Ali B: ‘Ik blijf gewoon flikker zeggen tegen homo’s’

Ali B blijft homoseksuele mannen gewoon flikker noemen. Hij vindt dat een vorm van respect. Dat laat het RTL 4-jurylid weten in gesprek met tijdschrift &C. Ali vertelt dat hij al ‘van kinds af aan’ scheldt met flikker. Als interviewster Chantal Janzen vraagt of hij nu nóg flikker zou zeggen, beaamt hij dat: “Zeker wel. Als ik een homo geen flikker meer mag noemen, is het alsof ik iemand met het syndroom van Down geen mongool meer mag noemen. Dat vind ik ook discriminatie.”

Iemand met Down geen mongool mogen noemen is volgens Ali discriminatie? En dat is het gezicht van een online leerplatform. Zelf vindt hij het logisch. “Dan ­behandel je mensen alsof ze kwetsbaarder of zwakker zijn“, redeneert Ali.

Om die reden blijft Ali homoseksuelen ook gewoon uitschelden voor flikker. “Ik geef iedereen dezelfde behandeling: hetero’s, homo’s en gehandicapten. Dat vind ik een vorm van respect.

Aan de andere kant vindt Ali het wel vervelend als Marokkanen negatief benaderd worden. Hij vindt het niet kies als zij worden aangesproken op hun oververtegenwoordiging in de criminaliteitscijfers. “Kus mijn Reet met Marokkaanse roots 😙🍑”, liet hij vorige week weten.

Paul

Ali is momenteel te zien in de RTL 4-show Holland’s Got Talent. Hij zit in de jury naast ‘flikker’ Paul de Leeuw. Paul kreeg het in 2018 aan de stok met Youp van ’t Hek vanwege het constructief bezigen van termen als ‘flikker’ en ‘pisnicht’.

Paul toen: “Als je in het huidige klimaat woorden als pisnicht, flikker en poot gebruikt, kan dat als kwetsend worden ervaren. Zeker in deze tijd, waarin je als homo toch angstiger bent en je vaker in het openbaar wordt uitgescholden of aangevallen. Ik begrijp niet waarom je dat doet.

Peter

Ook Peter van der Vorst, nu baas van RTL, was over de zeik: “Ah gossie, Youp van ’t Hek blijkt niet tegen kritiek te kunnen en wil graag homo’s ‘pisnicht’, ‘poot’ of ‘flikker’ kunnen blijven noemen, ‘want zo geleerd van m’n vader’.

Peter haalde toen ook keihard uit naar Boef, die bij Ali onder contract staat. “Goed hè dat Youp van ’t Hek het allemaal maar durft te zeggen hoor… Rapper Boef is er niets bij. Beiden net zo dom. Pijnlijk en respectloos.

Neger

Hij vindt het niet kunnen als buitenstaanders homo’s flikker noemen. “Vergelijk het bijvoorbeeld eens met het gebruik van het woord neger. Door sommige mensen met een donkere huidskleur ook nog trots gebruikt, maar da’s wat anders dan wanneer blanke mensen hen ermee aanduiden.

Een scheldwoord is een scheldwoord. Sommige dingen zijn niet ‘normaal’. Ik wil niet dat mijn zoon leert dat je deze scheldwoorden kunt gebruiken om homo’s aan te duiden.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen