Verzet tegen 1,5 meter haalt vaker mainstream media

Met een boze vinger zwaaien als het op zonnige dagen als Hemelvaartsdag in grote recreatiegebieden wat druk wordt: het leidt soms tot averechtse handhaving. Het Achtuurjournaal liet gisteren zien hoe het Vondelpark een heus deurbeleid kreeg, ondanks dat afstand bewaren in het gigantische park een stuk makkelijker is dan erbuiten. Het gevolg? Er ontstond een volgepakte rij op de smalle stoep voor het stadspark. De ergernis tegen ‘het nieuwe normaal’ groeit en haalt nu ook de mainstream media.

De kritische geluiden die de anderhalvesamenleving al wekenlang opwekt op social media zijn niet veel te horen op de mainstream podia. Daar lijkt iedereen over elkaar heen te buitelen om de coronaregels zo braaf mogelijk op te volgen.

Komt daar nu verandering in? De late talkshow Op1 had gisteren wederom Maurice de Hond aan tafel zitten, die al ruim een maand ageert tegen het gevoerde beleid. “Ik ben op het water geweest. Daar was het druk en dat mag ook rustig, want er is heel veel onderzoek dat uitwijst dat er buiten niets kan gebeuren.

Hij wees op het succes van Zweden, dat een minder strenge lockdown instelde en veel minder economische neergang kent. “We nemen allemaal harde maatregelen met ongelooflijke consequenties voor de economie, dus je moet ook kijken wat het rendement is geweest van die maatregelen. Zonder die harde maatregelen heeft Zweden het ook redelijk onder de knie gekregen.

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte is de inbreng van mensen als Maurice de Hond relevant, gaf hij bij Op1 toe. “Je ziet ook dat punten die Maurice de Hond heeft aangedragen – en ik weet niet of het komt omdat hij het aandraagt – ook verwerkt worden in het beleid, bijvoorbeeld dat je veel kritischer kijkt naar samenkomen bij zangkoren en kerken dan buiten op het terras, wat inderdaad veel minder risico oplevert.

‘Lockdown heeft niets opgeleverd’

Ook de NOS laat het tegengeluid nu heel voorzichtig klinken. “Niet elke Nederlander is te spreken over de anderhalvemetersamenleving“, bericht de omroep. De kop op de nieuwssite: ‘Wij zeggen nee tegen de anderhalvemetersamenleving’.

Maurice de Hond werd enkele weken geleden nog voor gek verklaard toen hij aangaf dat de anderhalvemetersamenleving helemaal niet werkt, maar inmiddels scharen steeds meer deskundigen zich achter die opvatting, meldt de NOS.

Hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot aan de Radboud Universiteit vertelt bijvoorbeeld aan de omroep dat klip en klaar uit de grafieken van het RIVM blijkt dat de intelligente lockdown ‘niet nodig is geweest’. “Daarna is het besmettingsgetal niet ver onder de 1 gezakt, dus deze maatregelen hebben weinig extra opgeleverd.

Het verbod op grote evenementen, geen handen geven, handen wassen, niezen in de elleboog, thuis blijven bij symptomen en waar mogelijk thuiswerken lijkt doeltreffend. Maar de horeca slopen, sportscholen dichtgooien, de cultuurbranche aan gort helpen? “We nemen maatregelen zonder dat we het positieve effect kennen“, zegt Helsloot.

Wel duidelijk zijn de negatieve effecten, zoals de oplopende werkloosheid en uitgestelde zorg. Maar dat zijn dingen die niet ter discussie staan.

Rol media

Moeten we het normaal gaan vinden dat de overheid voor ons gaat beslissen of we wel of niet naar het strand kunnen gaan? Dat je uit een park wordt gejaagd door iets te fanatieke handhavers? Of dat je 390 euro per persoon moet aftikken als je met twee vrienden in een auto zit? Critici vinden van niet.

Eind vorige week traden hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir gezamenlijk naar buiten met hun beklag dat de media ‘het nieuwe normaal’ normaal maken. Zij, en meer critici, roepen de media op om kritischer te kijken naar de huidige anderhalvemetersamenleving.

Hopelijk voor hen heeft de NOS hiermee een voorzichtig begin gemaakt. De Telegraaf en AD, die pretenderen het geluid van de normale man te laten horen, zitten meer op de lijn van de handhaving. ‘ZO GAAT BOEL WEER OP SLOT’, kopt De Telegraaf boos op de cover van vandaag. En het AD: ‘Meer afsluitingen als drukte niet vermindert.’

Hoe zit dit? Robert Jensen denkt het te weten, zegt hij op Twitter. “Zowel De Telegraaf en AD, allebei in handen van Belgen (lees Brussel/EU), zitten op gecoördineerde verhaallijn dat wij Nederlanders ons misdragen hebben en gestraft gaan worden deze zomer. Compleet ongeloofwaardig en corrupt. Wij Nederlanders pikken dit niet! We zijn wakker!

En Paul Haenen gisteren in Op1: “Wat mij opvalt – en dat is volgens mij nog niemand opgevallen – is dat De Telegraaf langzaam naar links aan het schuiven is en een soort Volkskrant aan het worden is.

Lees ook: Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal? (zondag)

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen