Maurice de Hond: ‘Media zwijgen over 1,5-meter-onzin’

De ergernis die er in het land is over de door de overheid opgelegde ‘1,5-meter-samenleving’ vindt steeds vaker zijn weg naar de mainstream media. Waar critici tot enkele weken geleden nog werden weggehoond, keek niemand raar op of om toen zowel Jort Kelder als Louis van Gaal zich gisteren in Beau uitspraken tégen de 1,5-meter-samenleving. De roep om media die zich kritischer opstellen tegenover ‘het nieuwe normaal’ neemt toe, maar Maurice de Hond heeft er een hard hoofd in.

De Hond speelt al geruime tijd een opvallende rol in het coronadebat. Waar hij aanvankelijk fel werd bekritiseerd over zijn bevindingen, blijkt hij nu opvallend vaak gelijk te hebben. De onderzoeker riep al tijden dat men in de buitenlucht nauwelijks gevaar loopt en onderzoeken daarover hebben nu ook onze media gehaald.

Toch wijst De Hond erop dat de nieuwsmedia nog steeds een kwalijke rol spelen in het coronadebat. “Alleen al gisteravond meerdere items in het nieuws over zaken die ik al in april agendeerde (buiten is veilig, repetitie van koren en vleesindustrie onveilig). Maar zonder in te gaan op de oorzaak…. En dat heeft een onthutsende reden.

Wat is de oorzaak van hoge besmettingsgraden bij koren en vleesbedrijven? “Dat is dat onder ongunstige omstandigheden het coronavirus lang blijft zweven in de lucht en door de aanwezigen langdurig ingeademd kan worden. Dit gebeurt in binnenruimtes met slechte ventilatie en lage luchtvochtigheid……

Omstandigheden spelen een belangrijke rol, aldus De Hond. “Doe er kou bij zoals in de vleesverwerkende industrie en je hebt een perfect storm.”

Waarom vertellen de nieuwsmedia dat verhaal niet? “Als je beseft waarom we niet horen wat de reden is van het niet vermelden van de oorzaak dan zakt pas echt je broek af… Besef dat WHO/RIVM en alle virologen, die we in de media zien langskomen, stellen dat we vrijwel alleen besmet kunnen worden met het coronavirus via direct contact. Dus als we binnen 1,5 meter afstand komen van een patiënt, die druppels in je richting lanceert.

Maar zodra men zou moeten erkennen dat bij superspreading events, waar (zegt onderzoek:) 70 tot 80 procent van alle besmettingen vandaan komen, het via de lucht gaat, dan VERVALT DE BASIS VAN ONZE 1,5 METER SAMENLEVING.

Lees ook de column van Marianne Zwagerman: ‘Middelvinger naar anderhalve meter‘.

Lees ook:
Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal? (zondag)
Verzet tegen 1,5 meter haalt vaker mainstream media (vrijdag)

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen