Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal?

De anderhalvemetersamenleving en het nieuwe normaal: we horen en lezen het inmiddels overal terug. Maar hoe normaal is dat nieuwe normaal eigenlijk? Er ontstaat her en der weerstand tegen het feit dat media deze manier van samenleven kritiekloos normaliseren: niet alleen bij opiniemakers, maar ook bij artsen. De zorgen groeien nu het erop lijkt dat de coronamaatregelen meer dodelijke slachtoffers gaan maken dan het coronavirus zelf. Moeten de media zich kritischer opstellen?

Volgens hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir maken de overheid en de media de mensen onnodig bang. “Nu de corona-epidemie in Nederland beteugeld lijkt te zijn, is het moment rijp voor reflectie“, zeggen ze. “Van de besmette mensen overlijdt slechts een heel klein percentage.

Het coronabeleid is volgens Grandjean en Ozdemir te veel op aannames en onzekerheden gebaseerd en is voorbijgegaan aan allerlei sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen, schrijft het AD. “De maatregelen mogen niet zonder brede discussie geruisloos overgaan in het nieuwe normaal“, zo is te lezen.

Opiniemaker Marianne Zwagerman zegt al ruim een maand nee tegen anderhalve meter. “Covid-19 is gewoon een van de dingen waaraan mensen dood gaan“, schrijft ze.

Door de maatregelen tegen het coronavirus ontstaat er een hongerpandemie, die volgens het World Food Programme nog veel slachtoffers gaat maken. “Er bestaat een reëel gevaar dat meer mensen zullen sterven aan de economische gevolgen van covid-19 dan het virus zelf“, zegt directeur David Beasley, is te lezen bij de NOS.

Zwagerman cynisch: “No shit Sherlock 🧐.

Guido den Aantrekker, de baas van het populaire showblad Story, ergert zich ook aan de manier waarop collega-media compleet meegaan in de nieuwe regelgeving. “Journalisten die het over ‘het nieuwe normaal’ en ‘1,5 metersamenleving’ hebben alsof het feiten zijn. Het is pure politieke prietpraat, kuddedieren.”

Radiobekendheid Erik de Zwart is het daarmee eens. “Inderdaad. We zijn door de politiek en het ‘geëngageerde’ journaille inmiddels in een politiestaat aan het veranderen. En we moeten nog maar zien of dat teruggedraaid gaat worden.

Bijna 90 procent van de mensen die zijn overleden aan het coronavirus is ouder dan 70 jaar. Veel mensen die zijn overleden hadden onderliggend lijden.

Foto:

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen