeten zijn, dus ik zou moeten liegen? Is dat het? Er wordt mij gevraagd of ik het woord gebruik. Ik ben gewoon eerlijk en zeg in al mijn naïviteit dat mijn vrienden en ik dat onderling gebruiken. Ik gebruik het trouwens vaker tegen hetero’s dan tegen homo’s. Dat is een heel interessant gegeven.”

Eva: “Je bent eerlijk geweest, maar het wordt jou anders aangerekend dan een ander iemand, want je wordt gezien als een rolmodel.”

Ali: “Maar luister, wat mij wordt aangerekend zonder dat ik in gesprek ben gegaan laat ik een beetje van me afglijden.”

Verbinding

Eva: “Nee, maar, omdat kijk: je bent ook iemand die voor verbinding staat.”

Ali: “Ik nodig Haroon graag uit en ik ga graag met hem praten, maar om vervolgens te communiceren met elkaar via columns… Ik kan nu stoppen ermee omdat mensen boos worden, maar het is veel interessanter om te stoppen als ik snap waar het vandaan kom en ik er een bijdrage aan kan leveren.”

Eva: “Ben je daar dichterbij nu denk je?

Ali: “Zeker. Daarom zei ik meteen: ‘Ik vind het heel interessant.’ Misschien, net zoals bij Zwarte Piet, heeft het veel meer lading dan ik ooit heb gedacht.”

Eva: “Heel veel mensen hebben er last van.”

‘Ik stop er nog niet mee’

Eva: “Zeker, maar mijn vrienden en ik onderling niet. Dat is het idee. Dus: buiten niet, binnen wel. Ik wil het beter snappen. Vervolgens is er een kans dat ik een verhaal hoor waarvan ik niet op de hoogte was. Dus zelfs als ik dat woordje naar een hetero-iemand wordt geroepen, kan het herinneringen oproepen. Daar heb ik nooit bij stilgestaan.”

Ik kan nu gewoon heel bang zeggen: ‘Oké, ik stop ermee, want mensen zijn boos.’ Dat doe ik niet. Ik kan ook doen alsof ik het helemaal niet zeg, maar dat vind ik hypocriet en dat vind ik ook een slecht voorbeeld. Ik vind dat ik veel meer een rolmodel ben als ik eerlijk ben en kwetsbaar en dingen daardoor kan leren en de groei en ervaring die daarmee opdoe kan delen met anderen. Dat is het rolmodel wat ik wil zijn.”

Lees ook:
Ali B: ‘Ik blijf gewoon flikker zeggen tegen homo’s’ (vorige week zondag)
Tofik Dibi onthutst na flikker-uitspraken Ali B: ‘Clownerij’ (vorige week maandag)
Maik de Boer: ‘Kans groot dat Ali flikker als zoon heeft’ (vorige week maandag)
Geen Ali-ophef: ‘Als Johan Derksen dit gezegd had…’ (vorige week dinsdag)
Boulevard roept Ali op matje: ‘Wat is dit voor geflikker?’ (vorige week woensdag)
Volkskrant-journalist Haroon Ali: ‘Ali, stop met flikker’ (vorige week donderdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen