Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal?

Geplaatst op zo 17 mei 2020 om 13:30

De anderhalvemetersamenleving en het nieuwe normaal: we horen en lezen het inmiddels overal terug. Maar hoe normaal is dat nieuwe normaal eigenlijk? Er ontstaat her en der weerstand tegen het feit dat media deze manier van samenleven kritiekloos normaliseren: niet alleen bij opiniemakers, maar ook bij artsen. De zorgen groeien nu het erop lijkt dat de coronamaatregelen meer dodelijke slachtoffers gaan maken dan het coronavirus zelf. Moeten de media zich kritischer opstellen?

Volgens hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir maken de overheid en de media de mensen onnodig bang. “Nu de corona-epidemie in Nederland beteugeld lijkt te zijn, is het moment rijp voor reflectie“, zeggen ze. “Van de besmette mensen overlijdt slechts een heel klein percentage.

Het coronabeleid is volgens Grandjean en Ozdemir te veel op aannames en onzekerheden gebaseerd en is voorbijgegaan aan allerlei sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen, schrijft het AD. “De maatregelen mogen niet zonder brede discussie geruisloos overgaan in het nieuwe normaal“, zo is te lezen.

Opiniemaker Marianne Zwagerman zegt al ruim een maand nee tegen anderhalve meter. “Covid-19 is gewoon een van de dingen waaraan mensen dood gaan“, schrijft ze.

Door de maatregelen tegen het coronavirus ontstaat er een hongerpandemie, die volgens het World Food Programme nog veel slachtoffers gaat maken. “Er bestaat een reëel gevaar dat meer mensen zullen sterven aan de economische gevolgen van covid-19 dan het virus zelf“, zegt directeur David Beasley, is te lezen bij de NOS.

Zwagerman cynisch: “No shit Sherlock 🧐.

Guido den Aantrekker, de baas van het populaire showblad Story, ergert zich ook aan de manier waarop collega-media compleet meegaan in de nieuwe regelgeving. “Journalisten die het over ‘het nieuwe normaal’ en ‘1,5 metersamenleving’ hebben alsof het feiten zijn. Het is pure politieke prietpraat, kuddedieren.”

Radiobekendheid Erik de Zwart is het daarmee eens. “Inderdaad. We zijn door de politiek en het ‘geëngageerde’ journaille inmiddels in een politiestaat aan het veranderen. En we moeten nog maar zien of dat teruggedraaid gaat worden.

Bijna 90 procent van de mensen die zijn overleden aan het coronavirus is ouder dan 70 jaar. Veel mensen die zijn overleden hadden onderliggend lijden.

Foto:
137 Reacties op “Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal?”


 1. oke

  Zullen we het gewoon lekker bij Koffietijd en Shownieuws houden hier?

 2. Mink Vaillant

  Deze discussie is inderdaad te hoog gegrepen voor curryworst en frikandel speciaal, de gemiddelde volger van deze site. Ik ben trouwens voor de 1,5 meter, mensen die nu voor nog meer vrijheid pleiten zijn waarschijnlijk niet de kwetsbaren in deze samenleving.

 3. Denk Na

  Eindelijk eens een relevant stuk op MC. Hulde.

 4. pepe

  aan de wielerclubs te zien op de dijk is het nieuwe normaal al weer verleden tijd.

 5. Misutoria

  De mainstream media is geen onafhankelijke media, allen zijn onderdeel van pers bureau Reuters en de directeur daarvan zit weer regelmatig in de Bilderbergroep waar alle meest invloedrijke en machtigste mensen in het geheim in het best beveiligde evenement ter wereld 3 dagen lang vergaderen.

 6. Huismaker

  WAAR BLIJFT DE EERLIJKE EN OPEN DISCUSSIE ?
  Elke dag dezelfde pratende hoofden. Blijkbaar hebben allen zij het recht om zichzelf “expert” te noemen. En intussen de zakken vullen. Het mediakartel speelt het spelletje maar graag mee.
  Dus:
  -andere experts (artsen, specialisten, economen, ondernemers
  -evenveel voor als tegenstanders
  -evenveel spreektijd
  -geen hinderlijke en opvallende interrupties
  (Voorbeeld; sprekers van Cafe Weltschmerz, De ommekeer, Blue Tiger, Een oorlog reeds verloren, TPO enz)

  Trouwens; nu de ondernemingen failliet gaan, zien we niets meer van Wiebes (vvd). Die vond het “eigen schuld, dikke bult”. Is door de vvd snel in de koelkast gezet.

 7. Denk Na

  Open en eerlijke discussies hoeven we bij en van de MSM niet te verwachten, ook al beweren ze zelf bij hoog en bij laag heel objectief en neutraal naar alle kanten van de meningen te kijken en te berichten. En als je daar kritiek op hebt krijg je een misplaatste verontwaardiging van heb ik jou daar…zo rolt de MSM.

 8. Stijn

  Mij bevalt die 1,5m samenleving wel.

  Hoef ik niet al die enge vrouwen te kussen en te feliciteren op het werk. Nu roep ik uit de verte: gefeliciteerd hè. En klaar.

 9. Keta Minek

  Marianne Zwagerman leeft ongezond en zal een besmetting niet overleven, die anderhalvemetersamenleving gaat bijna de hele wereld over.

 10. Johanneke van Es

  Veel mensen zijn zo langzamerhand wel klaar met dat hele corona. Dat zal ook blijken als het slot van de ‘intelligente’ lockdown eraf gaat. De eerste paar weken zal men zich nog wel aan de opgelegde regeltjes houden, maar steeds meer zal men de onzin ervan in gaan zien en daardoor gewoon weer teruggaan naar het oude normaal. Want Nederlanders, “die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde”.

 11. Anne

  Dit is nou het gevaar van een mediakartel.

  Weg discussie, weg kritisch denken.

  Vooral de parlementaire journalistiek is verworden tot een partner van de uitvoerende macht.

  En de media is in handen van vijf groepen die allen dezelfde (linkse) mal gebruiken.
  Mediahuis, DPG, RTL, NPO en Talpa. Zelfs de Telegraaf is als onderdeel van Mediahuis een linkse krant aan het worden.

 12. Keta Minek

  De onzin ervan in gaan zien JENSEN complotje?

 13. Ron

  @Johanneke van Es: vooral dat laatste zinnetje uit dat liedje wat je nu voortdurend tijdens de commercials voorbij hoort komen is wel ironisch, terwijl we nu slaafs alles doen wat totaal indruist tegen dat zinnetje…

 14. Dikkiedik

  Mee eens, er mankeert er alleen nog aan dat er razzia’s gehouden worden!

 15. kritisch avro-lid

  Jemig wat zijn mensen toch dom. Er zijn inmiddels 9 a 10 duizend mensen aan Covid overleden terwijl uit bloedtests blijkt dat nog maar 4% a 5% in aanraking met het virus is geweest. Om een zekere groepsimmuniteit te bereiken heb je al gauw het 15-voudige nodig (70% a 80%). Oftewel dan “kost” het nog 150 duizend nieuwe doden bij voordat het virus uit kan doven. Ik wens iedereen sterkte die de lock down regels aan zijn laars lapt…en was je handen vooral goed want daar kleeft impliciet bloed aan

 16. One and only

  Jaja tuurlijk “kritisch avro lid” en als je straks die domme privacy schendende covid-19 app niet op je telefoon installeert moet je ook dood zeker?

  Gevaarlijk, mensen zoals u.

  De enige die bloed aan zn handen heeft is China en die achterlijke boomer die het nodig vondt te gaan carnavallen in Februari nadat hij uit RISICOGEBIED kwam….

 17. bastian

  Die 1,5m samenleving is toch ook flauwekul. Mensen die zelf ziek zijn of een zwakke gezond hebben, daarvan snap ik best dat zij zich prettiger voelen bij het dragen van een mondkapje en afstand houden, maar dwing niet het overgrote deel, dat gewoon gezond is, 1,5m afstand te houden. Het is en blijft het tijdelijke abnormaal. Mensen lijken echt niet meer zelf te kunnen nadenken en iedereen maar vies en eng te vinden. Man, we hebben elkaar juist nodig, stel je niet zo aan.

 18. One and only

  Met deze regering is het nogmaar de vraag of het “tijdelijk” abnormaal is.

  De snelheids limiet van 100kmpu is “schijnbaar” ook tijdelijk, maar u snapt toch ook wel dat die nooit maar dan ook nooit meer terug gaat naar 130???

  Mark “hij doet het zo goed hé?” Rutte ouwehoert alleen maar onwaarheden, alles wat hij zegt is gewoonweg NIET WAAR!

 19. Bas Lachgas

  Het is niet normaal ik mis de parenclub.

 20. anoniem

  Omdat we dit nog nooit hebben meegemaakt, is het ook moeilijk te voorspellen wat de beste handelswijze is. Maar dat er leugens worden verspreid door mensen die graag van onze ouderen en “zwakkeren” af willen is wel zorgelijk, omdat het virus voor iedereen een gevaar kan zijn.

 21. NetteMevrouw

  Mooi! Voor altijd 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Dan voel ik me niet meer verplicht om te dicht bij tuig van de richel, waar veel van jullie ook onder vallen, in de buurt te komen. En de stinkende adem en de alcohol- en drugswalmen, die constant uit al jullie poriën stromen, te moeten ruiken. Namaste.

 22. F.mijlof

  Covid 19, een virius waar iedereen wat van vind. Maar niemand weet het. Deze onzekerheid maakt mensen bang en onzeker. Reden waarom men blind de richtlijnen van de overheid volgt. De media doet volop mee aan het zaaien van deze twijfels, want het onderwerp is trendy en het uiteindelijk gaat het om kijkcijfers. Wat dat betreft zou de overheid beperkingen moeten opleggen aan de media! Bewustwording van je attitude is essentieel. De schade (mensenlevens) van de lockdowns (sociaal/economisch) zal vele groter zijn, dan het aantal slachtoffers van covid 19.

 23. anoniem

  @F.mijlof: Bent u misschien een Rus die nepnieuws verspreidt?

 24. Johanneke van Es

  Lieve voorstanders van de andelhalvemetermaatschappij… Houden jullie alsjeblieft ook keurig netjes diezelfde afstand aan als jullie allen de komende 6 tot 12 maanden in de rij van de voedselbank en de gaarkeuken aan moeten sluiten, omdat de economie mede dankzij dat nieuwe normaal volledig naar z’n mallemoer is? Dankjewel. Ook namens Mark, Jaap en Ab, die daar overigens geen nacht minder om zullen slapen.

 25. anoniem

  Eigenlijk vind ik dat hjer tussen de reacties ook wel 1 1/2 meter mag komen.. :-)

 26. Johanneke van Es

  @F.mijlof Wie zich goed informeert hoeft nergens bang voor te zijn. Ook niet voor CoVid19. En voordat mensen hier gaan roepen dat ik een Jensen fan ben… Nee.

  Terwijl de overgrote meerderheid slaafs de doemscenarios in de Nederlandse media slikte, ben ik me daarentegen serieus gaan verdiepen in allerlei wetenschappelijke boeken en artikelen over virussen, gezondheid en immuunsystemen. Dan krijg je een veel evenwichtiger beeld van de gevaren die bij zo’n virus op de loer liggen en ook hoe je die kunt voorkomen (hint: het is niet met bier en chips in de aanslag elke avond talkshows blijven consumeren)

 27. anoniem

  @Johanneke van Es: Ik vrees dat er nog geen boeken zijn verschenen over dit virus…

 28. anoniem

  Wetenschappelijke boeken bedoel ik..

 29. Johanneke van Es

  @Anoniem Er zijn wel wetenschappelijke publicaties over. Meer dan voldoende zelfs. Wel allemaal in het Engels. Dat is voor mij geen probleem.

 30. Pjotr

  Zeg anoniem hoe kom je erbij dat we dit nog nooit meegemaakt hebben ?
  In 1957 zijn er wereldwijd 1,5 miljoen mensen overleden aan de vogel griep.
  Vraag het maar eens in je omgeving aan mensen van rond de 70 jaar oud.
  Of zijn die allemaal opgesloten in je buurt ?

 31. anoniem

  @Johanneke van Es: Dat een publicatie wetenschappelijk is, zegt nog niets. Het gaat er ook om of een theorie of onderzoek op voldoende steun van andere onderzoekers kan rekenen.

 32. anoniem

  @Pjotr: Een situatie zoals de huidige pandemie en lockdown hebben we nog niet meegemaakt. En heeft nog niemand ervaring mee.

 33. Broer van..

  Eindelijkkkkk.
  Een artikel hier op MC dat misschien nog een verandering tot stand kan brengen al is het geen vijf maar 2 voor 12.
  Een aantal mensen op dit Forum zoals Huismaker, Denk na schreven er menig maal over.
  En zelf heb ik vaak moeten lezen hoe gestoord ik wel niet was en het allemaal slechts complottheorie betrof en zonder goede onderbouwing de wereld in werd gegooid.
  Niet dus.
  Men is bezig met het ‘bouwen’ van een nieuwe dag, een nieuw morgen dat er heel anders uit ziet.
  Een compleet gedigitaliseerde samenleving.
  Uw rechten worden aangetast, de Grondwet wordt herzien.
  Ooit is daar voor gevochten.
  Dan de App en op straat gezichtsherkenning.
  En het Bill Gates Vaccin met bijbehorend paspoort.
  Er zijn nog veel meer dingen te noemen maar u koos ervoor de mensen die het licht wel hadden gezien weg te zetten als idioten en te leven met oogkleppen op.
  U denke toch niet dat Rutte onder de indruk is van 5 of 6000 slachtoffers. Dat is slecht medeleven voor de bühne.
  Het gaat al lang niet meer om corona maar tot het ombouwen van de wereld.
  Een wereld met minder mensen… lees uitroeiing.
  Een wereld met minder rechten…. lees.. omvormen democratieën naar autocatien.
  Een wereldwijd vaccin….
  Een wereld zonder digitaal geld.
  Een wereld waar 90 procent alle geld bezit en de overige 10 procent nauwelijks een bestaan kan hebben.
  Het plan was uitgerold…de kapstok was corona… nu moet het allemaal gerekt worden om alles te verwezenlijken.

 34. Lachgas

  Vraag mensen in je omgeving of ze mensen met corona kennen, 9 van de 10 niemand.
  En wat horen we over besmettingen in de openbare ruimte, supermarkten, leerkrachten die kinderen van ouders vitale beroepen les geven, niks niks. RIVM geeft alleen totalen, niet wie waar overleed, besmet is, etc.
  In mijn gemeente zijn de cijfers al weken hetzelfde.
  We lezen alleen over verpleeghuizen, nonnen en AZC’s.
  Volgend jaar blijkt dat onze zorg echt niet meer betaald kan worden, dat menigeen in de bijstand zit, dat zzp’ers naar de voetselbank moeten, onze economie naar de knoppen.
  Maar de media houden ons dom!

 35. Johanneke van Es

  Hahaha! Anoniem… Trolletje… Alsof Ab en Jaap voldoende steun uit de wereld van de wetenschap krijgen… Dat veronderstel je alleen maar omdat je geen tegengeluiden in de media hoort. En als die er toch eens doorheen sijpelen, dan worden ze zo snel mogelijk monddood gemaakt. Je moet duidelijk nog een hoop leren over hoe de wereld echt inelkaar steekt (hint: follow the money) en daarom ga ik nu een aangenaam wandelingerje in de zon maken in plaats van eindeloos met je te discussiëren. Fijne zondag verder.

 36. Marianne

  Wij hebben kritische journalisten nodig.
  Hoe kan het bijvoorbeeld dat kinderen ziek worden terwijl ze niet (of gering) het virus zouden verspreiden?
  Waarom zou je een stoel moeten bespreken in de trein terwijl de NS onlangs nog schadevergoedingen heeft betaald vanwege haar rol in de Tweede Wereldoorlog? Moet je dan digitale lijsten aanleggen d.m.v. een app of mensen gewoon een kaartje laten kopen?

 37. gerdien

  Iemand die met droge ogen beweert dat het hier een politiestaat is kan je toch niet serieus nemen.

 38. Angeltje

  Ik ben NIET voor het nieuwe normaal, als je niet gezellig met z`n vieren op straat mag buurten, of gezellig een terrasje pakken, is degene die dit verzonnen heeft ziek in zijn/haar kop.
  2 jaar geleden en vorig jaar waren er veel meer griep doden.

 39. Lies

  Inderdaad eens klaar met dit ge l u l.

  RTL medewerkers moet niet aan die mondkapjes gedoe en die andere idioterie met deuropeners beginnen. Gewoon zeggen wegwezen ermee.

 40. StefanV

  Ik ben het volledig eens met Guido Den Aantrekker. Termen als “het nieuwe normaal” en “de anderhalvemetersamenleving” zijn gekunstelde termen, bedacht door de politiek en daarna door te veel mensen klakkeloos overgenomen.

  De huidige situatie is niet normaal en wordt ook nooit normaal. Het is een tijdelijke situatie, een aangepaste situatie. Niks normaals aan. De anderhalvemetersamenleving bestaat niet. Mensen houden zich tijdelijk aan de regel om anderhalve meter afstand te houden. Zo gauw het weer verantwoord is, gaan mensen in de bioscoop, in het café, in het voetbalstadion en in de concertzaal gewoon weer pal naast elkaar zitten.

 41. Dennis

  Precies Lies, ik blijf wel thuis als ze het gore lef hebben om dit op mijn werk bij een andere zender in te voeren.

 42. Wyatt

  Misschien moeten ze de oudjes lekker in lockdown laten dan.

 43. Dennis

  Sterker nog, ik ga actief collega’s oproepen er niet in mee te gaan.

 44. Broer van..

  Gerdien.

  Wake up.

 45. Denk Na

  Bij Buitenhof vanmiddag was het weer ouderwets doom and gloom. Zat weer een of andere joker van het RIVM te oreren. Dat is dus het pijnlijke punt van dit alles, dit soort lui krijgen maar spreektijd op landelijke TV.

 46. Marko

  Lies en andere idioten praat eens met mensen die
  hun dierbare verloren zijn praat je wel anders !!!

 47. jan

  tot nu toe

  hebben de media totaal gefaald……

  Meneer Mark Rutte

  doe wat u altijd heeft gedaan met uw deskundigen

  Waterdicht hebt u uw doel tot nu toe bereikt

  u bent er nog lang niet

  dus laat de media u niet de baas zijn

  sportsschool/ horeca/ en overige comercieel bedrijven

  wacht rustig

  nogmaals

  liever te laat dan nooit……….

 48. Dennis

  Ach Marko zeur toch niet. Er overlijden jaarlijks net zoveel mensen aan de griep. Daar hoor je niks over. En degene die overlijden zijn oude mensen en/of mensen die al zwak gestel hebben. En daarmee loopt de media te dwepen om dat nieuwe normaal in stand te houden.
  Ik en vele anderen weigeren deze gekkigheid nog veel langer te tolereren.

 49. Dennis

  Dood hoort bij het leven en leven is niet zonder risico’s. Dat moeten we maar eens accepteren.

 50. Echt Sjaak

  De staatmedia (NPO) en linkse media (Volkskrant, NRC) zijn inderdaad slaafse en kritiekloze volgers van de regering. Alleen rechtse partijen worden zeer kritisch gevolgd.

 51. Henk

  Het lijkt mij logisch dat concertzalen en stadions dit jaar dicht blijven. Maar je hoeft niet alles voor zoete koek aan te nemen. Dat is iets anders.

 52. Kwebbeldick

  Tis simpel. Wat willen mensen uiteindelijk? Elkaar. Een relatie, voor één nacht of voor 25+ jaar. Er moet kortgezegd uiteindelijk weer gen**kt worden om kinderen te maken. Gaat niet gebeuren met 1.5 m als “nieuwe normaal”. Het is allemaal geløl.
  Volgend jaar zitten we hier van ‘weet je nog vorig jaar toen iedereen zo idioot bezig was? Met supermarktkarretjes schoonmaken?’. Pure stierenpeop.

 53. Pjotr

  Kijk nou.
  Onze huilebalk Marko is er weer.

 54. gerdien

  Kijk nou, de complotgekkies zijn ook weer lekker bezig.

 55. Denk Na

  Wat voor complot zou hier achter moeten zitten dan? Lees je eens in in de feiten voordat je hier maar over complot gekkies etc. gaat zitten oreren. Altijd makkelijk roepen als je iets niet bevalt.

 56. gerdien

  Dat is het probleem met complotgekkies: de wereld is gek en zij zijn de enige die dat door hebben……. . Hebben zelf niet eens in de gaten dat ze niet kritisch denken maar in onzin geloven.

 57. Bart

  @Waytt Of jou in een permanente lockdown.

 58. Marko

  Dennis ,

  Er zijn mensen gestorven die niks mankeerde en pas 43 jaar was dus idioot
  denk na voordat je staat te gillen, hoop dat je ’t zelf krijgt kun je klagen dat je
  niet wist hoe erg ’t was LULO

 59. Misutoria

  Gerust stellend dat er mensen zijn zoals “broer van” die een heldere kijk op de werkelijkheid hebben. Alleen dat digitaal geld verdwijnt klopt niet, het is juist andersom zodat overheden volledige controle krijgen en dat krijgt men niet met fysiek geld.

 60. Denk Na

  Sterkte Marko, ik begrijp dat iemand uit je omgeving aan het virus is overleden en je dus niet geheel objectief reageert in deze posting? Dat is allemaal erg, maar de wereld draait gewoon door hoor en mogen we kritisch zijn en blijven op wat ons dagelijks tot ons komt via MSM. Zo simpel is dat en zo zit de wereld in elkaar. Als het je niet bevalt zou ik deze berichten dan ook niet lezen. Je irriteert je blijkbaar, maar projecteer dat dan niet.

 61. Paardenlol

  Marko krijg ebola ⚰️

 62. Geronimo

  @Johanneke van Es
  zo 17 mei 2020 om 15:21

  Niet in discussie gaan met Anoniem. Dat is een overheidstrolletje.

 63. ben

  “Hou jij ze arm, hou ik ze dom.”
  Aldus Shula tegen Mark.

 64. Geronimo

  Het zogenaamde ‘Nieuwe Normaal’ is een volkomen onacceptabele situatie. Ik vrees dat als we terug willen naar het echte normaal, dat ons iets te doen staat. In dit stadium dus zoveel mogelijk delen met familie, vrienden en bekenden. Bijvoorbeeld dat filmpje waar dat minderwaardige mens Ab Osterhaus proost op het feit dat een kindje Mexicaanse griep blijkt te hebben en dat de overheid zijn rotzooi koopt (die het later weer kon gaan vernietigen). Zo kan ik nog wel wat bronnen bedenken, die hier meermaals door een andere reaguurder genoemd worden. De meeste mensen denken niet kritisch na, dus die moeten daarmee geholpen worden. Van de Lügenpresse hoef je in ieder geval niet veel te verwachten.

 65. Johanneke van Es

  Terug van mijn heerlijke wandeling in de zon en met eigen ogen gezien wat het ‘nieuwe normaal’ inhoudt. Surprise, surprise… de opgelegde regels vervagen razendsnel, zoals ik al eerder hierboven meldde.

  Ik woon op dit moment in een land waar de lockdown al drastisch versoepeld is (want letterlijk NUL coronadoden hier in de regio). Vorig weekend stond er nog een mannetje bij de deur van het winkelcentrum mensen te tellen (want er was een maximum aantal per m2 toegestaan) en handen van klanten werden met alcohol gesprayd. Het gevolg: lange rijen wachtenden buiten. Nu, een week later, is dat mannetje verdwenen, kan iedereen ongehinderd doorlopen en staat er een handpompje bij de ingang, zodat je zelf kunt sprayen. Doe je dat niet? Nobody cares. Wel loopt nog iedereen hier met een mondkapje op in de winkels, maar ik kan je verzekeren dat dat niet lang meer gaat duren. Met het verder stijgen van de temperatuur zijn het pure zweetverzamelaars… Kortom onhygiënische klotedingen.

  Kortom, een ieder die zo uitkijkt naar dat ‘nieuwe normaal’… Het gaat gewoon niet werken, tenzij je een BOA op elke straathoek zet.

 66. rob

  noem het: het nieuwe (AB)normaal, verwijzend naar die vreselijke man

 67. Denk Na

  Let op: vanavond bij Op1 ehh Ab1, je verwacht niet Ab zelf…maarrr ‘in discussie’ met huisarts Rob Elens die een bewezen werkend medicijn heeft tegen corona. Dit wordt natuurlijk weer flink afkappen door de hosts waardoor je nooit een goede discussie krijgt. Ik pas helaas want ik weet wat Rob te vertellen heeft en daar is geen woord Spaans bij. Ik hoef hem daarom niet zo nodig in discussie te zien met iemand die zo corrupt is waar de honden geen brood van lusten.

 68. Er ist wieder da

  Ben tussen de lijntjes lopen en pijlen volgen al méér dan zat!!!!

 69. Marko

  Paardenlol,

  Krijg dat zelf idioot dom geklets ebola is
  nog erger als corona je moet van lol een lul maken past bij jou.

 70. Peter

  Het is triest dat er mensen overlijden aan ziektes. Maar om daar de complete samenleving voor in een stuip te laten liggen voor een heel lange tijd met idiote maatregelen, sorry maar dat is gewoon te gek voor woorden. Doodgaan hoort er bij. En dan kan een Markootje wel gaan jammeren maar zo is het nu eenmaal

 71. Pjotr

  Leuk leesvoer uit 2012 gemaakt door de EU.

  Een stripverhaal waarin precies beschreven staat wat er nu gebeurt.
  Titel van het stipverhaal: Infected

  https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4cc2ea93-d003-417e-9294-1103a6ee877d

 72. Geronimo

  @Denk Na

  Mocht iemand het krijgen in je omgeving, dan volgen we het advies van Rob. Alles beter dan het IC, want dan kun je alvast de uitvaartdienst gaan regelen.

 73. Broer van..

  Eigenlijk had ik ooit voor mezelf besloten nooit meer op Marko te reageren. Zoveel naïviteit en domheid kan ik niet aan.
  Ik probeer het mog eens.. Ik denk dat niemand corona en z’n vreselijke verloop ontkent. So far so good.
  Maar begrijp nu eens het verhaal, de andere mening die mensen hier ook uitdragen. Verdiep je daar eens in.
  Misschien ga je zaken dan in een ander perspectief kunt zien/plaatsen.
  Marko blijft in andere reacties Rutte ook steevast als Rutte schrijven. Na 10 jaar moest hij daar nog vaak op worden geattendeerd.
  En nu we het tenslotte toch over Rutte hebben. Een week of twee geleden stond er op Youtube een ellenlange lijst van het afbraakbeleid in de afgelopen 10 jaar. Sommige dingen was je alweer vergeten. De lijst was immens lang.
  Een paar dagen later was de lijst van Youtube verdwenen. Gek he? Je snapt natuurlijk wel dat geen enkele oppositiepartij staat te trappelen voor een nieuw te vormen kabinet. Ze weten op voorhand dat ze impopulaire maatregelen moeten nemen.
  Dat treft. Rutte heeft een nieuw pakket klaar liggen ( afschaffingen toeslagen ….uitruilen tegen flut maatregelen) bevriezing lonen, minimumloon, en grote bezuinigingen binnen de zorg en aanverwante WMO.
  zo wordt ‘zijn ‘ lijst nog weer langer en zit u de komende 15 jaren met de gebakken peren.
  Maar u ziet hem als de ‘kapitein op het schip’…’de redder in nood’ en hijis een echt leider volgens velen.
  Ik spreek u volgend jaar.

 74. Een ander geluid

  Binnenkort word word de baan garantie opgeheven. Ben benieuwd of mensen dan gaan muiten.

 75. Marko

  Denk na,

  Wie is hij die denkt over leven en dood te beslissen.

 76. Marko

  Broer van

  Jij hebt een andere Marko voor dus je hoeft op mij niet te reageren
  je moet eerst weten tegen wie je hebt jou reactie is nutteloze informatie.

 77. Lies

  ,@16.51. Uit welke inrichting ben jij ontsnapt?

 78. God

  @Marko

  IK! En lies, haar broer van & anderen krijgen binnenkort gruwelijke corona als ze zo naïef blijven. Helaas besmetten ze door hun domheid ook vele anderen, maar de wereld is nou eenmaal niet perfect. Ik zal ze straffen als ze voor mijn poort staan.

 79. Peter

  @Lies 18:41
  Ieder normaal mens denkt er zo over.
  Klaar met de anderhalve meter en opzouten met dat mondkapjes ge l u l

 80. DeZusvanLies

  corona is van 5 g straling ze willen een chip inplantere van bill gates je gedachtes kenne dan worde gevolgt en gesturen corona is niet egt en vakkinaties van moederkoeke en andere dinge zitte erin en make jou kenker

 81. Lies

  Ik heb O-benen en een corona om de schaamlippe

 82. Lies

  @18.44 Peter. Klaar met jou en nu opzouten.

 83. Pjotr

  Test
  1
  2

 84. Marco

  Uit onderzoeken blijkt dat 3 a 4 procent van de Nederlanders besmet is geraakt met Corona. Kijk eens hoeveel ellende dat al heeft veroorzaakt: meer dan 10.000 doden en vele duizenden ziekenhuis-opnames. Wat zal er gebeuren als we het loslaten en de overige 96 % besmet raakt ?

 85. Pjotr

  Nou voor het slapen gaan dan voor iedereen een leuk stripverhaaltje.
  In dit stripverhaaltje, wat in 2012 gemaakt in in opdracht van de Eu, wordt onze hele situatie waarin we zitten precies verteld.
  Je kunt het stripverhaal gratis downloaden.
  Veel leesplezier en vergeet niet dat het al in 2012 gemaakt is.
  https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4cc2ea93-d003-417e-9294-1103a6ee877d

 86. Huismaker

  @Broer van ..
  Uiteraard deel ik je mening. Er is gewoon een andere agenda. Luister/kijk maar eens naar Cafe Weltschmerz (YouTube) naar Prof Karel van Wolferen. Omdat mensen blijven hangen bij de standaard demagogie en niet verder nadenken dan wat NPO/Radio1/RTL/SBS hen voortoveren zal er weinig veranderen. Ze komen niet verder met “Tja, maar we kunnen er niets aandoen”. ONVOORSTELBAAR. als schapen naar de slachtbank. Het zijn dezelfde die geen moeite hebben met het ontbreken van een referendum.

 87. Bart

  10.000 doden is niet zoveel. Waren het wel 10.000 Nederlanders? Volgens mij minder.

  Die 96% krijgt dan corona en is even een of twee weken ziek maar gaat niet dood.
  Het merendeel in elk geval van niet.

 88. Van Willegen

  De 2e golf zal heel veel duidelijk maken…

 89. Marco

  Er zijn bijna 6000 op Corona geteste doden (RIVM cijfers). Aangezien we hier nauwelijks testen en er veel mensen thuis overlijden ligt dat aantal veel hoger. Volgens het CBS zaten we twee weken geleden rond de 9000 doden. Zelf denk ik dat we nu rond de 10 a 12 duizend doden zitten, maar dat zal allemaal achteraf pas blijken. Verder waren er 11.552 mensen zo ziek dat ze moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een groot deel van deze mensen zal blijvende (long)klachten houden.

  En dat met 3 a 4 procent besmetting.

 90. Hillie

  Walgelijke mensen die vinden dat we al die doden maar voor lief moeten nemen.

 91. Denk Na

  @Marco: je loopt uit je nek te lullen met je cijfertjes die pertinent niet kloppen. Van het RIVM niet, van het CBS niet. Punt.

 92. Lies

  Walgelijk al die mensen die de samenleving en econimie maar naar de klote willen laten gaan met idiote maatregelen waar maar heel erg de vraag is of het wat uithaalt.

 93. Er ist wieder da

  ^^
  Het is maar net hoe je het bekijkt…

 94. Lies

  Zit dat sujet van RIVM bij Buitenhof weer te oreren en te beleren.

 95. .

  Lies, wat ben jij kinderachtig aan het jijbakken.

 96. Johanneke van Es

  @Denk Na Je verspilt je energie om Marco te overtuigen. Die begrijpt het pas als hij binnen een jaar opeens beseft dat hij een heleboel nu nog alledaagse dingen niet meer kan betalen. Met nadere woorden, als het al te laat is en hij geen voorzorgsmaatregelen heeft kunnen nemen. Dan gaatie hier waarschijnlijk lopen klagen dat alles zo oneerlijk verdeeld is in de wereld.

 97. Lies

  Mensen met een . als naam nemen wij niet voor vol aan.

 98. Chris

  Bij RTL gaan we dat pakket echt niet gebruiken. Beethe met mondvod rondlopen op jantoor. Het moet niet gekker worden. De groeten.

 99. Chris

  Bij RTL gaan we dat pakket echt niet gebruiken. Beetje met mondvod rondlopen op kantoor. Het moet niet gekker worden. De groeten er mee.

 100. Chris

  Dexangst die ons wordt aangejaagd. Kapot schamen moet je je daarvoor.
  We lopen nu al dik twee maanden in de supermarkt vlak langs elkaar heen met boodschappen doen. En ook op veel andere plekken komen mensen dicht bij elkaar in de buurt. Evengoed neemt het IC gevallen af en daar gaat het om. Niet om het aantal dooien maar om er voor te zorgen dat ons zorgstelsel het aankan en we IC bedden genoeg hebben. Daar gaat het om.

 101. .

  Lies, dus je praat nu ook al over jezelf in de derde persoon.

 102. JDJ

  NOS en RTL zijn schandalig bezig geweest met tot twee weken geleden alleen maar angst de maatschappij in te blazen. Feiten, kritische artsen/ wetenschappers/ ondernemers kwamen niet aan bod.

 103. Broer van..

  @Bart,

  Als je nou even op de site van het RIVM had gekeken had je geweten dat erongeveer 5700 doden zijn te betreuren. En ja natuurlijk is dat erg.
  Maar wat nu gebeurt is misschien nog wel erger, een land gevangen houden omdat het beter voor ons is en vanmiddag hoorde ik nog maar eens op de radio dat het dus niet beter is. Er zal een zeer grote groep psychisch zieken mensen bij komen, mensen die voortdurend eenzaam zijn, niet kunnen rondkomen en erger nog dakloos zullen worden.
  Een groep Haagse Strandtenthouders gaf vandaag te kennen niet te willen wachten op de datum dat alles weer open mag. Het water staat tot aan hun lippen. Begrijpelijk. Als het niet geoorloofd is moet de politie er maar tegen optreden. En gelijk hebben ze. De eerste breuklijnen zijn zichtbaar, de mensen zijn het zat en snel zullen de panelen gaan schuiven.
  Onze politici op het Binnenhof lijken het nog erg te vinden ook, de stabilisatie of daling want het ‘schoolmeester vingertje in de lucht’ is iets dat ze zelf beter bij zich vinden passen.
  Nee deze strandtenthouders hebben groot gelijk.

  Altijd waren er griepgolven en ook andere ernstige aandoeningen hoe erg ook horen bij de mens,( kanker, hart en vaat enz) maar ooit is onze rol uitgespeeld hi
  Het lijden nu is niet zozeer het lijden AAN corona maar het lijden Sinds (de aanvang) corona.
  Dat zo laten doorsudderen is een groot gevaar en zal een mega grote impact hebben sociaal maatschappelijk gezien.
  Wil jij dat als gekozen volkvertegenwoordiger op je geweten hebben?
  Het ‘schoolmeester vingertje’ dat ze in Den Haag liever hanteren is belerend en de formule is uitgewerkt. Mensen gaan terecht over op aktie.

 104. WEST*

  @ JDJ , Ja dat denken alleen domme mensen.

 105. Realist

  In Utrecht zelfs voetgangersrotondes en verkeersregelaars voor voetganger gekker kan bijna niet. Ondertussen worden in Hongarije de lockdowns opgeheven en is het zogenaamde vrije westen in een DDR 2.0 veranderd.

 106. Grote Grief

  Het nieuwe normaal… Nooit gedacht dat deze regels blijven.
  Krijg het steeds benauwder maar niet van corona.

 107. Pollo Sammo

  Er zijn gewoon teveel mensen op de wereld, dat virus had van mij wel wat meer mensen mogen grijpen die niets meer betekenen voor de wereld/maatschappij op een wat hardere manier dan nu het geval is. Nu is het niks anders dan een soort griep waar alleen zwakke/dikke mensen last van hebben. In dat laboratorium hadden ze het zo moeten maken dat het virus ook gevaarlijk is voor de lager begaafden.

 108. Johanneke van Es

  @Pollo Sammo. Ah, ja, leuk! Een ras van Übermenschen creëren. Dat vond ene Adolf zo’n 80 jaar geleden ook een tof idee. Is niet zo goed voor hem afgelopen.

 109. Pjotr

  @Pollo Sammo.

  Dat we met te veel zijn op deze wereld en een plaag zijn geworden sluit ik me bij aan maar waarom hebben “ze” het zover laten komen ? Vlak na de tweede wereld oorlog was het veel makkelijker geweest om onze voorplanting in te perken en ons te laten doen wat onze machthebber wilde.

 110. Johanneke van Es

  @ Pjotr Dat was ook de tijd dat mijnheer pastoor nog bij pasgetrouwde stelletjes op bezoek kwam om de Bijbelse spreuk “gaat heen en vermenigvuldigt u” eens extra te benadrukken.

  Andere tijden, andere gebruiken. Plus na de oorlog kregen we ook te maken met een steeds groter wordende welvaart, waardoor mensen langer blijven leven.

 111. Er ist wieder da

  Ergens heeft Pollo Sammo 19:55 wel een punt…

 112. Bennie

  De vraag stellen is hem beantwoorden.

  Een schrijnend voorbeeld was recent te zien in Jinek. Daar was RTL-verslaggever Floor Bremer te gast, net als onder andere Ozcan Akyol. Het ging over het beleid van de regering Rutte. De verslaggever ging vooral ‘duiden’ (helaas ook het nieuwe normaal). We kregen een oeverloos betoog waarom Rutte allemaal doet wat hij momenteel doet. De kritische vragen kwamen van opiniemaker Akyol. De verslaggever leek ondertussen eerder een communicatiemedewerker van het kabinet aangezien zij alle kritische opmerkingen van Akyol ging pareren. Het was de wereld op zijn kop. Stuitend werkelijk.

  Wat helaas ook het nieuwe normaal is geworden: een oneindige stroom aan kulberichten op de sites van kranten en zeker ook NU.nl. We lezen hoe we handen moeten wassen, hoe we het beste sex kunnen hebben met knuffelmaatjes, tien tips voor goede boeken tijdens regenachtige coronadagen en de recepten van Maxima, dat is tegenwoordig ook belangrijk nieuws. Het Algemeen Dagblad spant de kroon. De hoofdredacteur moet zich schamen.

  Ondertussen zetten diezelfde redacties ieder afwijkend bericht weg als een complottheorie en nepnieuws. Deels terecht, maar tegelijkertijd stellen redacteuren geen vragen meer. De vragen die er echt toe doen. Waarom is er geen lange termijn plan van de regering? Waarom steigert hier niemand over het feit dat dictatuur China hier mondkapjes komt afgeven? Waarom lijkt het klimaatdebat geen thema meer? Hoe zit het eigenlijk met die stikstofcrisis? Waarom ligt de focus op vaccins en niet op medicijnen? Waarom krijgen verpleegkundigen nog steeds geen extra geld?

  Waarom, waarom en nog eens waarom. Redacties moeten zoeken naar de waarheid en autoriteiten het vuur aan de schenen leggen. De rest zou niet belangrijk mogen zijn, maar is helaas voorpaginanieuws.
  Doe vooral nog een oliebollentest.

 113. Tim H

  Jeetje, wat een partij half gestoorden hier.

 114. Johanneke van Es

  @Bennie Welkom in de wereld van de sneeuwvlokjesjournalistiek, waar het vooral allemaal leuk en gezellig moet blijven. Ondertussen is de oude rot in het vak, die nog wel oog had voor diepgaand onderzoek en prangende vragen durfde te stellen wegbezuinigd, want die werd te duur.

 115. Geronimo

  @Bennie

  Het AD is het AD niet meer. Het is verworden en daarom noem ik hem tegenwoordig de Hetzekrant. Een krant die een hetze voert tegen haar eigen lezers en haar eigen adverteerders, is met recht een Hetzekrant. Ik hoop dat de adverteerders heel goed in de oren knopen, wat deze smerige Bruine Rotterdammer hen heeft aangedaan en nooit nog maar een cent aan dit verderfelijke medium zullen schenken.

 116. Marco B.

  Anderhalvemetersamenleving of niet, ik geef Iris zo een beurt die ze zich nog lang zal heugen.

 117. critikast

  Kunnen we het hier gewoon hebben over Boek Zoekt Vrouw, Catherina Keijl, Marco Borsato , Jan Smit, het Songfestival , Lego World , Gordon en Patty ? Dank U. Als ik expertise wil binnenhalen over corona, dan is MC de laatste site die ik zal raadplegen.

 118. WEST*

  Ik geloof alleen in linkse indoctrinatie. Dus het nieuwe normaal is wat het gaat worden. De mondvoddenfabriieken kunnen woekerwinsten gaan draaien want iedereen aan het mondvod. De Ab Osterhausse klinieken draaien ook dikke winst over de coronalijken.

 119. Bart

  @Broer van Ik ben het met je eens he
  @Hillie Ik vind mensen zoals u die over klakkeloos achteraan hobbelen walgelijk.

 120. Kapje AF

  Morgen start de landelijke aktie Kapje Af waarin we massaal het mondkapje af doen en het verbranden en een einde maken aan de burger op kosten jagende schijnveiligheid.

  ALLEMAAL MONDKAPJE AF!!!!

 121. MediaPrak

  Wat een reacties over het moeten dragen van mondkapjes, van Droeftoeters die alleen achter hun PC vandaan komen om de koelkast leeg te eten of om te poepen. Laat staan dat ze weten waar de dichtbijzijnde bushalte is..

 122. Mike

  Rot toch op met die 1,5 meter.

 123. GrijzePilion

  @ Mediaprak

  Allemaal incels hier die geilen op alles wat met John de Mol te
  maken heeft, aangevoerd door West en zijn vriendjes.

  En dan nog denken dat ze verstand van zaken hebben. Walgelijk..

 124. GrijzePilion

  Anderhalvemeter in je broekje

 125. GrijzePilion

  Mondkapjes hebben amper nut. Je smeert de COVID uit over je hele smoelwerk omdat iedereen aan dat masker blijft pielen en mensen echt hun masker niet steeds gaan vernieuwen.

 126. GrijzePilion

  En die prutstest met hamstertjes met een mondkapje er tussen en een luchtstroompj er langs slaat uiteraard helemaal nergens op.

 127. Sender

  Realist
  zo 17 mei 2020 om 19:50,

  Daarentegen wil Hongarije Transgenders bij wet afschaffen.
  Zo zie je maar.wat een Noodwet voor leed kan veroorzaken onder de noemer corona.
  Orban kan zonder enige inmenging van het Parlement regeren. Dat willen we hier toch niet zulke toestanden? Daarom alsnog, beter laat dan nooit.
  Teken de petitie: stopdenoodwet.
  Er gingen u reeds 50.000 mensen voor.

 128. Boerenverstand

  @Marko en Kritisch AVRO-lid: jullie redenaties kloppen niet. Jullie gaan ervan uit dat bij nieuwe ziektegevallen de sterfte net zo hoog zal blijven. Dat is echter niet zo. Van de bevolking is weliswaar maar 4% tot 5% besmet (voor zover we weten), maar in verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen en bij medewerkers van huisarstenposten e.d. ligt de besmettingsgraad veel hoger, boven de 20%. Aangezien juist de zwakkere mensen veelvuldig zorg gebruiken, zijn die voor een groot deel de afgelopen maanden al besmet geraakt en gestorven. Met dank aan het kabinet dat geen beschermingsmiddelen aan het zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen beschikbaar stelde.
  Gevolg is dat bij de nieuwe ziektegevallen veel minder mensen uit kwetsbare groepen zullen zijn.
  Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook wereldwijd zie je het aantal ziektegevallen nog lineair toenemen, maar de sterfte afzwakken (zie bijvoorbeeld de cijfers en grafieken op de website worldometers).
  En ja, helaas geldt voor veel zwakkeren dat ze zonder meer wel overlijden, is het niet nu aan corona, dan later wel aan een hittegolf of de griep. Maar het had voorkomen kunnen worden met eerder beschermingsmaterieel voor de zorg. Nu is het te laat.

 129. Boerenverstand

  Overigens, iedereen die denkt dat er over COVID19 weinig bekend is: inmiddels is al wetenschappelijk aangetoond dat COVID19 een mutatie is van SARS, met iets zwakkere eigenschappen dan SARS zelf. De juiste wetenschappelijke naam is dus niet meer COVID19, maar SARS-CoV-2. De media houden vast aan de oude naam, om daarmee de mythe in stand te houden dat het een nieuw virus is.

  Van SARS is na jarenlange studie al heel veel bekend, o.a. ook hoe het overdraagt, en over welke afstand. Die afstand is niet zo groot. Daarom adviseert de WHO een afstand van 1,0m (SARS verspreidt zich niet over grotere afstanden). Wie roept dat de hele wereld zich ontwikkelt naar de anderhalvemetersamenleving: dat is dus gewoon niet waar. De meeste landen hanteren 1,0m. Slechts een handjevol landen hanteert 1,5m of 2,0m. Een verklaring voor deze afwijkende afstand heeft nog geen enkel van die landen en geen enkel van de RIVM’s van die landen willen geven, ondanks mediavragen daarover. Economisch en sociaal maakt die onnodig grote afstand een heel groot verschil. Maar de Nederlandse media zijn totaal niet kritisch, ook niet over deze van het WHO-advies afwijkende maat.

 130. Denk Na

  Yep, zoek maar even op. Het is lastig om hier steeds links te plaatsen. Maurice de Hond had ook nog een uitstekende uitleg van de week bij Café Weltschmertz en Pieter Lakeman gisteren een uitstekend betoog.

 131. Boerenverstand

  We zijn misschien al veel dichter bij groepsimmuniteit dan wel allemaal denken, door gewone verkoudheden.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/15/helft-mensen-hebben-afweercellen-tegen-coronavirus-a3999888

  Dat kan ook verklaren waarom het in landen met zeer beperkte maatregelen, zoals Zweden, toch niet zo hard gaat met SARS-CoV-2. De Zweden zijn ’s winters al massaal verkouden geweest.

 132. Boerenverstand

  Voor iedereen die vindt dat Rutte c.s. het geweldig doen: al eind januari werd door het OMT al gewaarschuwd voor een tekort aan beschermingsmiddelen. Maar Nederland verkocht gewoon mondkapjes aan China. En Rutte bleef maar lachen op de tv. Rutte en Bruins zijn schuldig aan de tekorten aan mondkapjes aan verzorgings- en verpleeghuizen die tot zo veel doden geleid hebben. En daarna – terwijl het al te laat is – zogenaamd kordaat optreden door het land in lockdown te gooien met een megaschade aan de economie tot gevolg. De regering heeft het zeer slecht gedaan.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/februari-de-verloren-maand-in-de-strijd-tegen-het-coronavirus~b09e4c7a8/

 133. Frank

  Veel reacties die hier worden gegeven en het niet eens zijn met de tijdelijke vrijheidsbeperkingen doen niet onder voor stampvoetende, boze kleuters. Hiernaast geloof ik de meeste van dit “stoere” geklets niet. Dus Zwagerman en cs volgers lopen al niezend en gearmd de supermarkt in? Of staan kopkluivend op het stadhuisplein hun geliefde af te likken? Dit soort geklets heeft dan ook weinig om het lijf en kan worden samengevat in 1 woord: DOM !
  Wordt eens echt volwassen.

 134. Kok

  Wat er ook gebeurt, het wordt hoog tijd dat mijn buren weer aan het werk gaan. Ik wordt stapelgek van hun overlast.

 135. Boerenverstand

  @Frank: lees je eens serieus in voordat je met de volwassenen mee gaat praten.

 136. en Vrij

  Boerenverstand, probeer je schellen van de ogen te halen. Je weet echt niet waar je het over hebt.

 137. GrijzePilion

  Kijk Boerenverstand zegt tenminste verstandige dingen in plaars van de Rutte-lemmingen die waarschijnlijk ook braaf van de klif afspringen als dat als oplossing voor corona wordt voorgesteld, zonder verder even na te denken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.