Op1 zet Ab Osterhaus-filter op Maurice de Hond

Sociaal-geograaf Maurice de Hond bijt zich al maanden vast in de corona-pandemie en trekt conclusies die het bediscussiëren waard zijn. Toch werd hij de afgelopen weken, tot zijn ergernis, genegeerd door de talkshows. Gisteren zat hij alsnog aan tafel bij Op1, voor het oog van 1,2 miljoen kijkers. Iedereen die niet blind in de paniekfanfare meeloopt, wordt door Op1 neergezet als ‘dwarse denker‘ en ook De Hond werd flink gewantrouwd: hij werd live gefactcheckt door Ab Osterhaus.

Tv-virloog Osterhaus, die zelf is ontmaskerd als aandachtsgeil en geldbelust, werd gevraagd om iedere uitspraak van De Hond te becommentariëren.

EO-ster Tijs van den Brink: “Maurice, eerst even vooraf: je bent geen viroloog, je bent sociaal-geograaf en gewend om met veel data te werken. Waarom dacht jij: ik duik hierin?

De Hond: “Ik ben inderdaad social-geograaf en dat betekent dat je geleerd hebt om ruimtelijke patronen te zien over landen en regio’s en een verklaring proberen te vinden.”

Luchtvochtigheid

Daarop kwam De Hond met zijn bevindingen. Hij wijst op de grote rol van luchtvochtigheid. Al zijn uitspraken moesten door de Ab Osterhaus-filter. De tv-viroloog: “Het is een heel mooi verhaal en ik denk dat er heel veel van klopt. Luchtvochtigheid kan een belangrijk element zijn.”

Welke rol luchtvochtigheid precies speelt, is echter niet duidelijk, aldus Osterhaus. “We werken al bijna 50 jaar aan influenza en het lukt ons eigenlijk nog steeds niet goed.”

Daarop probeerde Tijs van den Brink: “Dus het zou raar zijn als hij (Maurice de Hond, red.) het nu precies kon?

Osterhaus: “Nee, ik denk dat wat hij zegt, dat het helemaal klopt. Dat luchtvochtigheid en crowding belangrijk is.”

De Hond: “In Amerika heb je in New York per miljoen inwoners 1.500 doden. In San Francisco 20. Van de 50 dagen van het weer in New York, waren er 45 ongunstig en kon het virus zich volgens die luchtvochtigheid erg verspreiden. Maar San Francisco had maar 19 ongunstige dagen. Daardoor wordt het virus veel meer geremd.”

‘1,5-meter-samenleving helpt niet’

De Hond denkt dat we het coronavirus al heel goed onder controle hebben. “Veel meer dan men denkt. De superspread-events zijn er niet meer en de gevallen die er nu zijn, zijn veelal in instellingen.

Die gevallen in zorginstellingen worden veroorzaakt door de luchtcirculatie, meent De Hond. Van den Brink: “Ab, is dit bangmakerij of klopt dit?

Osterhaus: “Ik denk dat dit klopt. Met influenza gaat het op een soortgelijke manier.”

De 1,5-meter-samenleving is onuitvoerbaar en onnodig, stelt De Hond. “We moeten ook hard ons best doen om de economie en samenleving weer op te starten. Natuurlijk kunnen we nog drie maanden thuis blijven zitten, maar als we dan buiten komen is er niks meer.”

Mondkapjes werken beter dan 1,5 meter afstand houden, zegt hij. “Alle Oost-Aziatische landen hebben 1, 2 of 3 doden per miljoen inwoners. Wij hebben er in Europa 600.”

Als we niet snel de samenleving weer hervatten is de schade zo verschrikkelijk groot.

Osterhaus gaf aan wél te geloven in de 1,5-meter-samenleving.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen