Maurice de Hond slaat terug naar Angela de Jong

Geplaatst op ma 20 apr 2020 om 17:00

Angela de Jong heeft er weer een vijand bij: Maurice de Hond. De onderzoeker is vanochtend flink belachelijk gemaakt in haar AD-column en slaat nu terug. Dat is te volgen op Twitter. De Hond laat een ander geluid horen in de coronacrisis en stelt dat de 1,5-meter-samenleving helemaal niet de oplossing is, maar dat we ons moeten richten op drie belangrijke pijlers: het dragen van mondkapjes, het handhaven van het evenementenverbod en het creëren van een corona-ongunstig binnenklimaat.

De opiniepeiler deed zijn verhaal zaterdagavond in de populaire late-night-talkshow Op1, maar daar heeft de redactie flink wat kritiek op gekregen. Ook De Jong acht De Hond niet deskundig genoeg voor zo’n groot podium en maant hem in haar column terug naar zijn ‘Ikea-bureautje’.

De Hond wil zelf geen woorden vuilmaken aan die strenge column, maar retweet wel een bericht van ene Eize. Hij zegt: “Angela de Jong’s commentaar op theorieën Maurice de Hond toont onthutsend gebrek aan diepgang. Zij heeft geen idee wat virologie inhoudt en dat huidige crisis niet enkel door virologen kan worden opgelost ontgaat haar volledig.

Er is nog veel onduidelijkheid over wat het beste beleid is in deze coronacrisis. Veel mensen hopen op een snelle terugkeer naar het ‘oude normaal’, terwijl anderen vooral vinden dat we ons moeten laten leiden door de overheid.

Tot die eerste groep behoren naast De Hond onder meer Jort KelderSander Schimmelpenninck en Tijl Beckand.

Foto: YouTube
55 Reacties op “Maurice de Hond slaat terug naar Angela de Jong”


 1. Henk

  Sinds de Deventer moordzaak kijk ik anders naar Maurice de Hond.Complotdenker.

 2. Blinde Herdershond

  Angela gaat zichzelf steeds belangrijker vinden. Dat maakt haar niet sympathieker.

 3. Keitje

  Lees het boek “De Deventer moordzaak: het complot ontrafeld” en je neemt die Maurice de Hond nooit meer serieus. Hij heeft daarin een zeer kwalijke rol gespeeld met zijn beschuldigingen tegen de klusjesman. Ik begrijp niet dat die man nog een podium krijgt

 4. Lachgas

  Lijkt me dat een andere blik op dit probleem geen kwaad kan.
  Bovendien was Oosterhaus het in een aantal dingen niet oneens met de Hond.
  En heeft in het verleden niet in vele zaken een andere professie zaken mogelijk gemaakt die de beroepsgroep niet zag.
  Angela zet alle uitvinders op deze manier aan de kant.

 5. Huismaker

  Wij dienen uitsluitend de kartelmedia te volgen. Braaf mee knikken bij 1Vandaag, M, Op1, Nieuwzuur, Jinek, Buitenhof, Niemand. Alleen zij hebben het “echte nieuws”. Dus discussies of andere meningen zijn verboden. Net als het referendum trouwens. Dus snel naar de kerk. Meezingen en gezellig spelen. En zo ben je weer een brave burger. Gaan we tenslotte gezellig naar Hart van Nederland kijken.

 6. Falko

  Angela de Jong heeft groot gelijk!

 7. Whitedog

  Is hij corona expert?

  Nope!

  Next!

 8. Guttegut

  Gezien zijn historische miskleunen bij verkiezingen kan ik de Hond al jaren niet serieus nemen.

 9. Falko

  Angela de Jong heeft GEEN gelijk!

 10. Denk Na

  De indoctrinatie van de mainstream media wankelt door heldere geesten als Maurice de Hond. We worden wakker, eindelijk.

 11. Wortel

  Heldere geesten en Maurice de Hond in één zin, hoe krijg je het uit je toetsenbord.

 12. GerritDekzeil

  Achja.. Maurice de Hond… Aarde zou ook al ten onder gaan aan Millenniumbug toch?
  Neerstortende vliegentuigen, alles erop en eraan..
  Hoe verging dat ook alweer?

 13. teuntje

  De Jong moet eens ophouden met haar vriendjes de reet te likken zoals Janknek die een foto van Bill Clinton op haar nachtkastje heeft staan schandelijk zo iemand als een vreemdganger en pedo te aanbidden…..Maurice heeft best een punt en om de man zo aan te vallen ze is niet objectief

 14. michael

  als er echte journalisten zijn die onderzoek doen dan zie je eigenlijk zoiets;

  Het merkwaardige is dat eerder bij andere besmettelijke ziekten soortgelijke maatregelen niet werden getroffen. Volgens de meest recente cijfers van de WHO die ik heb kunnen vinden, stierven er alleen al in 2016 wereldwijd 6,7 miljoen mensen aan de meest dodelijke infectieziekten – longaandoeningen (met name griep) 3 miljoen, diarree door infecties 1,4 miljoen, TBC 1,3 miljoen, HIV/AIDS 1 miljoen. (Ter vergelijking: verkeersongelukken 1,4 miljoen.)

 15. Leo knots

  @teuntje

  Dat van Clinton was precies het moment waarbij Jinek haar geloofwaardigheid achter zich heeft gelaten. Was echt te triest voor woorden dat een journalist zoiets doet. Walchelijk. Null objectief en maar Trump (Tromp) baschen. Welkom bij de vaderlandse tv

 16. Sjaak

  Angela de Jong is al helemaal niet deskundig, dus wie is zij om andermans deskundigheid te beoordelen.

 17. MediaPrak

  Reclame spot van PVV op NPO1 17:55: Opvallend, volgens spotje is heel Nederland blank, zelfs al het zorgpersoneel (😜 in een ziekenhuis wel eens een blanke schoonmaakster gezien?) en dragen ALLE zorgmedewerkers (incl huisarts) een stethoscoop om hun nek. Dan heb je wel een heel rare kijk op de Nederlandse samenleving.

 18. Lies

  @Mediaprak: viel mij ook op, goed gezien. Ons zorg- en schoonmaakpersoneel ziet er heel anders uit idd. Schandalig.

 19. Ingrid 🌼

  Nou,Maurice heeft de woorden teruggenomen,want het artikel en onderzoek van een Dr,blijkt een hoax dr. Sta je dan Maurice 😇🤪

 20. Dartsfan

  Zoveel vijanden heeft Angela verder toch ook weer niet? Gordon, Humberto, Wendy en Erlanger… ze zijn nog op 1 hand te tellen, er zijn BN’ers met meer vijanden!

 21. Jihals

  Hup Maurice, geef die vette zeug van katoen!

 22. B

  Lijkt mij zowiezo niet slim om Maurice de Hond en Tijltje Beckland kritiekloos te volgen. Kijken oppervlakkig en halen daar hun gelijk uit.

 23. Suzy Wang

  dr reet is er groot genoeg voor.

 24. Breimer

  Ik vond Maurice juist verfrissend! In Azië wordt de corona heel wat beter beteugeld dan in Europa. Cijfers liegen niet. En tonen het goed bedoelde gepruts van het RIVM aan. Verblijfd
  Duur of mis. Gevaar voor Europa nihil mis. Becmeting cijfer al vier keer geroep en enz. Ze maskeren dat we niet genoeg kunnen testen en beschermen onze zorg medewerkers volstrekt onvoldoende.

 25. Marry Hens

  Ik heb nog nooit iemand gesproken die ooit heeft meegedaan aan een poll afkomstig van de Hond. Hij zat er dan ook altijd naast. Firma de Hond heeft het niveau van een zolderkamer-bedrijfje met een Gmail account. Zijn iPad scholen zijn ook nooit van de grond gekomen. Heldin Angela heeft weer eens groot gelijk om deze quasi-intellect en non-valeur aan te pakken.

 26. Bjorn

  Lingo aan de herhalingen begonnen.

 27. Ton

  Wat fijn dat er nog mensen die logisch kunnen denken.
  Jammer dat er nog steeds mensen zijn als Angela die denken overal verstand van te hebben en engelijk nergens verstand van hebben.

 28. Bas

  Meiland ook een herhaling. Die van vorige week.

 29. Jan

  Op het moment dat je tegengas geeft op de gevestigde mening wordt je niet volwaardig behandeld. Er zijn zoveel mensen die het weten, maar ondertussen gaat de economie naar de donder. En wie is Angela de Jong.,omhoog gevallen zonder kennis.

 30. Ed

  Maurice de Hond heeft gelijk
  Angela heeft er helemaal geen verstand van.
  Wij zijn zelf 70 jaar en heb samen met mijn vrouw een
  Mooi leven . Veel op reis geweest , wereld gezien
  Maar neem de jongeren dit niet af.
  Laat zoveel mogelijk alles weer open gaan.
  Want de economie moet weer gaan draaien.
  De ouderen moeten dan maar zolang zo veel mogelijk thuis blijven .En vooral mondkapjes dragen in winkel en waar het druk is
  Maurice schappoo voor de uitleg

 31. hitzound

  Laat Maurice de Hond maar blaffen. Hij is geen medicus en zijn mening interesseert me niet. Ik volg het RIVM

 32. HFG

  Zowel Angela de Jong als ook Maurice de Hond zijn niet capabel over dit onderwerp te spreken.
  Is het al niet verwarrend genoeg als mensen die wel verstand hiervan hebben verschillende meningen hebben.
  Moeten we nu ook nog onkundige hierover aan het woord laten..
  De economie wordt ook niet beter als alle klanten sterven.

 33. KipAssen

  Maurice de Hond heeft in het verleden diverse keren bewezen de plank volledig mis te slaan. Het zal het nu als non specialist niet anders zijn. Hij heeft geen verstand van zaken en roeptoetert maar wat. Stel, de 1,5 m wordt ingewisseld voor een mondkapje. Wie krijgt dan het recht deze te kopen á €8,00? Stel, de staat staat garant, hoeveel kunnen er worden geleverd? Dan praat je als snel over miljoenen stuks. Gaat niet werken. Een zakdoek voor je mond is een lachertje. En een ongunstig binnenklimaat, wat is dat überhaupt en voor wie en hoe? En valt daar in te leven? Geeft geen enkele garantie. Nee, hij praat gemakkelijk maar het is niet realistisch.

 34. Denk Na

  Dus omdat Maurice in het verleden eens keer bewezen heeft de plank volledig mis te hebben geslagen, ‘zal dit nu ook wel weer zo zijn’ wat is dat voor bekrompen argumentatie van sommige hier.

 35. KipAssen

  Denk na, als hij idd het eens een keer heeft gewezen, zou het een rare argumentatie zijn maar meneer heeft veel meer dan eens bewezen de plank mis te slaan. Het is een patroon waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Het zijn manier van doen. Acteren alsof je ergens verstand van hebt.

 36. Denk Na

  Nogmaals dat zijn aannames dat dit nu wel weer zo zal zijn.

 37. Nils Holgersson

  De theorieën van Maurice de Hond tonen een onthutsend gebrek aan diepgang. Hij heeft geen idee wat virologie inhoudt en dat huidige crisis enkel door virologen kan worden opgelost ontgaat hem volledig.

 38. KipAssen

  Denk na.
  Aannames zijn veronderstellingen. Bewezen miskleunen zijn feiten.

 39. Boerenverstand

  @Whitedog: helemaal niemand is COVID19-expert. Het is namelijk een nieuwe ziekte, waar geen afgerond onderzoek naar is. Daarom hebben allerlei landen een andere aanpak. En daarom heeft het RIVM er al zo vaak naast gezeten. En daarom volgt het kabinet niet alle RIVM-adviezen op (zoals openhouden scholen), en laat Rutte steeds allerlei proefballonetjes op om te kijken hoe jan modaal erop reageert, om dan te besluiten. Het populisme regeert, niet het verstand.

 40. Nils Holgersson

  Volgens Maurice de Hond is het virus van vleermuizen via een klusjesman overgedragen op mensen.

 41. Jantje

  De Hond is geen viroloog en dat werd aan het begin van het gesprek nog expliciet aangegeven maar daar ging het ook helemaal niet om. De Hond zijn expertise is verzamelen van data en dat kan wel degelijk interessante uitkomsten bieden. De relatie tussen vocht in de lucht en virus verspreiding is ook door eerdere onderzoeken al aangetoond en Osterhaus bevestigde dat ook.

  Maar types als De jong horen bij de Alphas ze is goed recenseren van TV maar heeft echt 0 kennis in exacte wetenschap. Dit zijn ook types die zeggen dat de relatie tussen 5G en corona onzin is OMDAT wetenschappers dat zeggen maar niet omdat ze zelf SNAPPEN waarom het onzin is.

 42. Kris

  Angela Plofkop, dom wief.laat r eens een behoorlijke pruik kopen ipv die Heugafelt tegel.

 43. Bejaarde kijker

  De Rijdende rechter, ook in de herhaling. Je weet al welke tokkie in het ongelijk wordt gesteld. Niks spannends meer aan.

 44. Tiddy

  Angela de Jong, de straffe heldin van de Nederlandse huismoekes. Gevatte oneliners die gezien worden als waarheid. Huismoekes diezelf ook nog wel is een uurtje vertoeven achter een Ikea bureautje. Daar hebben ze ondervonden dat vanachter een Ikea bureautje goed werk is te verrichten. Dat zal Maurice de Hond ook gedacht hebben. Statistisch niks mis met een degelijk Ikea bureautje. Rechts liberaal en eigenlijk iemand die kritiek heeft op het 1,5 meter gebeuren. En volledig terecht. Een samenleving wordt langzaamaan gesloopt op deze manier en we zijn in de greep van virologen belandt. Uitzonderingen worden als statistiek naar voren gebracht, dat dit virus levensgevaarlijk is.. ook voor jonge mensen. Complete bullshit, dit is massapsychologie om iedereen bang te maken en binnen te houden. Bij gewone influenza is sterfte ook mogelijk bij jonge mensen maar zeer gering ongeveer 5%, hetgeen je nu ook ziet bij corona. Het zijn er enkele tientallen op de ongeveer 3500 doden in totaal. Met andere woorden ga het omdraaien. Neem een zeer gering risico door bijvoorbeeld iedereen tot 40 jaar gewoon naar buiten te sturen zodat er in moordend tempo immuniteit ontstaat. Dat gelul van virologen die zeggen dat je niet immuun wordt is ook bullshit. Dit is een verkoudheidsvirus. Ja je kan er meerdere keren ziek van worden. Maar de eerste keer is het zwaarst, maar je immuniteit is als een geheugen en zal het elke keer sneller herkennen, zaak is wel dit dus niet uit de weg te gaan. Soms zijn mensen een beetje vergeten dat hier ook gewoon de natuur in actie is. Wil ik daarmee zeggen dit gewoon uit te laten razen over de oudere bevolking? Nou nee, maar zij mogen wel keuzes maken dan wel binnen te blijven (veilig) dan wel het risico hun eigen gezondheid op spel te zetten door naar buiten te gaan. De kans dat een 80 jarige overlijd is nog steeds 1 op 5. Dat risico mogen ze zelf nemen i.p.v. dwangmatig de oudere bevolking te beschermen en daarmee een hele economie mee naar beneden te sleuren om mensen van 90+ met longklachten en andere onderliggende kwalen te beschermen. Nog steeds staat het aantal op 3500. Elke winter sterven er ook een paar duizend aan griep, dus waar hebben we het over? Opgeven van ouderen? Doe normaal joh! Op de hele westerse maatschappij rust een taboe dat je ooit is dood gaat. 80+ dan gaat het er gewoon een keer aankomen. Sommige wijze oudjes zeiden het hier al. Ga er op uit hou de welvaart in stand en daarbij de bijbehorende rijkdom en probeer op die manier de boel op orde te houden. Rutte is inderdaad een crisis manager die probeert de crisis te managen, terwijl het ook gewoon tijd wordt om het te ondervinden. Voor 45euries kan je je laten testen op antilichamen m.b.t. het coronavirus. Ik, 43, beetje te zwaarlijvige kerel heb mij al een week of 4 de tyfus gehoest.. het klinkt gewoon beter dan je de corona hoesten.. ik denk dat ik het wel heb gehad, daar laat ik mij nu dus ook op testen, mocht ik alsnog geen antilichamen hebben dan ga ik echt niet nog een half jaar binnen zitten te kniezen. Dan ga ik gewoon naar buiten om mij net als bij die red bull gasten expres te infecteren. Ja ik vind het gewoon een stoer idee. In plaats van een te snel uitgevogelde vaccinatie in je aderen te spuiten. Baas over eigen lijf. Ik zal netjes op 1,5 meter blijven maar ga mij niet vertellen hoe ik maatschappelijk om moet gaan met een overheid die leunt op expertise waar ik het totaal niet mee eens ben. Dus tot 40 jaar full time de samenleving in. 40 t/m 45 jaar 75% 45 t/m 50 jaar 50% en de rest tot 60 jaar op vrijwillige basis tot een maximum 50%. Boven 60 helaas binnen blijven, mag je naar buiten? Tuurlijk, maar de gezondheidszorg levert zorg op maat en er vind triage plaats als er geen capaciteit meer is. Dus er bestaat een kleine kans dat je toch ietwat vroegtijdig de pijp uit gaat. Maar een grote prijs krijg je ervoor terug. Namelijk de vrijheid om te leven hoe jij dat als individu voor ogen ziet. Ik vind ook dat de minimumloners in de zorg nu op vakantie mogen een maand lang op de kosten van de diepe zakken van de Nederlandse staat. Enkel zij, gewoon in een vliegtuig. KLM ook weer een beetje uit de stress. Gewoon zorgvakantie. En niet zeiken dat het helden zijn en als bevolking maar blijven leunen op hen terwijl ze bijna in elkaar storten. Jonge hardwerkende mensen mogen wel doodgaan? Maar het is goed zo! hoor ik al die psychopathische managers slijmen! Ze zijn als held gestorven om een oud persoon van 90 met COPD in leven te houden. Het is hard mensen maar het moet ophouden met te trekken aan een dood paard. Het is bij mij geen gebrek aan menselijkheid, maar waak a.u.b. voor het moment dat je niet meer terug kan en iedereen de dupe wordt omdat autonoom dénken als gevaar wordt beschouwd.

 45. Pipo

  Angela de Jong is “slechts” een televisie recensente, ze is geen journalist. In haar functie is ze momenteel (gewild) boegbeeld van het Algemeen Dagblad en het Belgische uitgeversconcern dat daar achter staat (lees: aandeelhouders). Verwacht niet van een willekeurige medewerkster van zo’n internationaal consortium dat ze toe zal staan dat burgers een eigen mening er op na mogen houden die indruist tegen de gevoelens van de aandeelhouders. Van een redactiestatuut heeft ze nog nooit gehoord.

 46. Marco B.

  Doe mij maar die andere hond, zoals u begrijpt.

 47. StefanV

  @ Henk / Keitje: wie zich in de Deventer moordzaak verdiept, ontdekt al snel dat het aannemelijker is dat de klusjesman er iets mee van doen heeft dan de daadwerkelijk veroordeelde man. Motief, getuigenverklaringen, alibi, etc….

  Overigens zette Peter R. de Vries destijds vraagtekens bij de (vermeende) route die Louwes vanuit Utrecht naar huis (Lelystad) had gekozen: via Amersfoort (afslag gemist) naar Harderwijk. Dat was omrijden; waarom was hij niet gewoon via de A27 naar Almere gegaan? Antwoord: omdat die snelweg toen nog helemaal niet gereed was. Betekent deze blunder nu dat de De Vries geen enkele deskundigheid meer heeft op het gebied van misdaad?

  Ik sluit me verder inhoudelijk aan bij de tweet die De Hond heeft geretweet. Precies zo is het.

 48. StefanV

  En nog iets: het is niet alsof onze overheid straks na deze ellende op het podium staat van landen met de beste aanpak. We zijn met onze “intelligente” lockdown en “slimme” maatregelen ook niet de hekkensluiter, maar we staan ergens onderaan in de middenmoot (of zelfs lager).

  Het is dus goed dat goed nadenkende mensen kritiek leveren op de aanpak van de overheid. Zo houd je elkaar scherp. De publieke opinie doet ertoe. En die wordt mede gevormd doordat verschillende inzichten op tafel komen te liggen. Maurice de Hond pretendeert geen viroloog te zijn, maar er zijn zaken (sociale thema’s) waar hij wél verstand van heeft. Zijn artikel is onderbouwd met bronnen naar allerhande onderzoeken en beschikbare data.

  Angela de Jong is gewoon hard uit de bocht gevlogen omdat ze zo graag – net als anderen – even De Hond wilde neersabelen, zonder naar de inhoud te kijken.

 49. Falko

  StefanV
  di 21 apr 2020 om 9:41

  Wij hadden carnaval dus je kan niet vergelijken met andere landen zonder carnaval en veel meer leefruimte.

 50. Flauwe Kul

  Was A. de Jong jaloers, dat zij niet als amateurviroloog was uitgenodigd?

  De enige keer, dat zij aan tafel mocht zitten bij OP1 was om te babbelen over “de slimste mens”. Dus niet eens over de echt belangrijke zaken, die nu spelen in het leven.
  Tsja Angela, dan maar afwachten wanneer je weer bij je bff Eva aan tafel mag zitten..

 51. boerenverstand

  @Falko: onzin, leefruimte heeft er niet mee te maken. Het zijn in Nederland niet de steden met relatief de meeste COVID19-slachtoffers. Een zeer dichtbevolkt land (meer dan 500 inwoners per km2) als Zuid-Korea heeft het virus snel onder controle gekregen zonder lockdown, en zonder de economie plat te gooien. bruins, De Jong en Rutte hebben gewoon gefaald door niet tijdig testkits en mondkapjes te bestellen en door eerst de zorg kapot te maken (Bruins met zijn failliete ziekenhuizen). Dat proberen ze weg te poetsen dor nu quasi-kordaat op te treden. Andere landen hebben inmiddels door dat ze helemaal doorgeslagen waren, zoals bijvoorbeeld Denemarken, dat de economie nu in een hoog tempo met nauwelijks regels open gooit. Voor je erover mocht beginnen: de regio Kopenhagen is ook gewoon zeer dichtbevolkt. De Denen hebben inmiddels door dat de aanpak van hun overburen de Zweden voldoende werkt, en accepteren de opgelegde maatregelen niet meer.

 52. anoniem

  AD

  nu is het echt tijd om Angela weg te sturen..

  Belgie Angela vind de volkskrant geen krant

  Angela wat is je bijdrage aan de oplage van AD

  0

  barbara had ook 0 oplage bijgekregen bij parool

  dus was ook exit voor haar

  nu deze onkundig maar vooral vervelend verdwaald opoe

  angela is boos

  der ouders hadden geen ambities voor eigen bedrijf

  der man ook niet allemaal maand loners in dienst bij anderen

  linda de mol niet

  linda ouders dikke portemonnee

  daarom is angela verdwaald.

 53. Sookie Stackhouse

  “De opiniepeiler deed zijn verhaal zaterdagavond in de populaire late-night-talkshow Op1”
  He MC probeer eens een neutraal stukje te schrijven!

 54. Frans

  Natuurlijk heeft Maurice gelijk ongelooflijk dat er nog mensen zijn die daar anders over denken!!!!

 55. Dominee Bonk

  Als ik Maurice de Hond en Angela de Jong hoor en zie, denk ik altijd: het is toch ook logisch dat de tv in Nederland volledig kapot is en definitief voorbij is. Wat een nietszeggende moedermavo figuren. Veel eten kunnen ze blijkbaar wel. Wat een dikke hoofden zeg. Zo heeft God de mensheid niet bedoeld. Amen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.