Maurice de Hond: ‘Media zwijgen over 1,5-meter-onzin’

Geplaatst op za 23 mei 2020 om 12:30

De ergernis die er in het land is over de door de overheid opgelegde ‘1,5-meter-samenleving’ vindt steeds vaker zijn weg naar de mainstream media. Waar critici tot enkele weken geleden nog werden weggehoond, keek niemand raar op of om toen zowel Jort Kelder als Louis van Gaal zich gisteren in Beau uitspraken tégen de 1,5-meter-samenleving. De roep om media die zich kritischer opstellen tegenover ‘het nieuwe normaal’ neemt toe, maar Maurice de Hond heeft er een hard hoofd in.

De Hond speelt al geruime tijd een opvallende rol in het coronadebat. Waar hij aanvankelijk fel werd bekritiseerd over zijn bevindingen, blijkt hij nu opvallend vaak gelijk te hebben. De onderzoeker riep al tijden dat men in de buitenlucht nauwelijks gevaar loopt en onderzoeken daarover hebben nu ook onze media gehaald.

Toch wijst De Hond erop dat de nieuwsmedia nog steeds een kwalijke rol spelen in het coronadebat. “Alleen al gisteravond meerdere items in het nieuws over zaken die ik al in april agendeerde (buiten is veilig, repetitie van koren en vleesindustrie onveilig). Maar zonder in te gaan op de oorzaak…. En dat heeft een onthutsende reden.

Wat is de oorzaak van hoge besmettingsgraden bij koren en vleesbedrijven? “Dat is dat onder ongunstige omstandigheden het coronavirus lang blijft zweven in de lucht en door de aanwezigen langdurig ingeademd kan worden. Dit gebeurt in binnenruimtes met slechte ventilatie en lage luchtvochtigheid……

Omstandigheden spelen een belangrijke rol, aldus De Hond. “Doe er kou bij zoals in de vleesverwerkende industrie en je hebt een perfect storm.”

Waarom vertellen de nieuwsmedia dat verhaal niet? “Als je beseft waarom we niet horen wat de reden is van het niet vermelden van de oorzaak dan zakt pas echt je broek af… Besef dat WHO/RIVM en alle virologen, die we in de media zien langskomen, stellen dat we vrijwel alleen besmet kunnen worden met het coronavirus via direct contact. Dus als we binnen 1,5 meter afstand komen van een patiënt, die druppels in je richting lanceert.

Maar zodra men zou moeten erkennen dat bij superspreading events, waar (zegt onderzoek:) 70 tot 80 procent van alle besmettingen vandaan komen, het via de lucht gaat, dan VERVALT DE BASIS VAN ONZE 1,5 METER SAMENLEVING.

Lees ook de column van Marianne Zwagerman: ‘Middelvinger naar anderhalve meter‘.

Lees ook:
Maken de media ‘het nieuwe normaal’ normaal? (zondag)
Verzet tegen 1,5 meter haalt vaker mainstream media (vrijdag)

Foto: NPO
73 Reacties op “Maurice de Hond: ‘Media zwijgen over 1,5-meter-onzin’”


 1. Roen

  Onze paden in de winkel zijn 1,5 meter. Als wij aan het werk zijn kunnen mensen niet omlopen.. Wij kunnen nog geen eens 1,5m afstand houden. En zo zijn er nog tientallen winkels en bedrijven. Die 1,5m samenleving is NOOIT en never mogelijk!

 2. Fred

  Maurice heeft bijna helemaal gelijk met z’n standpunten gebaseerd op wetenschappelijke artikelen. Alleen zijn toontje in de media moet veranderen om mensen (politici, virologen, etc.) mee te krijgen voor zijn standpunt. Kan zo op weinig sympathiek rekenen.

 3. WEST*

  We doen al bijna maanden boodschappen in supermarkten waar afstand houden veelal niet mogelijk is. Met pasen (inmiddels een incubatietijd geleden)kwamen velen te dicht bij elkaar in parken en natuurgebieden. We dragen amper mondvodden maar inmiddels is het aantal coronagevallen alleen maar gedaald. IC bedden zij weer vrij voor andere ziektegevallen.

  We doen het dus gewoon oke.

 4. WEST*

  *doen al bijna drie maanden

 5. Naam

  Maurice de Hond staat wel vaker voor schut voor de rechter.

 6. Pieter

  Dus Maurice de Hondt had gelijk en niemand geeft dat toe.
  Ondertussen wordt er door de TU Eindhoven hard gewerkt om betere 5G antennes te ontwikkelen om het corona beter te verspreiden, en als de chips om mensen aan te sturen waardoor ze beter naar de overheid luisteren klaar zijn dan krijgt iedereen een ‘corona-vaxxin’ en worden we allemaal hersenloze zombies.

 7. WEST*

  En wat doet RTL Nieuws, die komt weer met een hankartikel over iemand waarvan in zijn omgeving mensen zijn overleden. Aan corona maar zeer waarschijnlijk waren die al zwak maar dat wordt er niet bij gezet. En diegene maar jammeren dat we aan de mondvodden moeten. Hou een keer op.
  Ieder haar verluzen vele mensen een naaste door de griep maar daar hoor je de msm niet over.

 8. Leo

  Net een corona uitbraak gemeld in een Duits restaurant waar mensen keurig op afstand van elkaar zaten. Het gaat om grote verspreiding van aerosols in de lucht door ventilatiesystemen i.c.m. lage luchtvochtigheid.

