Sander Schimmelpenninck in de bres voor Akwasi

De felheid waarmee rapper Akwasi wordt aangepakt op sociale media is ronduit angstaanjagend. Dat zegt Sander Schimmelpenninck, de hoofdredacteur van Quote, in zijn column in de Volkskrant. Akwasi is dit jaar een controversieel mediafiguur geworden vanwege zijn agressieve en moordlustige uitspraken over Zwarte Piet. Het is bij veel mensen het verkeerde keelgat ingeschoten, omdat zij vrezen voor toenemende onrust bij de Sinterklaas-intochten in ons land.

Veel mensen hebben zich tegen Akwasi gekeerd. Al vele maanden krijgt hij veel haatreacties op social media. Sander Schimmelpenninck vindt dat vervelend voor de rapper.

Het is echt tuig wat er op Twitter rondhangt, vindt Sander. “Sociale media brengen ons terug in de middeleeuwen, waarin vrouwen als heks werden verbrand vanwege beeldvorming. Verbranden doen we vooralsnog niet, maar de herontdekking van de heksenjacht en de religieuze overtuiging waarmee iemand als Akwasi wordt aangepakt, is angstaanjagend.”

Sander vindt het een heel vervelende ontwikkeling. “Een schadelijk neveneffect is dat mensen wier stem juist gehoord zou moeten worden, zich nog verder zullen terugtrekken.

Slecht boegbeeld

Met dat laatste is Özcan Akyol, columnist van het AD, het eens. Hij vindt dat echter wél toe te rekenen aan de onhandige Akwasi. “Akwasi heeft bewezen dat hij de gevoeligheden van het debat niet begrijpt en in ieder geval strategisch tekortschiet om daadwerkelijk iets te betekenen voor de antiracismebeweging.”

Het is belangrijk dat er in Nederland over racisme wordt gesproken, maar door types als Akwasi gaat het nu meer over de mensen die racisme aankaarten. “Als hij goede mensen om zich heen had verzameld, zouden zij nu tegen hem zeggen dat hij een stapje terug moet doen, omdat hij de zaak feitelijk meer schade berokkent dan dat hij daadwerkelijk deze samenleving een mooiere plek maakt.”

Actievoerders verdienen betere boegbeelden, maar daarvoor is volgens Özcan een sterk zelfreinigend vermogen nodig. “Dat blijkt vooralsnog te ontbreken. Om die reden kan een brokkenpiloot als Akwasi het debat kapen en het zorgvuldig opgebouwde werk van anderen tenietdoen.”

Özcan hoopt dat er snel iemand opstaat die de racismediscussie op constructieve wijze weet te voeren. “Zonder de belofte dat een Zwarte Piet in november in zijn gezicht wordt getrapt. Dat was namelijk van een bedenkelijk niveau.”

De Volkskrant-column van Sander leest u hier, de AD-column van Özcan hier.

Foto: RTL, NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen