Kritiek op Sywert: ‘Niet deskundig genoeg voor Op1’

De NPO 1-talkshow Op1 incasseert flink wat kritiek vanwege het uitnodigen van opiniemaker Sywert van Lienden om te praten over de Moria-deal. Hij is niet deskundig genoeg. Dat zeggen critici op Twitter. De deal over de opvang van honderd mensen uit het afgebrande migrantenkamp in Griekenland is kritisch ontvangen door Sywert. Hij wijst erop dat het zelf aangestoken branden zijn waarbij de brandweer is gehinderd in het bluswerk, en dat je hier ‘nimmer aan moet willen toegeven’.

Sywert wordt al jaren beschimpt op Twitter vanwege een blunder die hij in januari 2016 maakte in De Wereld Draait Door: hij stelde dat 1 op 20 tot 30 allochtonen verdacht zijn van zedendelicten, ‘maar bleek er een 0 naast te zitten’, gaf hij later toe.

Een bepaalde groep mensen ziet Sywert sindsdien het liefst gecanceld. Zij ergeren zich er enorm aan dat hij gisteren in Op1 zat. Zo retweette Farid Azarkan: “Waar komt toch die wonderlijke gewoonte vandaan om ‘opiniemakers’ uit te nodigen in plaats van mensen die enige kennis van feiten en achtergronden hebben?

En Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma: “Opiniemaker. Deskundigen op?

Argos-journalist Eric Arends: “Sywert gaat de kwestie dadelijk in Op1 van álle kanten belichten.

AD-columniste Nynke de Jong: “Wat zal ik vanavond eens doen? Vroeg naar bed? Of twee fonduevorken in mijn oogbollen steken omdat ik zo nodig een talkshow wilde kijken?

NRC-columniste Lamyae Aharouay: “Meer dan alleen opiniemaker: hij schrijft mee aan het verkiezingsprogramma van het CDA.”

Volkskrant-journalist Thomas Hogeling: “Toch ook wel weer ’s lachen eigenlijk? Dat ie weer aan zo’n tafel zit? Gaat ie dingen zeggen als ‘laten we het houden bij de feiten’ en ‘het kan niet zo zijn dat’ en ‘je ziet nu heel veel emotie in het debat’, wij beetje twitteren. Over twee dagen komt ie terug, over onze tweets.”

Villamedia-journalist Nick Kivits: “Zo werkt dat dus op televisie. Je roept als opiniemaker de ene dag iets totaal idioots op Twitter en de dag erna mag je aanschuiven bij een talkshow, want hé, je naam staat in de rolodex en talkshowredacties zijn te lui om mensen met verstand van zaken te bellen..”

Politiek commentator Jurjen van den Bergh van De Nieuws BV: “Waanzin. Er zijn tientallen hoogleraren, kenners en belangenbehartigers uit te nodigen. En dan neem je iemand zonder kennis die de afgelopen dagen de ‘Griekse kwaliteitskranten’ las, eerder zijn feiten niet op orde had en ook nu selectief shopt en context mist. Zonder tegenspraak.

RTL-journalist Roel Geeraedts: “Wat ik echt maar dan ook echt storend vind is dat wat tweets van Sywert (…) leidt tot een uitnodiging voor een talkshow. Ik zie vaak genoeg zelfverklaarde opiniemakers standpunten innemen die bovenal gericht zijn op media-aandacht. Zodra het een ‘ding’ wordt op twitter springen de talkshowredacties erop. Armoe.

Sywert zelf noemt dat onzin. Hij zegt in een reactie aan Roel: “Al jarenlang sla ik uitnodigingen af. Over dit onderwerp bv gisteren nog bij Op1 en Goedemorgen Nederland, nav die tweet. Zit er helemaal gratis ende voor niets. Puur omdat ik het belangrijk vind. Qua reputatie ‘kost’ het alleen maar geld.

Een fragment:

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen