Verzet tegen 1,5 meter haalt vaker mainstream media

Geplaatst op vr 22 mei 2020 om 8:50

Met een boze vinger zwaaien als het op zonnige dagen als Hemelvaartsdag in grote recreatiegebieden wat druk wordt: het leidt soms tot averechtse handhaving. Het Achtuurjournaal liet gisteren zien hoe het Vondelpark een heus deurbeleid kreeg, ondanks dat afstand bewaren in het gigantische park een stuk makkelijker is dan erbuiten. Het gevolg? Er ontstond een volgepakte rij op de smalle stoep voor het stadspark. De ergernis tegen ‘het nieuwe normaal’ groeit en haalt nu ook de mainstream media.

De kritische geluiden die de anderhalvesamenleving al wekenlang opwekt op social media zijn niet veel te horen op de mainstream podia. Daar lijkt iedereen over elkaar heen te buitelen om de coronaregels zo braaf mogelijk op te volgen.

Komt daar nu verandering in? De late talkshow Op1 had gisteren wederom Maurice de Hond aan tafel zitten, die al ruim een maand ageert tegen het gevoerde beleid. “Ik ben op het water geweest. Daar was het druk en dat mag ook rustig, want er is heel veel onderzoek dat uitwijst dat er buiten niets kan gebeuren.

Hij wees op het succes van Zweden, dat een minder strenge lockdown instelde en veel minder economische neergang kent. “We nemen allemaal harde maatregelen met ongelooflijke consequenties voor de economie, dus je moet ook kijken wat het rendement is geweest van die maatregelen. Zonder die harde maatregelen heeft Zweden het ook redelijk onder de knie gekregen.

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte is de inbreng van mensen als Maurice de Hond relevant, gaf hij bij Op1 toe. “Je ziet ook dat punten die Maurice de Hond heeft aangedragen – en ik weet niet of het komt omdat hij het aandraagt – ook verwerkt worden in het beleid, bijvoorbeeld dat je veel kritischer kijkt naar samenkomen bij zangkoren en kerken dan buiten op het terras, wat inderdaad veel minder risico oplevert.

‘Lockdown heeft niets opgeleverd’

Ook de NOS laat het tegengeluid nu heel voorzichtig klinken. “Niet elke Nederlander is te spreken over de anderhalvemetersamenleving“, bericht de omroep. De kop op de nieuwssite: ‘Wij zeggen nee tegen de anderhalvemetersamenleving’.

Maurice de Hond werd enkele weken geleden nog voor gek verklaard toen hij aangaf dat de anderhalvemetersamenleving helemaal niet werkt, maar inmiddels scharen steeds meer deskundigen zich achter die opvatting, meldt de NOS.

Hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot aan de Radboud Universiteit vertelt bijvoorbeeld aan de omroep dat klip en klaar uit de grafieken van het RIVM blijkt dat de intelligente lockdown ‘niet nodig is geweest’. “Daarna is het besmettingsgetal niet ver onder de 1 gezakt, dus deze maatregelen hebben weinig extra opgeleverd.

Het verbod op grote evenementen, geen handen geven, handen wassen, niezen in de elleboog, thuis blijven bij symptomen en waar mogelijk thuiswerken lijkt doeltreffend. Maar de horeca slopen, sportscholen dichtgooien, de cultuurbranche aan gort helpen? “We nemen maatregelen zonder dat we het positieve effect kennen“, zegt Helsloot.

Wel duidelijk zijn de negatieve effecten, zoals de oplopende werkloosheid en uitgestelde zorg. Maar dat zijn dingen die niet ter discussie staan.

Rol media

Moeten we het normaal gaan vinden dat de overheid voor ons gaat beslissen of we wel of niet naar het strand kunnen gaan? Dat je uit een park wordt gejaagd door iets te fanatieke handhavers? Of dat je 390 euro per persoon moet aftikken als je met twee vrienden in een auto zit? Critici vinden van niet.

Eind vorige week traden hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir gezamenlijk naar buiten met hun beklag dat de media ‘het nieuwe normaal’ normaal maken. Zij, en meer critici, roepen de media op om kritischer te kijken naar de huidige anderhalvemetersamenleving.

Hopelijk voor hen heeft de NOS hiermee een voorzichtig begin gemaakt. De Telegraaf en AD, die pretenderen het geluid van de normale man te laten horen, zitten meer op de lijn van de handhaving. ‘ZO GAAT BOEL WEER OP SLOT’, kopt De Telegraaf boos op de cover van vandaag. En het AD: ‘Meer afsluitingen als drukte niet vermindert.’

Hoe zit dit? Robert Jensen denkt het te weten, zegt hij op Twitter. “Zowel De Telegraaf en AD, allebei in handen van Belgen (lees Brussel/EU), zitten op gecoördineerde verhaallijn dat wij Nederlanders ons misdragen hebben en gestraft gaan worden deze zomer. Compleet ongeloofwaardig en corrupt. Wij Nederlanders pikken dit niet! We zijn wakker!

En Paul Haenen gisteren in Op1: “Wat mij opvalt – en dat is volgens mij nog niemand opgevallen – is dat De Telegraaf langzaam naar links aan het schuiven is en een soort Volkskrant aan het worden is.

Lees ook: Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal? (zondag)

Foto: NOS
82 Reacties op “Verzet tegen 1,5 meter haalt vaker mainstream media”


 1. Realist

  Jeugd jaagt BOA’s weg van strand IJmuiden. Wat er werkelijk gebeurde:
  https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/regulation/youth-chase-police-off-beach/

 2. Piet Pannelap

  Die lui die zich niet kunnen gedragen moet je met z’n allen opsluiten in een kleine ruimte en wat van het Corona virus loslaten. Uiteraard krijgen ze verder geen hulp als ze het wat benauwd krijgen. Daahaag…. burn in hell.

 3. hond-de-hond

  En dat allemaal voor dikke ouwe zieke mannetjes.

 4. Jordao

  Het nieuwe normaal leven met 1.5m gaat gewoon niet werken. Rutte kan dit wel roepen maar dan moet ie de BOA’s ook laten uitrusten met wapenstokken en stroomstootwapens , de politie uitbreiden etc. Maar van alle kanten van de samenleving groeit de stress en daarbij oplopende spanningen met als gevolg meer agressie. Willen ze dat?

 5. xandertje

  LET OP: Wereldwijd veel corona in slachthuizen. Ik lees op internet in artikelen dat dat komt omdat men zich daar niet aan de 1,5 meter houdt. Nergens wordt er als reden aangedragen dat de temperatuur en luchtvochtigheid in een slachthuis de meest waarschijnlijke reden zijn.

  Wanneer gaat de RIVM eens duidelijk in kaart brengen wat luchtvochtigheid en temperatuur doen in gesloten ruimtes?! Hier is op internet (internationaal) onderzoek over te vinden.

 6. Bertus V.

  De optredens van al die gekkies maken Ongehoord Nederland overbodig.

 7. Kim Wieft

  De Telegraaf is langzaam naar links aan het schuiven. En links betekent jezelf onderwerpen aan een vreemde religie of een staatsvorm (EU) waar je als individu geen recht van spreken meer hebt. Lijdzaam volgen waar de leiders je naar toe sturen.
  We zitten nog met zoveel Nederlanders opgescheept die braaf de MSM als waarheid tot zich neemt dat er weinig hoop is dat die situatie snel gaat veranderen.
  Rutte in de peilingen op een extra 14 zetels. Nederlanders zijn knettergek.

 8. Simon

  Toch heb ik uit ergernis Op1 niet kunnen uitkijken. Ze zijn een talkshow en zodra mensen iets zeggen dat haaks staat op wat een instituut beweert dan hoor je weer dat zinnetje ‘dat is toch heel verwarrend voor de mensen’? Dat betuttelen!!!

 9. Arie Schoenlepel

  @jordao
  Direct dat tuig afschieten helpt ook. We hebben er teveel van.

 10. HansR

  Maurice de Hond, Hennie Huisman, Catherine Keyl allemaal mensen die ooit een stem in de media hadden en maar niet kunnen accepteren dat ze uitgerangeerd zijn. Publieksgeil zonder publiek.

 11. Sender

  @ Simon,

  Je hebt helemaal gelijk.

  Dit plaatste ik zojuist onder het bericht van de presentatoren nu BNNVARA een avond per week gaat inleveren.
  Sender
  vr 22 mei 2020 om 9:02

  Logtenberg moet in ieder geval blijven. Laat de EO volledig uit het project stappen. Een journalist die zijn excuses aanbiedt aan wie dan ook (politici) verdient zijn plek niet.
  Moussaid moet wel het scherpe toontje (als in : Pit) weer terug krijgen. Dat past wellicht niet bij Mondo, maar mis ik toch zeer.
  Veenhoven kende ik goed van Radio 1 en was naar mijn idee destijds bij aanvang van Op1 mijn gedroomde kandidaat.
  Helaas, ze mag weg en ja Sofie doet het beter.
  Maar waarom zeg ik dit allemaal??? Ik kijk het programma nauwelijks nog. Te vaak heb ik mezelf gestoord toen Op1 al snel werd omgedoompt in Ab1. Toen had ik er genoeg van.
  Ik heb nog diverse keren een mailtje gestuurd om ook andere mensen, met een andere blik op corona aan het woord te laten. Niets mocht helpen. Inmiddels zag ik gisteravond in de promo dat de Hond en nog een kritisch iemand ten aanzien van corona er zou spreken.
  Maar heb het niet gezien, Op1 voelde voor mij te vaak als (FL)Op1.

  En inderdaad Kim Wieft, je begrijpt het niet…maar de mensen zagen in Rutte de leider die hen door de coronacrisis heen heeft geholpen.
  In werkelijkheid werd en wordt het volk grof gemanipuleerd en niet een leider geleid maar door een schoolmeester met opgeheven vingertje aan de hand genomen,

  10 jaar Rutte betekende 10 jaar het hoofd afhakken van de ‘gewone man’ weliswaar beetje bij beetje.
  Vanaf 2019 lag er al een meerjarenpland klaar van de VVD 2021-2025.
  Daarin waren toen al zeer forse bezuinigingen te lezen met name in de sociale sector.
  Nu met corona en de problematiek wereldwijd is het een mooie kapstok om alles aan op te hangen en uit te voeren.

 12. Klaas Flink

  Je kunt rustig de vraag stellen of het verwarrend is, wat daar betuttelend aan is ontgaat mij. Met corona is het toch zo dat je pas achteraf kunt zeggen wat wijsheid was, en wat niet. Heeft de wereld overvallen en er was geen paracetamolletje tegen of griepspuitje, die azijnzeikerij achteraf is altijd makkelijk, maar als een naaste het leven laat door corona kan het niet streng genoeg. Al dat onverplichte geblaat van die figuren die denken achter de pc hun gelijk te halen. Ga eens praten met mensen die uit het ziekenhuis komen, lul je wel anders

 13. Mink Vaillant

  Dat steeds meer mensen de maatregelen zat zijn is begrijpelijk. Maar dat steeds meer mensen er lak aan hebben is egoïstisch en dom. Dat vraagt om betere handhaving, geen waarschuwing maar direct een boete. Als we nu met z’n allen gaan discussiëren over de zin van de maatregelen is alles voor niets geweest. Doe dat tijdens de evaluatie, als het virus onder controle is. Dom, dom, dom.

 14. HUGO

  Achteraf is zo makkelijk Maurice de Hond.

  De kans is buiten kleiner maar een spetter van een niezende voorbijganger kan besmettelijk zijn.

  Ik blijf 1,5 meter aanhouden.

 15. Kuis

  De overdreven media focus op een vaccin slaat ook volledig de plank mis.

  Zijn we collectief vergeten dat een medicijn minstens net zo belangrijk is?

  Normale vaccin ontwikkeling+testen+productie+uitrol duurt normaalgesproken minimaal 6 jaar. ALS het lukt.

 16. Henk

  Het nieuwe normaal is abnormaal. Dit is een regelrechte schending van burgerrechten die 1,5 m en de lock down. Overheden en mensen als Gates zitten hier gewoon op te wachten. Want als er onrust komt kunnen ze gewoon militairen inzetten en een staat van beleg afkondigen. We gaan er nu achter komen in wat voor een zieke democratie we woonachtig zijn. En voor wie dit niet geloven, steek vooral je hoofd in het zand. Wakker worden.

 17. Huismaker

  Waar blijft een OPEN en EERLIJK debat. Met evenveel voor- als tegenstanders ? Evenveel zendtijd en geen manipulatie door de regie zoals gisteren bij De Hond.
  Nodig eens YouTube giganten uit:
  Mr Sven Hulleman (De Oorlog reeds verloren)
  Prof Karel van Wolferen (Cafe Weltschmerz)
  Econoom Arno Wellens (Cafe Weltschmerz)
  Tom Zwitser (Blue Tiger Studio)
  enz.
  Kom op. Durf eens !

 18. Leo

  Maurice de Hond heeft helemaal gelijk! Hij haalt zijn gegevens uit wetenschappelijke betrouwbare bronnen. Het RIVM lijkt geen tijd te hebben om deze bronnen te lezen en neemt daardoor buitenproportionele maatregelen in vooral de buitenruimte. Buiten kun je gewoon als veilig beschouwen, tenzij een besmette iemand anders recht in zijn gezicht hoest (wat natuurlijk normaal ook niet gebeurd).

 19. T.E.D.

  @ Henk
  @ Realist

  Bill Gates heeft hier part noch deel aan. Haal dat aluminium hoedje van jullie kop man! Het enigste wat die man doet is, heel veel, goed werk met z’n stichting.

  Niemand heeft baat bij een wereldwijde lockdown als wapen in de strijd tegen dood en verderf als gevolg van een wereldwijde pandemie.

  IK WORD ZO DOOD MOE VAN JULLIE!!!

 20. HansR

  Een voorname oorzaak is dat de bestrijding van het covid-19 virus zoals in ons land wordt aangepakt uit electoraal belang steeds wordt ondermijnd. Wilders en Baudet zijn hier koploper in. In het begin schreeuwden zij om het hardst dat Rutte niet ver genoeg ging, scholen niet sloot etc maar een volledige lock-down moest direct ingaan. Momenteel schreeuwen deze mannen dat alles vrij moet, sportscholen, horeca, terrassen weg met hun eerder afgezworen lock-down. Nu deze draai afdoen met als je het toen gedaan had was er minder ellende geweest zijn een schoolvoorbeeld van politiek gewin en altijd het tegengestelde afdwingen van wat het beleid is. Zet daarbij een grote bek op, desnoods met gevloek, getier en beledigingen en je politieke hachje is gered.

 21. Realist

  @T.E.D. Geloof je echt dat het NOS Journaal de waarheid verteld en de regering het beste met je voor heeft?

 22. Johanneke van Es

  Het idiote van die anderhalve meter afstand is dat het ook niet in elk (Europees) land hetzelfde is. In Spanje is het slechts een meter. Ergens anders is het dan opeens weer 2 meter. Kortom, het is puur nattevingerwerk van de ‘experts’. Nergens op gebaseerd. Weg met het ongefundeerde nieuwe abnormaal!

 23. Anglio

  Realist, ga lekker naar een aluhоedjes-site, mafklapper!

 24. Marrie

  @Johanneke van Es:

  Ja, en de max. snelheden verschillen ook overal. Het is DUS nergens op gebaseerd en nattevingerwerk. Weg met die ongefundeerde max. snelheden en gewoon 200 binnen de bebouwde kom.

 25. Zuur pruim - de gemiddelde MC bijdrager

  Je worst misschien zelf niet snel ziek, ik ook niet, maar als je een longpatientje als kind hebt, is het wel fijn als niet iedereen zo onwijs egocentrisch is. Wat maakt het nou uit om rekening met elkaar te houden? En ga niet zeggen dat het onzin is. We hebben gezien wat het resultaat in Brazilie is, waar men geen maatregelen trof.

 26. Marrie

  Je conclusie zou moeten zijn dat álle experts het er over eens zijn dat we afstand moeten houden, maar jij gaat emmeren over een stukje minder of meer.

 27. Realist

  @Anglio vergeet je je medicijnen niet in te nemen.

 28. Sender

  HUGO
  vr 22 mei 2020 om 9:30,

  Lijkt mij in jouw geval ook beter voor iedereen.
  Naïviteit is de voedingsbodem voor alles wat is mis gegaan en nog mis gaat de komende jaren. Daar varen gasten als Rutte wel bij.

 29. Ome Joop

  Ik vind ook dat mensen zelf moeten kunnen bepalen in welke beschermingsmaatregelen ze zin hebben, en in welke niet. En die laatste noemen we dan gewoon “onzin”.

 30. Anglio

  Realist, pas jij nou maar op de je hydroxychloroquine niet opraakt.

 31. Huismaker

  TIP.
  Laat dat mediakartel eens varen en kies eens de Youtube kanalen:
  Cafe Weltschmerz
  Blue tiger Studio
  Jensen
  De nieuwe wereld
  Up Network
  Ongehoord Nederland
  FvD journaal
  Een oorlog reeds verloren

  Gewoon eens andere geluiden horen van specialisten.

 32. Bart

  @Huismaker Helemaal eens!

 33. Johanneke van Es

  @Marrie Nee, nartuurlijk is het niet verstandig om met 200 km per uur door de bebouwde kom te rijden. Dat is namelijk op basis van talloze overduidelijke tests (remweg, crash test dummies, enz.) duidelijk wetenschappelijk AANGETOOND. Bij de huidige maatregelen gaat het echter om niets meer dan aanpassingen in de samenleving op basis van VERMOEDENS. Los daarvan… We staan in de regel in het dagelijkse leven sowieso al op afstand van elkaar, enkele uitzonderingen daargelaten, zoals het OV in de spits of bij grote muziekfestivals. Neem als overheid op die punten maatregelen en betuttel en beboet niet de rest van de maatschappij.

 34. Simon

  #Klaas Flink, als je Maurice Hond uitnodigt dan weet je dat hij een ander geluid laat horen dan het RIVM. En dan roepen dat het verwarrend is vind ik inderdaad betuttelend. Nodig hem dan niet uit als je spreekbuis wil zijn van het RIVM. Of verdiep je eens ergens in want daar ontbreekt het helaas ook aan bij Op1.

 35. Marko

  Realist,

  Dus ;t journaal verteld niet de waarheid en al die andere wel
  droom maar lekker verder!!

 36. Guttegut

  Om nou die dikke mongool Robert Jensen als leidraad te nemen lijkt me een tikkeltje idioot MC!

 37. Denk Na

  Een uitstekend optreden van Maurice de Hond gisterenavond, maar aan het eind van het gesprek kwam hij op stoom maar werd afgekapt door de presentatoren die vermoedelijk in hun oortje van de eindredacteur te horen kregen dat die 1,5 meter sameleving-bashing te ver ging, en dat ze over moesten gaan naar het andere item. En dat het virus (en welk virus dan ook) goed gedijt in koude ruimtes kan verklaren waarom het virus in slachthuizen/vleesverwerkende industrie zoveel voor komt. Temperaturen onder de 10 graden, slechte ventilatie, so there you go…
  Ventilatie, ventilate en oja, ventilatie is alles.

 38. aammehoela

  Wat je er ook van vindt, we willen met zijn allen toch niet naar het scenario van Bolsonaro toe. De Brazilianen kennen momenteel de grootste dagelijkse sterfte en die beelden van al die massagraven willen we hier toch niet. Aan de andere kant blijft het scenario van Zweden ook interessant. Een beetje de middenweg zoeken. Wat zangkoren en kerken betreft, in Heerde en Nunspeet ligt het toch aan de info-avond over Lelystad-airport. En dus niet aan de plaatselijke kerk(en).

 39. Henk

  We moeten voorzichtig zijn, maar waarom mogen Duitsers hier winkelen en mogen wij niet onze familie in België bezoeken?

 40. Tim

  @Henk
  Omdat België de grenzen gesloten houdt.

 41. robb

  gooi alles voor mensen onder de 50 weer open en vraag aan de ouderen wat op afstand te blijven het moet toch weer op gang komen .

 42. Marrie

  @Johanneke van Es:

  Dat besmettelijke virussen niet van mens tot mens overgaan als je afstand houdt is ook wetenschappelijk aangetoond.

 43. Boerenverstand

  @aammehoela: volg je het nieuws wel goed? In Brazilië heeft de president niets te zeggen over de lockdownmaatregelen. Dat doen de deelstaten en steden. En die hebben in Brazilië ook een stevige lockdwon ingesteld. Dat was waar Bolsonaro zo op tegen was. De lockdown helpt echter ook in Brazilië helemaal niet tegen de ziekte en sterfte. De besmettingen binnen families gaan immers gewoon door, en dat is in die kleine vieze krotwoningen ook logisch.

 44. Boerenverstand

  @Marrie: dat klopt, maar dat betekent nog niet dat je afstand moet houden in situaties waarin een virus normaal niet verspreidt. De WHO adviseert 1,0m afstand gebaseerd op onderzoek naar SARS in besloten ruimtes. In de open lucht verspreidt het virus nog veel minder. Dat wordt al bewezen door al die drukke dagen op het strand en in winkelstraten de afgelopen twee maanden, waar geen enkele besmetting plaats gevonde heeft ondanks de voorspelde doemscenario’s in de media. Ofwel: we kunnen naar 1,0m in afgesloten ruimtes, en buiten is social distancing helemaal onzinnig.

 45. Denk Na

  @Boerenverstand: en daar komt nog eens bij dat in Brazilië nu het griep seizoen is, bron: Maurice de Hond. Dus er is overal een verklaring voor en een feitelijke onderbouwing voor te geven.

 46. Boerenverstand

  Wat velen al zeiden: met de coronamaatregelen voorkom je niet zo veel doden als gesuggereerd wordt. Heel veel van die mensen zouden toch al komen te overlijden. De economie naar de kloten om toch al zieke mensen een paar weken langer te laten leven.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/21/sterfte-in-week-20-lager-dan-normaal

 47. Marko

  Maurice de Hond moet zijn huiswerk beter doen, hij vertelde dat Zweden
  ’t veel beter deed dan Nederland.
  Nu blijkt dat Zweden afgelopen zaterdag 800 besmettingen had
  met 4000 sterfgevallen buurland Noorwegen 235 Denemarken 561.
  Ze zijn ook in lockdown geweest wat de Hond niet nodig vond, Zweden was ’n voorbeeld volgens hem.

 48. Marko

  Denk Na,

  Zweden doet ’t goed volgend hem 20 mei 800 besmettingen op
  een dag !!

 49. Denk Na

  @Marko: Verdiep je eens in zaken voordat je maar wat gaat roeptoeteren zonder onderbouwing. Je bent gewoon een trol, dus dan weet je dat.

 50. Boerenverstand

  En weer een hoogleraar – Ira Helsoot – die aantoont dat de intelligente lockdown overbodig was. Verbieden massa-evenementen en thuis werken en hygiënemaatregelen waren al genoeg effectief.

  https://nos.nl/artikel/2334648-wij-zeggen-nee-tegen-de-anderhalvemetersamenleving.html

 51. Marko

  Denk Na,

  Verdiep jij je zelf maar eens beter. kijk maar bij de
  Jonh Hopkins universiteit kun je de getale zien.
  Wist niet dat je alles voor gekauwd moest krijgen.
  En de trol ben je zelf idioot.

 52. Denk Na

  @Marko: oh we gaan jij bakken. Ik doe je in mijn virtuele ‘ignore trolls filter’. Bye bye.

 53. Boerenverstand

  @Marko: het gezondheidsinstituut van Noorwegen geeft inmiddels zelf ook aan dat de maatregelen in Noorwegen achteraf onnodig streng waren. Ook in Denemarken geeft men dat inmiddels toe.
  Het aantal nieuwe besmettingen in Zweden zegt niet zo veel, dat zegt meer of een land veel test, of weinig, zoals Nederland. Ook de cijfers over doden moet je juist interpreteren, omdat niet alle landen hetzelfde tellen (zo laat Nederland de doden in verzorgings- en verpleeghuizen, doden thuis, en niet-geteste doden buiten beschouwing). Zweden doet het nog steeds vergelijkbaar met Nederland, en bijvoorbeeld beter dan België.
  In Zweden staat de bevolking achter de gemaakte keuzes, weet men dat er onder kwetsbare groepen wat mensen eerder dood kunnen gaan dan ze normaal zouden doen, worden de kwetsbaren dus wel beschermd, maar accepteert men ook dat dood door ziekte gewoon bij het leven hoort. Nu gaan er wat meer mensen dood. Dat betekent dan ook dat er de komende maanden juist minder sterfte is.

 54. Whitedog

  Kijk gewoon naar de cijfers van Brazilië. Dan weet je de gevolgen als er geen lockdown was geweest. Dat zijn feiten.

  Met Zweden vergelijken is dom. Ze zijn ten eerste dIn bevolkt en bij hun gaat 1 op de 10 besmetting de pijp uit.

 55. Het houdt eens op

  Het succes van Zweden? Lees de berichtgeving uit dat land er op na.

 56. Boerenverstand

  @Whitedog: grote delen van Brazilië hebben wel een lockdown, en een strenge ook. Bolsonaro gaat er niet over. De deelstaten en steden beslissen dat. De lockdown werkt daar niet, dat is duidelijk niet zo min als dat de lockdown in België of het Verenigd Koninkrijk of Spanje of Italië het aantal besmettingen en doden teruggebracht heeft.

  Ook in Nederland heeft de lockdown geen effect. Zie hoogleraar Ira Helsloot. De reproductie zit in Nederland nog steeds tegen de 1. Dat was de reproductie voor instelling van de lockdown ook al.

 57. Boerenverstand

  Niet zo min = net zo min.

 58. Boerenverstand

  @Whitedog: dat fabeltje over dunbevolkt Zweden moet ook de wereld uit. Ja, in het noorden van Zweden woon vrijwel niemand. Maar het zuiden is net zo dicht bevolkt als onze nationale coronabrandhaard Noordoost-Brabant, en Stockholm is gewoon een stad vergelijkbaar met Amsterdam.

  https://nl.maps-sweden.com/zweden-bevolkingsdichtheid-kaart

 59. Het houdt eens op

  Boerenverstand, dus jij wil beweren dat Nederland er zonder lockdown net zo zou uitzien als nu het geval is? Idd boerenverstand,zonder de ballast van een theoretische vooropleiding.

 60. Boerenverstand

  @Het houdt eens op: ja, dat beweer ik, dat beweren inmiddels veel wetenschappers (heb je bijvoorbeeld de cijfers van Ira Helsloot gelezen?), dat beweren inmiddels ook de medische adviesdiensten van Noorwegen en Denemarken.
  En ook de WHO adviseert geen 1,5m. Dat is een verzinsel van Merkel en heeft Rutte slaafs opgevolgd. Buiten is er zonder meer weinig kans op besmetting; reden waarom zelfs landen als Spanje grotere samenkomsten buiten toestaan dan binnen.

  Over mijn opleidingsniveau hoef je je geen zorgen te maken: universitair opgeleid, goede baan en IQ van 144. Maar dank voor je medeleven.

 61. Bennie D

  Boerenverstand, als jij werkelijk een IQ van 144 hebt, verklaar dan eens waarom jij je tijd verspilt door op deze site te reageren en het nog in de gaten houdt ook. Kun je dan niet beter je energie en creativiteit gebruiken voor het oplossen van echte problemen dan het napraten van jouw favoriete wetenschappers? Oh, trouwens, dat fenomeen van Zweden is inmiddels ook achterhaald.

 62. one and only

  haha jahoor een iq van 144, universitair opgeleid en een goede baan.

  Zo kan ik ook nog wel een grappig verhaaltje tikken

  ik heb geen hersens; die zijn vervangen door een supercomputer met een octa-core cpu, ik heb geen baan, ik beheer alle banen en geldstromen, tevens ben ik aangesloten op het internet en dat bestuur ik ook en als ik zo meekijk met jou webcam, BOERENVERSTAND, dan zie ik je wel zware shaggies roken en goedkope halve litertjes AH-lager achterover tikken.

 63. Boerenverstand

  @Bennie D: omdat ik het belangrijk vind dat mensen hun informatie niet alleen van Op1 krijgen, maar ook van andere objectievere informatiebronnen. En omdat ik het belangrijk vind dat op basis van feiten een publieke discussie gevoerd wordt, in plaats van dat we slaafs achter het kabinet aanhobbelen. Een kabinet dat vooral het falen van Bruins mbt aanschaffen beschermings- en testmiddelen en het negeren van eerdere RIVM-signalen probeert te verdoezelen.

 64. Jan van Eerten

  Die Helmoed is een lekker ding

 65. Boerenverstand

  @Bennie D: overigens heb ik geen favoriete wetenschappers hoor. De WHO is al lang duidelijk over alle onderzoeken naar besmettingen.
  En ook het RIVM geeft op de eigen website aan dat er eigenlijk geen bewijs is voor verspreiding van het virus via de lucht:
  https://lci.rivm.nl/aerogene-verspreiding-sars-cov-2-en-ventilatiesystemen-onderbouwing

 66. Boerenverstand

  @one and only: ik vermoed dat je webcam op jezelf gericht hebt. Ik heb nog nooit gerookt, en lust ook geen bier.

 67. Bennie D

  Boerenverstand, je maakt mij niet wijs dat jij, juist met een hoog IQ, zoveel tijd en moeite verspilt aan mensen wiens mening vast ligt en zeker niet te beïnvloeden zijn via deze site. Dat zou je toch moeten weten. Daarom twijfel ik ernstig aan jouw verhaal en lijkt het erop dat je ook één van die vele blaaskaken bent. Ik daag je uit het tegendeel te bewijzen met een slimme reactie.

 68. Geronimo

  Ik vind Maurice de Hond een steeds leuker mannetje worden. De 1,5 meter waanzin, stop het nu!

 69. Boerenverstand

  @Bennie D: de slimste reactie is om jou vanaf heden te negeren. Inderdaad zijn domme mensen als jij niet te overtuigen.

 70. Denk Na

  @Geronimo: helemaal eens, hij prikt door die hele corona materie heen met vastgestelde feiten die overal in de wereld bekend zijn. Zit geen woord Spaans bij. En hij kan het ook heel goed uitleggen en onderbouwen.

 71. Boerenverstand

  Toch wel opvallend dat Paul Haenen denkt dat De Telegraaf naar links opschuift. De vergelijking met De Volkskrant doet deze laatste geen recht. Juist De Volkskrant heeft de afgelopen periode al kritische artikelen geplaatst over het kabinetsoptreden. Bijvoorbeeld hoe het kabinet de maand februari en begin maart verloren heeft laten gaan in de strijd tegen corona, door adviezen van het RIVM en OMT te negeren. Ook een kritisch artikel over een mislukte dubieuze mondkapjesdeal op een parkeerterrein in Lelystad.

  De Telegraaf en het AD zijn helemaal niets links aan het worden, maar doen er alles aan om Rutte en de VVD te steunen. Maar ja, dat kun je verwachten van een krant die in de Tweede Wereldoorlog ook al fout was. Deze kranten gaan vast ook jubelen over het proefballonnetje van het kabinet de verkiezingen volgend jaar maar uit te stellen. Onze grondrechten kunnen nog verder uitgekleed worden; waarom verkiezingen als we geleid worden door de Grote Rutte?

 72. Bennie D

  Boerenverstand, ik had een jijbak niet gerekend tot een slimme opmerking.

 73. Bennie D

  Refereren naar een gebeurtenis van 80 jaar geleden, ja, dat is slim.

 74. T.E.D.

  @ Realist

  In de basis? Absoluut!

 75. De Mening van het Volk

  De media, en daarmee bedoel ik de meeste landelijke televisiezenders, viel al op toen Zwarte Piet verbannen werd in de media. De knecht van Sint Nicolaas staat bekend als volksheld, een bron van positiviteit, daar verwacht je juist een warm onthaal voor.

  “Sinterklaasje Kom Maar Binnen Met Je Knecht!”

 76. Henk

  Blijf het merkwaardig vinden dat je niet met familieleden (dus bijv. je ouders en een broer of zus) mag meenemen om op een adres te eten of koffie te drinken maar dat Duitsers hier wel mogen komen. Heb vanmiddag weer een aantal auto`s met witte kentekenborden gezien.

 77. Er ist wieder da

  1,5 mtr. ondergang van veel ondernemers!!!

 78. Xxxxx

  Mensen zijn eigenwijze portretten. De mensen die zich er niks van aantrekken zouden eens een kijkje moeten nemen op de ic’s hoe ernstig mensen er aan toe zijn. Dan zouden ze wellicht heel ander gedrag gaan vertonen. Lekker tegendraads blijven doen. Lekker op een vol strand gaan liggen. Lekker drukke winkelstraten op zoeken. Geef het virus nog meer vrij spel. Hoe dom kunnen mensen zijn.

 79. Snake Charmer

  En elke keer Zweden als voorbeeld noemen ook…

  Check your facts.

  https://www.ad.nl/buitenland/kritiek-op-los-coronaregime-zweden-neemt-toe-groepsimmuniteit-nog-lang-niet-in-zicht~af19d0e5/

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5127826/zweden-corona-coronavirus-verzorgingstehuis-verpleegtehuis

  Nederlanders zijn gewoon te snel op hun teentjes getrapt als ze het gevoel hebben dat ze iets niet mogen van de regering… dat in combinatie met een regering die met allemaal tegenstrijdige maatregelingen komt creëert onnodige spanning onder het volk en dat is niet handig met een Virus dat rondgaat.

 80. Mike

  Iets wat abnormaal is kan en mag je nooit nieuwe normaal noemen.

  Doe je dat wel dan is de samenleving failliet. Dit zegt alles over het dictatoriale kabinet wat moreel failliet is.

  De afrekeningen zoals in 1945 met dit kabinet komt nog wel.

  Fuck de 1,5 meter.

 81. Marko

  Denk Na,

  Corona is geen griepje !!!!

 82. John

  Snake Charmer,

  Zweden doet ’t slechter als de omringende lande die wel
  een lockdown ingesteld hadden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.