Bram Moszkowicz snoeihard: ‘Akwasi liegt gewoon’

Bram Moszkowicz is behoorlijk klaar met Akwasi. Hij vindt de rapper een behoorlijk leugenachtige man. Dat heeft hij gisteren aangegeven in Shownieuws op SBS 6. Er doken dit weekend oude, moordlustige tweets van Akwasi op over Sinterklaas en Zwarte Piet. Eerst ontkende de rapper, maar daarna gaf hij toch toe en riep hij zich er niet meer in te herkennen. “Ik vrees dat hij zich daar wel in herkent, maar hij liegt gewoon“, aldus Moszkowicz, die jarenlang strafpleiter is geweest.

Er zijn al aangiftes gedaan tegen Akwasi. “Hij heeft één geluk: 2011 en 2012: een deel van die tweets, de openbaarmaking van zijn gedachten, is verjaard. Dat geldt voor bedreiging. Wat nog resteert is opruiing en dat is nog niet verjaard. Daar zou hij voor kunnen worden en moeten worden vervolgd, wat mij betreft.”

Het OM doet al onderzoek naar de agressieve speech die Akwasi hield op de Dam. “Je zou ze zelfs bij elkaar kunnen halen. Ik heb van het OM begrepen dat de beslissing over de vervolging van het Dam-incident binnenkort gaat vallen.

Waar Akwasi riep dat hij zijn Dam-uitspraken impulsief heeft gedaan, gaat dat niet op voor de tweets. “Ik neem aan dat hij er goed over heeft nagedacht. Als je iets roept op de Dam, dan zou je kunnen zeggen dat het impulsief is, maar hier moet je toch voor gaan zitten en erover nadenken.”

Het is heel zuur als Akwasi hiermee wegkomt, vindt Bram. “Ik denk dat er iemand in Nederland is die er met name een slecht gevoel bij heeft en dat moet Wilders zijn, die vorige week veroordeeld is. Het moet voor Wilders ook heel merkwaardig zijn.”

Showkenner Albert Verlinde, die tegenover Bram zat, herhaalde de mening die hij eerder op de dag al gaf aan tafel bij Goedemorgen Nederland. Daar riep hij dat hij vindt dat Akwasi veroordeeld moet worden.

Jinek

Aan de overkant, in de talkshow van Eva Jinek, ging het ook over Akwasi. Minister Eric Wiebes reageerde op het nieuws dat er aangifte is gedaan tegen de rapper. “Ik vind het wel begrijpelijk dat iemand bij zo’n oproep aangifte doet, maar de oordelen laat ik aan het OM.

En minister Wopke Hoekstra: “Ik zag net een paar tweets langskomen en die kunnen natuurlijk evident niet. Kennelijk heeft iemand daarvan gedacht: dit vind ik bedreigend of dit is voor mij reden om aangifte te doen. Het OM heeft nu gezegd het te gaan bestuderen en het moet ook aan het OM zijn om dat te beoordelen.

Ook rapper Ali had een mening: “Als iemand zich bedreigd voelt, kan hij aangifte doen, toch? Het is acht of negen jaar geleden? Staat hij er nog achter die uitspraken? Wat heeft hij er zelf over gezegd? Ik vind het veel relevanter of hij nu achter die uitspraken staat of niet.

Presentatrice Eva Jinek: “We hebben hem uitgenodigd, maar ik geloof dat hij nu niet wilde aanschuiven om erover te praten, maar ik durf niet te zeggen of hij er verder nog achter staat of niet. Dat weet ik niet.

Ali: “Ik hoop dat mensen met elkaar in gesprek blijven treden, want op een gegeven moment veroordeelt die die en die die, maar we leven samen in het land en het zou mooi zijn als je lijnrecht tegenover elkaar staat en toch het gesprek aan kunt gaan om elkaar te begrijpen en er samen het beste van te maken.

Akwasi reageert niet

Akwasi heeft niet meer gereageerd op de ophef. Hij verwijst naar uitspraken van een van zijn volgers. “Het AD heeft in nog geen 2,5 dag wel negen (!) artikelen/columns over Akwasi gepubliceerd vanwege 11 jaar oude gefrustreerde tweets. Beetje overdreven…“, zegt hij.

Het lijkt er sterk op dat ze er alles aan doen om het maar niet over structureel racisme te hebben, maar als iemand zoals Akwasi (10 jaar geleden) boze tweets schrijft omdat ‘ie de trauma en bullshit zat is, wordt hij een doelwit die vakkundig kapotgemaakt wordt.

Lees ook:
Akwasi: ‘Raar dat men dacht dat ik Piet wilde trappen’ (zaterdag)
Akwasi weer onder vuur: ‘Zwarte Piet moet dood man’ (zaterdag)
Akwasi ontkent moordlustige tweets: ‘Media liegen’ (zondag)
Twitter-exit Akwasi: ‘Racisten doorzoeken mijn archief’ (zondag)
Arie Boomsma en Glennis Grace steunen Akwasi (zondag)
RTL Boulevard heeft geen mening over Akwasi (maandag)
Fotografe die Akwasi portretteerde woest op ‘sleezy’ AD (maandag)
Albert Verlinde vindt dat Akwasi vervolgd moet worden (maandag)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen