Kritiek op Sywert: ‘Niet deskundig genoeg voor Op1’

Geplaatst op vr 11 sep 2020 om 8:45

De NPO 1-talkshow Op1 incasseert flink wat kritiek vanwege het uitnodigen van opiniemaker Sywert van Lienden om te praten over de Moria-deal. Hij is niet deskundig genoeg. Dat zeggen critici op Twitter. De deal over de opvang van honderd mensen uit het afgebrande migrantenkamp in Griekenland is kritisch ontvangen door Sywert. Hij wijst erop dat het zelf aangestoken branden zijn waarbij de brandweer is gehinderd in het bluswerk, en dat je hier ‘nimmer aan moet willen toegeven’.

Sywert wordt al jaren beschimpt op Twitter vanwege een blunder die hij in januari 2016 maakte in De Wereld Draait Door: hij stelde dat 1 op 20 tot 30 allochtonen verdacht zijn van zedendelicten, ‘maar bleek er een 0 naast te zitten’, gaf hij later toe.

Een bepaalde groep mensen ziet Sywert sindsdien het liefst gecanceld. Zij ergeren zich er enorm aan dat hij gisteren in Op1 zat. Zo retweette Farid Azarkan: “Waar komt toch die wonderlijke gewoonte vandaan om ‘opiniemakers’ uit te nodigen in plaats van mensen die enige kennis van feiten en achtergronden hebben?

En Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma: “Opiniemaker. Deskundigen op?

Argos-journalist Eric Arends: “Sywert gaat de kwestie dadelijk in Op1 van álle kanten belichten.

AD-columniste Nynke de Jong: “Wat zal ik vanavond eens doen? Vroeg naar bed? Of twee fonduevorken in mijn oogbollen steken omdat ik zo nodig een talkshow wilde kijken?

NRC-columniste Lamyae Aharouay: “Meer dan alleen opiniemaker: hij schrijft mee aan het verkiezingsprogramma van het CDA.”

Volkskrant-journalist Thomas Hogeling: “Toch ook wel weer ’s lachen eigenlijk? Dat ie weer aan zo’n tafel zit? Gaat ie dingen zeggen als ‘laten we het houden bij de feiten’ en ‘het kan niet zo zijn dat’ en ‘je ziet nu heel veel emotie in het debat’, wij beetje twitteren. Over twee dagen komt ie terug, over onze tweets.”

Villamedia-journalist Nick Kivits: “Zo werkt dat dus op televisie. Je roept als opiniemaker de ene dag iets totaal idioots op Twitter en de dag erna mag je aanschuiven bij een talkshow, want hé, je naam staat in de rolodex en talkshowredacties zijn te lui om mensen met verstand van zaken te bellen..”

Politiek commentator Jurjen van den Bergh van De Nieuws BV: “Waanzin. Er zijn tientallen hoogleraren, kenners en belangenbehartigers uit te nodigen. En dan neem je iemand zonder kennis die de afgelopen dagen de ‘Griekse kwaliteitskranten’ las, eerder zijn feiten niet op orde had en ook nu selectief shopt en context mist. Zonder tegenspraak.

RTL-journalist Roel Geeraedts: “Wat ik echt maar dan ook echt storend vind is dat wat tweets van Sywert (…) leidt tot een uitnodiging voor een talkshow. Ik zie vaak genoeg zelfverklaarde opiniemakers standpunten innemen die bovenal gericht zijn op media-aandacht. Zodra het een ‘ding’ wordt op twitter springen de talkshowredacties erop. Armoe.

Sywert zelf noemt dat onzin. Hij zegt in een reactie aan Roel: “Al jarenlang sla ik uitnodigingen af. Over dit onderwerp bv gisteren nog bij Op1 en Goedemorgen Nederland, nav die tweet. Zit er helemaal gratis ende voor niets. Puur omdat ik het belangrijk vind. Qua reputatie ‘kost’ het alleen maar geld.

Een fragment:

Foto: NPO
75 Reacties op “Kritiek op Sywert: ‘Niet deskundig genoeg voor Op1’”


 1. robert

  Sowieso ongemakkelijk met Jort die de hele tijd zit te fronsen en zich in moet houden met zijn opinies. En ik vond hem niet zo slecht.

 2. Sjaak Trekhaak

  Wat hebben we toch linkse subjectieve honden als journalisten in Nederland zeg.

 3. Truus Kelder

  Volgens mij had Jort zijn avond niet helemaal gisteren. Rare gezichten trekken, warrig, vooringenomen, zoekende.

  Jort, ga eens een avondje vroeg slapen en neem de wereld niet te serieus.

 4. Stanislav

  Deskundig of niet, Sywert heeft natuurlijk helemaal gelijk.

 5. Wilfred Gemeen

  Ik keek OP1 en was positief verrast. Eindelijk werd we een rechtsig geluid uitgedragen onder dat de boodschapper gecancelled werd. Het leek zowaar een programma waar WNL voor opgericht schijnt te zijn. Het is te voorspellen dat deugend Nederland hier op los zou gaan.

 6. Bommetje

  Weer lekker selectief verontwaardigt. Als Akwasi twittert, of iemand via socials beschuldigingen doet #metoo is er niets op tegen om daar een half jaar lang over te emmeren op nationale TV. Maar zodra je aan De Vluchteling komt, is flutargument geoorloofd om iemand te cancelen. Ik vond dat Sywert relevante kritiek uitte. Zoals de opmerking dat alle vluchtelingen die wel netjes de procedures doorliepen, nu 100 plekken minder hadden, omdat die worden vergeven aan mensen die illegaal de grens over gekomen zijn. En na zijn vraag wat er gebeurt als een ander kamp in de fik staat, bleef het verdacht stil.

 7. Ontwapenend

  Die Sywert is een prima aanwinst.

  Niet zo’n roeptoeter en alfa aapje.
  Wel kundig.

 8. Heb je gezien hoe hard Viola Holt?

  Zijn haar zat prachtig. Zijn vrouw heeft hem vast gepermanent.

 9. Falco Buteo

  Ja ja, honderd kinderen plus tweehonderd ouders plus driehonderd broers en zussen en allemaal een Miele.

 10. Gerard

  Je hoeft geen deskundige te zijn om te concluderen dat die dwingende islamitische ratten/asieleisers de boel zelf in de fik steken om zodoende geforceerd hun zin te krijgen.

 11. Bas

  Ik vind Jort een aanwinst voor Op1. Was gisteren gewoon van begin tot einde boeiend, terwijl Jinek weer eens een klets-maar-raak-show opvoerde.

 12. rooie Rinus

  Schattig om te zien hoe alle criticasters alles uit de kast trekken om hun toekomstige plek aan een talkshow tafel te verzilveren. bv de ( hardlinkse ) Nieuws bv is per def van slag zodra ze niet de mening kunnen controleren. Als M weer begint kan de hele slachtofferindustrie weer vol op t orgel.

 13. Heb je gezien hoe hard Viola Holt?

  Het was gisteren een prachtig staaltje koe-handel over de hoofden van vluchtelingen.

  Jij krijgt er 100 maar dan gaan de andere 100 niet door.

  SCHANDE.

 14. Rudolfo

  Oh god, Nynke is weer begonnen met praten.

 15. Vonzipper

  Och jee totaalkutje nynke de jong vindt iets…… hup Sywert!!

 16. snoezigkleinhertje

  Kunnen ze die Sywert geen eigen talkshow geven dat is nou een van de weinigen die het echt begrijpt.
  Die Nynke de Jong (hazebek) begrijpt helemaal niks behalve dat ze vieze zweetvoeten heeft.

 17. Max

  Wat een fakenews, check twitter en je ziet ook heel veel positieve reacties!! Eindelijk eens een ander geluid, waarbij Gert Jan Segers zelfs verbaasd over de werkelijkheid.

 18. StefanV

  Sywert heeft niet de maatschappelijk wenselijke, naïef-linkse mening. Daarom moet hij worden afgebrand en willen BN’ers zich ten koste van hem profileren. Ze willen laten zien: ik deug wél.

 19. Help

  Het is niet van belang dat je de waarheid spreekt. Want de kinderen zijn “vooruit gestuurd”. De papa’s, mama’s, broers, zussen. opa’s, oma’s, neven en nichten volgen hierna. En sinds wanneer is het toegestaan om hulpverleners te bekogelen ?
  Dit land laat zich leden door de leugens van het mediakartel.
  Eens ander nieuws horen/zien ? Kijk de op Youtube kanalen. Beelden die verboden zijn door het mediakartel.
  Zoals de sprookjes over corona.
  Waarom nog steeds geen EERLIJK en OPEN debat over corona ? Met evenveel voor- als tegenstanders ? Suggestie: Prof van Wolferen, Mr Hulleman, Dr Wellens.
  Kom op media: even wat anders dan de staatspropaganda dat wij kennen van DDR/Wit-Rusland/Noord-Korea. Niet bang zijn. Eerlijk naar andere meningen luisteren.

 20. Gerard de Groot

  Sywert heeft helemaal gelijk! Deze brand is aangestoken zodat ze daarna een prachtig pressiemiddel hebben om door de verschillende Europese landen opgenomen te worden. En zie hier, Nederland is ook al om.
  Wordt vervolgt, want reken maar dat er nu vaker vluchtelingen kampen afbranden. Lees het ‘Briefje van Jan’ van gisteren 10/09. Geschreven door Jan Dijkgraaf. Hij verwoord het doel van deze brand treffend. En gelukkig, mensen als Sywert durven deze kant van de zaak duidelijk te verwoorden.

 21. Gerda

  Hij bleef het steeds maar weer herhalen, dat ze het zelf inbrand hadden gestoken..Tja je weet wat je doet, als je Jort in huis haalt..Al zijn vriendjes mogen dan gal gaan spuwen..

 22. Vreugde

  En ik hoor niemand over de dikke kop die Welmoed krijgt.

 23. Op 1

  Sywert,held van me,jij durft tenminste…….die buurman van je gisteravond de heer Gertjan Segers ja die……..zat gewoon met een bek vol tanden,wist totaal niet waar het overging toen jij aangaf dat de boel was aangestoken,maar hoppa weer 100 man naar LuiLekkerland

 24. Mr. Theo

  Je suis Sywert!

 25. Gerard de Groot

  @Vreugde 9:36uur, Welmoed is volgens mij aan de Botox gegaan, daar krijg je een dikker hoofd van.

 26. Arseen

  Weet je nog?? van Lienden namens het Laks en zijn rgelematige bijdragen aan DWDD destijds als poltiek commentator. Hij viel meteen op. Een slimme en geschoolde jongeman met zeer veel potentie.
  Ik zie in hem een ‘Rutte’ 2.0 of 3.0 in de zeer nabije toekomst.
  En natuurlijk heeft hij een punt dat ‘het in de hens steken’ een pressiemiddel is en niet moet worden getolereerd. Maar daar gaan de zwakke knietjes.

 27. Maatje te groot

  Volkomen gelijk had die man. Wet 100 gelukzoeker meer erbij Gevolgd straks door de hele familie. En let op goed voorbeeld doet volgen

 28. Leisure Suit Larry

  Bedenk hoe je als gezin zelf zou willen vluchten uit je armoede.
  * Zoek op je foon het land met de zwakste regering en veel gratis geld (ze hebben niks te vreten maar wel de laatste ifoon)
  * Stuur je oudste zoon vooruit om de boottocht te maken. Het geld ervoor heb je reeds gestolen van je nóg armere buurman
  * Laat je zoon de opvang in de fik steken als het niet snel genoeg gaat.
  * Nu je zoon in NL zit ga je achterover leunen totdat NL jou en jouw hele familie komt halen voor je gratis huis/geld/Miele.
  * Als dank ga je een museum leegjatten want slavernijverleden.
  C’est ça!

 29. Practicus

  Als ze zo gemakkelijk naar Nederland enz. kunnen, dan kun je toch net zo eenvoudig alle geluk zoekende mensen terugsturen naar hun eigen land. Daar zijn ze ook veilig. Dan blijft er hooguit 15 procent over die Griekenland tijdelijk opvangt met hulp van de EU totdat het weer veilig wordt in Syrië enz.

 30. Mike

  Klopt het is aangestoken en je moet absoluut niemand van daar hier heen halen.

  Nederland is trouwens overbevolkt.

 31. 🗣(wordt vast verwijderd...)

  Sywert heeft gelijk!

 32. Vonzipper

  Van mij zijn ze welkom mits ze er voor iedere nieuwe vluchteling, drie uitgeprocedeerde en overlastgevende kansloze criminelen uit tyfen

 33. Tycho Graagnat

  Met deze domme zet van de overheid ( door overstag te gaan) is het Hek l(letterlijk en figuurlijk) van de dam.
  Wat een ‘lulletje rozewater’ niveau daar aan het Binnenhof.

 34. Klaaswaal

  Goeie gozer, die Siewert. Heeft natuurlijk helemaal gelijk.

 35. Annoniemus

  Het eerste wat “vluchtelingen” roepen als ze één stap in Europa zijn is, waar is mijn iPhone , waar zijn mijn sigaretten en drank en waar zijn mijn drugs !!!!!!!!!

 36. Martin

  Het is zo simpel: al die gasten, die zgn. vluchtelingen, zijn behept met het virus Islam.
  Wij hebben de klok zij de tijd. De islamisering zet door … en we slapen lekker verder.
  Ook van binnen uit, in Nederland, werkt het zo.

  En velen slapen verder …. uw nageslacht zal trots zijn op u.

 37. Morten

  Misdaad loont, dat blijkt wel weer. Bespottelijk dat ze als beloning dan een plek in Europa krijgen. Op de boot terug naar kust van herkomst.

  Straks steken ze hier de boel in de fik als ze hun zin niet krijgen. En dan? Nog meer pamperen om ze maar tevreden te houden? Of mogen ze dan eindelijk bij Clau…. samen met hun tientallen nareizigers.

 38. Sherlock

  Hij had thuid iets gehoord (voordeur/woonkamer) en bleef het herhalen. Wat een halve tamme.

 39. Simon

  50 kinderen => 100 ouders => 400 grootouders etc.

 40. Frans

  Met zulke gasten gaat het eindelijk de goede richting uit met Op 1.

 41. nico

  Een dikke vette TIEN voor Sywert deze man had groot gelijk.

 42. Donald

  Stel je eens voor dat Sywert vaker aanschuift en de waarheid blijft vertellen over criminele economische vluchtelingen. Dat moeten we echt niet willen hoor, dat speelt Wilders nog in de kaart!

 43. anonymous

  Ze bedoelen dat hij een verkeerde mening heeft, dat mag niet bij de NPO.

 44. Henk

  Die mensen waren ontevreden in hun eigen land, ontevreden waar ze opgevangen werden en ontevreden in landen zoals Turkije. Wat haal je dan binnen?
  Beter is het om te investeren in het voorkomen van burgeroorlogen in andere landen dan om telkens weer groepen te verwelkomen. Bovendien komen onze eigen mensen in de knel.

 45. everziethetgoed?

  Suprise. Heel goede aflevering Op1. Alle reacties tonen juist hoezeer Sywert gelijk had. Ook Jort Kelder is een aanwinst bij WNL. We horen links al genoeg – eigen “oogballen willen uitsteken met fonduestokken” omdat je een nuchtere mening niet aankan, dat is best griezelig.

 46. Ad

  Wat een debiel. Nodig dit soort randafval niet uit aub.

 47. Arseen

  My prayer: Sywert for President!!

 48. chris?

  Sywert met een typisch VVD geluid.

 49. Frank Zweers

  Wat een klojo. Zonder enige kennis van zaken bazelt die alle dingen aan elkaar. Ongelofelijk dat zo iemand een podium krijgt op de nationale televisie.

 50. Arseen

  Een VVD ( niet mijn partij) met OOK zwakke knietjes (beste chris?) zoals ik hier eerder schreef.
  Straks verschijnt de Stemwijzer weer online met een aantal stellingen. Maar van links tot rechts maken ze hun eigen mooie woorden niet waar. Dus???
  En dan zie je (Amerika) dat mensen tegenover elkaar komen staan. En dat is nog gevaarlijker en een voedingsbodem voor escaltie(s).

 51. Frans

  @ Ad je bent zelf een debiel.

 52. Gerda

  Sander was een misgreep, Jort is the hell, nu halen ze de meest verschrikkelijke koorbal Sywert er in..Wat is er toch aan de hand???

 53. Echt links

  @ Simon
  50 (wees)kinderen betekent als velen uit een gezin komen, misschien 20 ouders en amper grootouders. Die zijn meestal al dood.

 54. Gerda

  Ja het gaat om weeskinderen toch?

 55. Zomaar een persoon

  @Gerda – Wat er aan de hand is? Dat WNL de afzender is. Daar mag je koorballen verwachten, dat past bij de identiteit van die omroep.

 56. Ad

  @ Frans

  Je bent zelf een debiel.

 57. Sywert van Lienden

  Weeeehhhhhhhh MIJN TESLA DOET HET NIET MEER weeeehhhhhhhhhhhhhh

 58. Patty b

  Weeskinderen die aangeven 16 te zijn terwijl ze ergens in de 20 zijn. Vervolgens blijken ze ook geen wees te zijn.

 59. Maarte

  Als Akwasi weer zijn mond opendoet heeft de PVV er weer een zetel bij. Idem Sylvana Simons. Idem als er stennis is over de de brand op Lesbos. Idem als BLM tot rellen leidt. Zo graven ze hun eigen graf.

 60. Gerda

  Weeskinderen van 16? Ja ze vallen nogal klein die mensen he? Dat wordt nog wat..Zoek het maar eens uit..Weeskinderen van elke leeftijd mogelijk, want weinigen hebben nog familie..

 61. Laura

  Aan de personen die reageren te zien, heeft Sywert groot gelijk. Die vluchtelingen maken alleen kinderen, omdat zij weten dat zij het Westen daarmee kunnen chanteren. Als er bommen op mijn hoofd vallen, is het laatste waar ik aan denk kinderen maken.

 62. Sabine

  Goede uitzending van Op1 gister. Interessante discussies.
  Ook mooi betoog van Gert-Jan Segers dat het individualisme te ver gaat en dat economie en bedrijfsbelang niet meer voorop zouden moeten staan.

 63. Tycho Graagnat

  StefanV
  vr 11 sep 2020 om 9:30,

  Niets aan toe te voegen. Exact zo is het. Kiezen voor het wenselijke en mainstream geluid en bang voor eventuele gevolgen op social media bij het ventileren van een eerlijke mening. Laat Nynke rustig prikken hoor en voorts enkele kinderen ( straks de grote familie er nog bij) opnemen op een fries boerderijtje.

  @Max,

  Zo humaan van Gert-Jan Segers, zo prijzenswaardig van die man. Waarom mogen we dan nog altijd niet zelf op een makkelijkere en ook humane manier uit het leven stappen op het moment dat we zelf verkiezen.
  Neenee, dan is onze ‘gristelijke’ partij er opeens met een opgestoken vingertje en moet ik zogenaamd eerst toestemming van Dhr. Segers.
  Kinderen daar laten ‘lijden’is inhumaan en hoe noem je dit dan???

 64. Ali B.

  Hè Sywert, flikker!

 65. Donald

  @Sabine
  Dat is makkelijk lullen van Segers als je wachtgeld en pensioen gewaarborgd zijn. Vervolgens pakken ze kleine middenstanders aan maar de multinationals blijven overal buiten schot. Schijnheilige nep christen die Segers.

 66. Eveline

  Zoveel oorlogsgebieden eindeloos Syrië Libanon tetsjenie, afghanistan
  Jemen moslims uit zo Azië, ga maar door.
  Wij waren ook ooit oorlogsgebied, onthou dat alleen hulp van buiten deze mensen kan helpen, totdat blijvender hulp gevonden wordt.
  We kunnen wel proberen ons af , op te sluiten, maar dat lukt niet meer en biedt schijnveiligheid , we moeten deze vrij kleine aarde voor zoveel mensen beter organiseren, te beginnen met de beginselen van humanitair en behoorlijk bestuur, zoals gezameijk afgestoken in de laatste twee eeuwen, en allereerst een mensonwaardige situatie aan de randen van ons europa direct te stoppen..

 67. jmp

  Dat begrijp ik, de waarheid over dat kamp is door links Nederland al lang en breed vakkundig onder het tapijt geveegd. Natuurlijk mag meneer Sywert dit niet zeggen van het clubje van extreem links Nederland. Dat het waar is wat hij zegt doet daarbij niet terzake. De club zichzelf vluchtelingen noemende gelukzoekers steken eigen handig de boel in de fik en ja hoor, daar het leger linkse moraalridders trapt er massaal in en zet de deuren wagenwijd open om deze figuren te belonen voor hun misdaden. De boel in de fik steken hoort namelijk onder de noemer criminaliteit.

 68. BertRoermond

  Die Sywert heeft meer dan volkomen gelijk, maar eigenlijk denk ik er nog veel extremer over. Wij kunnen hier gewoonweg niet de hele wereld opvangen, er zijn simpelweg geen banen en geen huizen voor deze mensen. Ze hollen ons sociaal en medisch stelsel uit. Ze hebben nooit geen cent bijgedragen aan onze potten en nemen vanaf dag 1 volle scheppen uit deze potten. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te weten hoe dit gaat aflopen met ons sociaal stelsel. Het meest stuitende van dit alles is, is dat de ECHTE vluchtelingen niet tot hier weten te komen, de profiteurs snijden hen de pas af.

 69. Klaas

  De illegale migranten hebben zelf hun eigen kamp in de brand gestoken en de brandweer gehinderd.

  Wat de media niet vertellen dat verreweg de meese asielzoekers illegale migranten zijn die om financiele/ economisch redenen naar Noord/West Europa reizen.

  Uitkeringen , gratis huizen, enzovoorts hebben een grote aanzuigende werking op deze veelal jonge mannen. En ze weten precies in welk land wat te halen is.

 70. opa

  Rotterdam is ook in brand gestoken weet je wel maar wel geholpen, en Rottjeknor is geworden wat het nu is , Pakistan!

 71. Sem

  Die zal binnenkort ook wel door de NPO en de rest van de media kaltgestellt en gecanceld worden.

 72. Johan

  Opzouten met die zogenaamde vluchtelingen. Weg met de NPO.

 73. anoniem

  Heb even snel door de uitzending geskipt.. Vond het vermoeiend om naar te kijken en een interviewer die meer met een one man show bezig lijkt te zijn.. :-)

 74. Imprimatur

  Ik werk al meer dan 25 jaar in wereld van vreemdelingenrecht. Heb gezien dat de overheid er een soepzooi van gemaakt heeft. Met name de directe inmenging van de politiek heeft heel veel kapot gemaakt. politici en de media van linkse/progressieve garnituur hebben meer kwaad dan goed gedaan. Ik kan alleen maar bevestigen dat Sywert gelijk heeft. Mensen gaan ver om iets gedaan te krijgen. De overheid is chantabel gebleken als het gaat over asielzoekers/vluchtelingen. Telkens maar weer.

 75. Sarien Helgers

  Sywert sloeg de spijker op de kop! Bovendien, de echte vluchtelingen worden de dupe van criminele zogenaamde asielzoekers die hier niks te zoeken hebben.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.