Op1 hield komst Maurice de Hond twee weken tegen

Geplaatst op wo 27 mei 2020 om 14:15

Maurice de Hond ergert zich er ongelooflijk aan dat iedereen in deze coronacrisis blind achter het RIVM aan loopt. Conclusies die hij begin april al trok, worden nu pas gemeengoed, terwijl we met die informatie als leidraad veel economische schade hadden kunnen voorkomen. De late NPO 1-talkshow Op1 is tijdens de crisis een zeer belangrijke debatarena en daarom klopte De Hond begin april al direct aan bij de redactie. Die wilde hem toen nog geen podium geven, onthult hij nu.

Op1 heeft lange tijd vooropgelopen in de paniekfanfare en besloot Ab Osterhaus te bombarderen tot de alwetende stamgast. “Bij Op1 gisteravond bleek Ab Oosterhuis tot dezelfde conclusies gekomen, die ik begin april al trok“, zegt De Hond nu.

Welke noodklok luidde De Hond op 2 april op zijn website? De noodklok van het effect van besmetting via aerosols. “Op 2 april besefte ik dat het grote gevaar niet het gebrek aan mondkapjes was, maar het gebrek aan ventilatie en lage luchtvochtigheid. Dat dat dus vele ouderen onnodig besmet zouden worden en zouden overlijden.”

Geen podium

Met onderbouwde onderzoeken en informatie in de hand stapte De Hond naar de media. “Ik heb geprobeerd die informatie gepubliceerd te krijgen in kranten. De reactie die ik kreeg, was dat ze die informatie hadden voorgelegd aan virologen, maar dat er geen bewijs was voor mijn conclusies.”

Ook Op1 wilde hem geen podium geven. “Ik probeerde om met die informatie bij Op1 aan te schuiven en het duurde ruim 2 weken voordat ik mocht komen. Maar omdat mijn bevindingen niet gedeeld werden door de usual suspects van het OMT, werd ik nadien in onder meer tv-kritieken weggezet als een amateur-viroloog (één van de 17 miljoen) die terug moest naar zijn Ikea-bureautje“, zegt hij, wijzend op de kritiek van Angela de Jong.

De Hond liep overal tegen een muur van ongeloof aan, omdat het RIVM de rol van aerosols blijft ontkennen. “Als je maar minimaal 1,5 meter afstand hield, dan was je veilig“, zegt hij cynisch.

Boos

Boosheid is wat nu overheerst bij De Hond. “Ik was -en ben- niet boos omdat ik nergens gehoor vond. En ook niet omdat Op1 gisteravond niet erkende – laat staan daarop doorvroeg – dat wat er nu gezegd werd, al 7 weken geleden door mij uit geografische patronen en internationaal wetenschappelijk onderzoek was geconcludeerd.

Nee, mijn boosheid betreft de onnodige slachtoffers en de dito schade aan onze economie en samenleving die het slaafs volgen van WHO en RIVM en de mediablokkade voor iedere vorm van wetenschappelijk onderzoek op basis van de nieuwste inzichten, inmiddels heeft veroorzaakt.

De hele blogpost van Maurice de Hond kunt u hier lezen. Hier omschrijft hij ook de onzin van het ‘zo veel mogelijk binnenblijven’, besmet worden via voorwerpen en de anderhalvemetersamenleving.

Lees ook:
Op1 zet Ab Osterhaus-filter op Maurice de Hond (19 april)
Angela: ‘Maurice de Hond, terug naar je Ikea-bureautje’ (20 april)
Maurice de Hond slaat terug naar Angela de Jong (20 april)
Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal? (17 mei)
Verzet tegen 1,5 meter haalt vaker mainstream media (22 mei)
Maurice de Hond: ‘Media zwijgen over 1,5-meter-onzin’ (23 mei)
Op1-Sander: ‘RIVM moet met Maurice de Hond praten’ (24 mei)

Foto: NPO
73 Reacties op “Op1 hield komst Maurice de Hond twee weken tegen”


 1. Boris

  Als ik geïnteresseerd was in de mening van hobbyviroloog Maurice de Hond, was ik wel naar ViroloogCourant geweest. Ik wil hier enkel lezen over schandalen tussen BN’ers en teksten die volledig uit de context zijn gehaald.

 2. Eveline

  Hij heeft volkomen gelijk!! We hebben heel vele tijd verspild met het achterna lopen van het RIVM en dwaze zgn. Virologen zoals zakkenvuller Osterhaus.

 3. anoniem

  Iemand die denkt de opinie te kunnen peilen, kan zich beter verre houden van de opinie naar zijn hand proberen te zetten? :-)

 4. Keta Minek

  Maurice de Hond Ik ben inderdaad veroordeeld wegens smaad. Ik mag mijn overtuiging in deze zaak niet verspreiden.

 5. mama nouskouri

  Rondtoeteren wat rivm al lang heeft gecommuniceerd. heel makkelijk, en vooral de makke schaapjes die zijn betoog naadloos achterna lopen.

  Voorbeeld: Fleur Agema –> zit bij rivmbriefing en stelt de meest domme vragen over de grafieken die heel duidelijk zijn. Ze begrijpt geen statistiek. Dat is weken achter elkaar duidelijk geworden. En zij staat nu achter dhr De Hond? en nu begrijpt ze alles wel?

 6. ZeerNetteDame

  Honden zijn zó lief en leuk… en dan heb je deze hond… die alles roept en beweert voor aandacht. Om weer met z’n kop op televisie te kunnen en zijn bedrijfje te promoten. Een schokband om die nek graag!

 7. Denk Na

  Uiteindelijk krijgt de Hond gewoon gelijk vroeg of laat. Ik merk al een duidelijke kentering dat is een voorzichtig hoopvolle constatering.
  Aanrader; Maurice ‘the Dog’ zoals Adam Curry hem noemt, gisteren in een extra podcast:

  http://adam.curry.com/html/WithAdamCurry-fKWs2gT0t8Lmmdbc20N081fsPbHJNs.html

 8. Viroloog

  Het nieuws niet volgen is ook beter voor je gezondheid.

 9. mama nouskouri

  Viroloog

 10. Bep

  Opeens komt hij als geoloog naar voren….
  Maurice is een vervelende”drammer” waar ik niet eens naar wil luisteren.

 11. Viro

  Ik loog net.

 12. mama nouskouri

  Ik bedoelde eigenlijk: Goed punt Viroloog :)

 13. Michiel

  Hoe arrogant kan je zijn? Eisen dat je op tv, zodat je reclame kan maken voor je bedrijf en dan een beetje zitten te janken als je wordt geweigerd. En dan totaal niet begrijpen dat ze liever wetenschappers aan het woord hebben als het gaat over corona dan meneer de ondernemer.

 14. HUGO

  Maurice is de 3 maanden oud nieuws verspreider van Nederland.

 15. Whitedog

  Hij is een opiniepijler, dus geloof liever de virologen dan de zoveelste zogenaamde expert.

 16. B

  Probleem met de Hond is dat hij zich baseert op Chinees onderzoek waar nogal veel haken en ogen aan zitten. Hij kan makkelijk praten , meneer draagt geen enkele verantwoording over zijn uitspraken en dat moeten het RIVM en Rutte wel. Kortom , een roeptoeter eerste klas.

 17. Wendy's dealertje

  Wordt weer tijd voor een nieuw artikel in de categorie: “Marco stopte em ook in …”

 18. Maria

  Tilburg is een hub voor vrachtvervoer en de techbedrijven trekken ook mensen uit het buitenland aan. Ben benieuwd of dat ook nog invloed heeft gehad op de verspreiding van het virus.

 19. Keta Minek

  Jensen de Hond, Zo kan de demagoog diens publiek naar de hand zetten.
  Een volksleider die, doorgaans met minder goede bedoelingen, door middel van retorische middelen, leugenachtige voorstellingen en valse leuzen de volksmassa opruit en in beweging brengt wordt ook wel een demagoog of volksmenner genoemd.

 20. Yabbadabbadoo

  Maurice is niet voor niks van YouTube afgeflikkerd, met zijn amateur virologie.

 21. Midi

  Schoenmaker, blijf bij je leest. Oftewel: Hond blijf in je mand.

 22. robert

  Ik stak van meet af aan ook mijn gelijkluidende mening niet onder stoelen en banken. En schreef ook al dat NPO1 vooral aan politieke propaganda deed omdat ze van subsidie afhankelijk is en gekort dreigde te worden. Met paniekzaaien en massahysterie als bedoeld of onbedoeld bij-effect. Relativering kwam ze domweg niet uit, daarbij gestut door aansprekende kijkcijfers. Paradox is dat ze er via teruglopende reclame inkomsten voor gestraft worden. Zo zie je maar hoe dom het eigenlijk is dat het publieke bestel van reclame geld en subsidie wordt gegijzeld. Het is onafhankelijk maar gemangeld door politiek en commercie. Zie wat er van komt.

 23. By the way

  De conclusies van De Hond zijn helemaal nog geen gemeengoed, zoals in het artikel staat.

 24. Joop

  Had hij zich bij Jinek/Beau aan ge meld!

 25. Sender

  “De late NPO 1-talkshow Op1 is tijdens de crisis een zeer belangrijke debatarena en daarom klopte De Hond begin april al direct aan bij de redactie’…..

  Er staat een kleine fout in die regels, maar weliswaar zeer belangrijk.
  ‘Is tijdens de crisis’ …juiste tekst: ZOU tijdens de crisis een belangrijke debatarena MOETEN zijn.
  De werkelijkheid leerde ons al snel dat het helaas totaal niet klopte.
  In werkelijkheid werd Op1 al snel ( zoals hier meerdere schrijven) Ab1 en durfde men slechts 1 waarheid te vertellen.
  Alles wegzetten als complottheorie dat niet met de mening van de makers strookt is wel heel gemakkelijk en zo werd het een laf, middelamtig programma, mainstream en 13 in een dozijn programma waar debat misschien wel mogelijk was maar uiteindelijk door de gezamelijke omroepen werd beslist wie wat wanneer mocht vertellen. Maar ik had ( in de tijd dat ik nog een kijker was) nooit op het ‘puntje van mijn stoel gevoel’…daar waar over werd nagesproken.
  Angst zaaien ( al via de promo) was hun parool. Gevoed misschien wel door de broodheer: de Nederlandse staat.
  Maar publieke tv is van ons allen, betaald door iedere ingezetene.
  Het huidige omroepenstelsel moet nodig op de schop. Dat heeft wat mij betreft niet zo zeer te maken het wel of niet uitzenden van een bepaald programma als BZV . Daar is bij behoefte ook wel een plaats voor. Maar ik wil meer en beter worden geinformeerd ,een betere mening kan vormen en nog verder in het onderwerp verdiepen. Het moet mij hongerig maken.
  Nu is het slaapverwekkend en vissen de makers allemaal uit dezelfde vijver qua gasten. Hier bij MC lees je vaak een aantal interessante namen…maar waarschijnlijk durft men dat in het Hilversumse niet aan.
  Jongens het is 2020. Jullie leven in de oude tijd.

 26. GrijzePilion

  Prima toch? Wat heeft die hond voor toegevoegde waarde?

  En Sender, lul toch niet zo slap man

 27. Rob

  Alles wat De Hond al maanden geleden zei, wordt nu pas -hetzij mondjesmaat- erkend door de zogenaamde deskundigen.

 28. Sjaak echt

  De staatstelevisie wil het volk bang en angstig maken, geen verrassing. En natuurlijk alleen deskundigen uit de DiviBase, Hond is man en blank dus mag niet in de uitzending. Anders winnen ze nooit de DiviBokaal.

 29. TON

  Mijn opinie is een hond hoort te luisteren naar zijn baas

 30. Wim Lubbers

  Heeft De Hond al uitgehuild bij zijn vrienden van GeenStijl? O ja, ik zie het al. Je weet wel, die site waar ze steeds wanhopiger proberen alle valse beweringen en leugens van Trump goed te praten.

 31. Lachgas

  Waarom moeten we de Hond onder de virologen scharen. Hij heeft het uit zijn vakgebied bekeken en wat is daar mis mee. Blijft wetenschap. En als we geen andersdenkenden hadden gehad was de aarde nog steeds plat.
  Kijk om je heen, wie wordt er op straat besmet. Bouwvakkers? Docenten??

 32. Denk Na

  @Rob: dat heeft hij dan ook nergens ontkent. Hij onderzoekt net als andere in de wereld gewoon ‘the patern of the virus’. Dat is helemaal geen rocket science hoor en hij beweerd ook niet anders en stelt zich bescheiden op, maar alle trolletjes hier zijn er weer als de kippen bij om dit weer af te fikken maar je zou ook eens andere zienswijzen kunnen respecteren.

 33. De enige echte De enige echte Jaap Aap

  Deze hond moet mijn apenlul eens in zijn reet voele!n!!

 34. LLRV

  @Sender Respect! Gelukkig zijn er steeds meer die zo durven denken en het (ook hier) goed geformuleerd en onderbouwd kunnen opschrijven.

 35. De enige echte De enige echte Jaap Aap

  @llrv mijn lul is lekkerder hoor!

 36. Kneefel

  Ach gut…en daarmee heeft ie toch heel wat inkomsten gemist met zijn gezwets…en is ie ook al deskundige? , ken je die nog ‘beste stuurlui staan aan wal’….

 37. 123

  Hoe dan ook had Op1 NOOİT Ab Osterhuis in moeten schakelen. Als er toch wel één iemand is die zo’n beetje alles aangrijpt om aandacht en geld, dan is hij het wel. Dat is toch wel de grootste fout van Op1 geweest. Dat, en Giovanca.

 38. Hannie

  Ab osterhuis ,is een grote geldwolf ,die wil alleen maar voor het grote geld gaan.
  En na afloop toosten met dure wiskey,net als met de vorige
  Virus,
  Moet het filmpje maar eens bekijken,van robbert Jensen,die heeft helemaal gelijk.,heeft hij.
  En Maurice de hond ook.
  Misselijke Galbak,met zijn stiekeme lachje,die
  Ab Osterhuis, bah,bah🤮🤮

 39. Nana Mouskouri

  @denk na: voordat wij weer in een discussie belanden. Dhr de hond vergeet een klein onderdeel. De opnameroutes. Deze hangt hij volledig op aan opname door de longen. De receptoren zitten vooral in de neus.

  Toch wel een fysiek detail.

 40. Zoef

  Nana, nu moet je denk na niet aan het denken zetten. Daar raakt ie helemaal van in de war. Zeker nu zijn lichtend voorbeeld boerenverstand nog niet heeft gevomeerd.

 41. Klaaswaal

  Wat een gelul hier allemaal, die man heeft voor het grootste gedeelte gelijk, zoek maar na.

 42. De Heer

  Zelf smeken om te mogen komen past bij hem. De man die veroordeeld is met smaad. M nodigde ook al Jelle Brand Korstius ofzo uit. Raar dat sommige mensen een podium krijgen.

 43. Nana Mouskouri

  @Klaaswaal: klopt, dat heeft hij ook. Echter klopt zijn veronderstelling dat het RIVM dit niet communiceert niet. Bij de rivmbriefing zijn de bevindingen van dhr de hond al voor zijn naar buiten treden genoemd. Dat is ook terug te vinden op de website van RIVM.

  RIVM treedt over aerosolen echter nog niet naar buiten omdat het onderzoek nog in gang is.

  Samenvattend heeft hij dus goede punten die allang onderkend zijn door RIVM. Dat de mauricevolgers hun ‘huiswerk’ niet doen, en achter de fanfare van de achtervolgers aanlopen. Tja, daar doe je verder niets aan.

 44. A.Ruygrok

  Michiel.., grappige reactie over ..wetenschappers versus ondernemers… de hele wereld hangt aan de lippen van ..ondernemer bij uitstek… Bill Gates.. ,
  A.Ruygrok, Monster.

 45. Jarno

  Op1 is staatspropaganda en dragen dus alleen de boodschap vd overheid en het rivm uit. Goed dat de Hond zich inzet voor het tegengeluid, want die 1,5 m is echt absurd.

 46. Tivoli

  Misschien jaloers op PRdV, die ook overal verstand van heeft en wél iedere avond op alle zenders mag verschijnen?

 47. Nana mouskouri

  @jarno: ik welke wereld leef jij? Npo Op1 die kabinet en rivm volgt? Dat hebben ze helemaal niet gedaan. Ze hebben enkel sensatiezoekers uitgenodigd.

 48. Kitty

  Ik ben geen viroloog of big data deskundige. Oorspronkelijk wel IC verpleegkundige, sociaal verpleegkundige, arbo deskundige, re-integratie manager, human resource manager. Heel wat functies, maar ook dito opleidingen achter de rug.
  Ik ben klaar met iedereen die het beter weet. Zo makkelijk oordelen. Al eeuwenlang is bekend dat virussen en bacteriën het meest worden verspreid in slecht geventileerde ruimtes. Niets nieuws mijnheer de hond. Maar met een nieuw virus waar niets over bekend is, is het heel logisch dat het zekere voor het onzekere genomen werd.
  We weten niet wat er was gebeurd als we andere maatregelen hadden genomen.
  Hou alsjeblieft op met oordelen en boos zijn. Dat zaait tweedracht en nog meer onrust en onduidelijkheid. Erg veel ego en testosteron. Was zo fijn dat dat even weg was uit de geld en maakbare maatschappij gedreven wereld. Back to basics en iets minder hebben, hebben, hebben.

 49. Rob Willems

  Wij hadden ooit een koningin (Beatrix) en die zei: “De leugen regeert”.
  Maar tegenwoordig: “Regeert de incompetentie”.
  RIVM heeft er te vaak naast gezeten en inderdaad is het veel veiliger om kleine ruimtes met slechte ventilatie te vermijden.

  Dus naar buiten waar de vogeltjes fluiten!

  En zo intelligent was die lockdown dus zeker niet.

 50. Nana Mouskouri

  Fijne reactie Kitty. Je beschrijft het uitstekend.

 51. mcp

  De NPO en het RIVM zou het passen transparanter te zijn als het onderzoeksmethoden betreft.

 52. Katrien

  Vreselijk dat praat programma op 1
  Laten alleen leugenaars over corona
  Praten .de dokter uitknijpen nog ook bijna niks zeggen en dan de eikel ab .de geld wolf
  Moest niemand meer naar kijken .

 53. GrijzePilion

  Kitty is de vrouwelijke Sender. Nog meer slap gelul, maar dan onder een vrouwennaam.

  1,5 meter gaat niet. Het nieuwe normaal is geen normaal.

  Alleen de showbizwereld sterft af, maar dat is niet erg verder. Niemand mist ze.

 54. Lies [Banned]

  ‘Deze reactie is verwijderd vanwege grof taal gebruik’ .

  Voor meer informatie lees onze huisregels.

 55. Imprimatur

  Naast De Hond is ook een andere expert van lijntjes en cijfers (evenals Osterhuis) al weken zo niet maanden zeer kritisch over RIVM en de aanpak van de regering. Macro-econoom Kees de Kort ook al een roeper in woestijn, mag blijkbaar ook niet in MSM zijn verhaal doen, alleen dagelijks te horen bij BNR radio. Het is makkelijk RIVM af te branden, maar het omgekeerde geldt ook die met andere conclusies, cijfers en lijntjes objectief het tegendeel proberen te bewijzen. Bij vele lezers was de aarde liever plat gebleven. Gelukkig is er naast MSM, staatspropaganda, complottheorieën ook objectieve journalistiek te vinden op internet en andere onafhankelijke media.

 56. ome H

  Mooi gesproken Kitty.

 57. Zweisteiner

  mondkapjes transporteren het virus versneld naar de longen. Ik ga het uitleggen
  Het is het Venturi effect t.w.

  Een vernauwing in een stromingskanaal voor vloestof (bv de waterdruppelthes met virus)
  Of een vernauwing in het stromingskanaal voor lucht (bv de luchtstroom met virus in de lucht)
  Doet de luchtstroom/waterstroom versnellen m.a.w. de geinfecteerde lucht wordt versneld het masker ingezogen. Dat is nou eenmaal een natuurwet doen we niks aan. Ik dacht ga dit toch even kenbaar maken
  Je kan dit ook voelen als je een capuchon op hebt en bij je oor zit een kleine opening de lucht wordt zo je oor in geblazen

 58. Joost

  @Rob Willems
  wo 27 mei 2020 om 22:40

  De huidige cijfers slachtoffers/opnames corona tonen aan dat je uit je nekt lult.

 59. Berend

  GrijzePilon,

  Ik kijk altijd of Sender iets heeft achtergelaten, bericht.
  Een column als in de krant. wow

 60. GrijzePilion

  Ja precies. En wat is de inhoud? 0,000000. Kant noch wal en vlees noch vis. Gewoon honderden zinnen die uiteindelijk zijn samen te vatten als slap gelul zonder enige vorm van inhoud.

  Net als die West. Ook al zo’n slap sujet zonder inhoud

 61. Piet

  Ik zou eens kijken op café Weltschmerz op YouTube en daar luisteren wat Karel van Wolferen en Kees van de Pijl hebben onderzocht, die mensen zijn te vertrouwen.

 62. Rob Willems

  @Joost

  Vertel dat maar aan de nabestaanden van alle senioren die overleden zijn in verzorgingstehuizen die in hun slecht geventileerde kleine kamertjes door besmet personeel zonder PBM’s de dood zijn ingejaagd, cijfern…..ker.

  ;-)

 63. Joost

  @Rob Willems
  do 28 mei 2020 om 16:10

  De dingen die jij nu benoemt staan los van het ongelijk van Maurice de Hond.

 64. Nana Mouskouri

  Het lag volgens onze opiniepeiler toch juist aan de airconditioning deze huizen?

 65. Rob Willems

  @Joost

  Maar het is een grof schandaal en zeker een terecht punt van kritiek van de SP lijsttrekker mevr. Marijnessen, waar onze nationale lachebekje op reageerde als door een adder gebeten.
  Dus hoezo, een “intelligente” lockdown.

  Me hoela!

 66. Joost

  @Rob Willems
  do 28 mei 2020 om 16:35

  Het enige dat in dit soort getallen telt, zijn de cijfers en die spreken – gelukkig – in het nadeel van de visie van Maurice de Hond.
  En voor wat betreft de SP: ach ja, de SP.

 67. Rob Willems

  Veel sterkte met de cijfers als je Opa of Oma overlijdt en verder interesseren mij de meningen over politieke partijen mij weinig en heb ik zelf alleen respect voor politici die verstand van zaken hebben en ook hun nek durven uitsteken voor de zwakkeren in de samenleving.

  Ciao

 68. Nana Mouskouri

  Mooi einde weer

 69. Gepe

  Maurice De Hond, de man die het leven van een onschuldige burger totaal geruïneerd heeft door hem publiekelijk als moordenaar te bestempelen. De man die over lijken gaat, en zelfs een ontvoering in gedachten had. De man die hele dossiers vervalste om zijn gelijk maar te krijgen. Die man moeten ze weren van t.v.
  Een vieze vuile leugenaar is het.

 70. Aldo

  En zie hier. Geen bewijs dat aerosolen een rol spelen. NUcheckt: UvA-onderzoek geen bewijs voor coronagevaar aerosolen. Maar voorzichtig blijven want niets is nog duidelijk!

  https://www.nu.nl/nucheckt/6054369/nucheckt-uva-onderzoek-geen-bewijs-voor-coronagevaar-aerosolen.html

 71. Nana Mouskouri

  op1 had gisteren een fysiekus aan tafel die ook goed benadrukte dat de deeltjes er wel zijn. De hamvraag die hij ook stelt: zijn de virusdeeltjes nog levend?

  Heel verstandig dat hij dat onderscheidt maakte.

 72. Hein Derkse

  Vind het jammer dat er zo veel slapende schapen reageren op het artikel van Maurice. De periode dat onze ministers samen met het R.i.v.m op het hakblok gaan is reeds ingezet. Deze leugens houden ze nooit vol.

 73. Nana Mouskouri

  Weer zo’n dooddoener :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.