  1.5meter maatschappij is nonsense. Vooral niet in de buitenlucht waar het gewoon veilig is als men niet expres in elkaars gezicht hoest of niest.

 9. Broer van

  Het virus gaat er geen meetlat bij nemen. Met andere woorden, 1, 5 meter dient helemaal nergens voor.
  Het is de ‘bangmaak politiek’ die straks te pas en te onppas kan worden uitgerold om u en mij en het gewenste gareeel te houden. Vraag is, laten we dat toe???
  Mijn vrouw ging gisteren boodschappen doen met haar allerbeste vriendin. Dikke vriendinnen. Wat denk je?? Beiden gepakt met big shopper zei ze: ‘ Ga je wel achterin zitten’ Ze begrepen het allebei maar ineens was er iets weggevaagd van hun jarenlange mooie vriendscap. Dat is een notdop om het aan te geven wat er gebeurt. Zum kotzen.
  Niks nieuwe normaal. Ik wil mijn leven terug. Stel mij anders de vraag of ik zo wel 80 wil horen beste haagse heren en dames.

 10. Bart

  @Roen Het is ook helemaal nergens voor nodig. We moeten stoppen met deze waanzin!

 11. Erik

  Zolang Maurice de Hond geen wetenschappelijke viroloog is, blijft het een mening waar je naar kunt luisteren maar ook naast je neerleggen.

 12. Fred

  @Erik Ook wetenschappelijke virologen zitten er regelmatig naast met hun mening. Dus ja…

 13. Broer van..

  Ik ben iets heel belangrijks vergeten.
  Daarom wil men de Grondwet ook wijzigigen zodat men ker op keer ( steeds een beetje meer) vrijheidsbeperkende maatrgelen kan opleggen.
  En op den duur weten we niet beter. Dat is de bedoeling.
  Net zoals het betalen met contant geld. Niets mis mee. Maar de landen binnen de EU krgen de opdracht van Lagarde om het cash binnen nu en vijf jaar te laten verdwijnen. Uitbanning, heet zoiets. Verkoop het onder de noemer corona en iedereen gelooft het nog ook. Ik weiger het principeel.
  Maar nu ben ik dus vergeten wat ik echt wilde schrijven. Wordt vervolgd, neem ik aan.

 14. Respect ✌️

  Mensen luister maar naar die Hond of de ‘experts’ hier die het zo goed weten en de wereld is gered.luister vooral niet naar mensen die er voor geleerd hebben want wat weten die er nou van toch?

 15. Tycho Graagnat

  Met respect, Respect….maar je leeft in de oude wereld.

 16. Rechts is meesterknechts

  @ Broer van: Ik was laatst bij een winkel die ik niet bij naam zal noemen waar de medewerker wel heel raar opkeek toen ik met contant geld wilde betalen. Ze begon over “landelijke richtlijnen van de RIVM” terwijl op de website van het RIVM helemaal niets vermeld stond het afraden van betalen met contant geld. Ik neem dus aan dat ze een activist is.

  Bij de Zwarte Pieten discussie ging ik Zwarte Piet niet afschaffen en bij de contant geld discussie ga ik geen contant geld afschaffen. Ook niet tijdens een pandemie.

 17. Erik

  @Fred, tuurlijk daar heb je gelijk in. Maar ik luister toch liever naar een echte arts dan een amateur viroloog. Aan de andere kant. 1,5 meter afstand houden het kan geen kwaad en eerlijk gezegd vind ik het ook wel fijn dat mensen afstand houden.

 18. Broer van..

  Rechts is meesterknechts
  za 23 mei 2020 om 13:10,

  Ja ik hoor dat wel vaker (helaas).
  Gewoon bij je eigen mening blijven en blijven betalen zoals JIJ dat wil.
  Richtlijnen RIVM?? Klopt niks van. Het is door de strot geduwd via landelijke spotjes en de haagse heren.
  Mocht je het nog eens meemaken op dezelfde manier, dan zeg je gewoon dat je boodschappen laat staan en niet meeneemt dus.
  Is al meer gebeurd links en rechts.
  Het is een poging tot uitbanning en total control en dat wordt langzaam uitgerold en geimplementeerd. Ik zoek spoedig het artikel erbij uit een krant, dacht NRC.
  Bovendien geldt in Duitsland al een tijdje ‘Maskenflicht’ en ook in de supermarkten maar zelfs daar doet niemand moeilijk over het contant geld. Duitsland is een land dat Bar (contant) geld met stip op 1 heeft staan.

 19. Marko

  West

  Er komen nog iedere dag corona patienten bij !!!

 20. Arie

  Kunnen we Maurice de Hond niet verbannen naar een of ander eiland .
  Want hij is een a sociaal figuur die denkt alles te weten maar hij weet totaal helemaal niets.

 21. MediaPrak

  Het gelijk van Maurice de Hond is hetzelfde als de jarenlange lobby van oa de sigarettenindustrie. Je wilt graag dat jouw, levensbedreigend product in de markt blijft of nu de 1 1/2 ‘m maatschappij met haar beperkingen onderuit worden gehaald en je gaat flink Google-en. En ja hoor je vind een onderzoek die jouw stelling bevestigd. Andere bekende truc, landen met elkaar vergelijken. Ook hier weer vrolijk rondvissen in een grote vijver. Was ’t voorbeeld eerst Singapore, is ’t nu Zweden. Kortom onzin retoriek. Wat we wel weten: corona virus is pas wereldwijd actief sinds februari. Waar het virus opduikt, hoe het reageert op temperatuur, of het buiten minder snel zich verspreid weten we niet. Of er een tweede golf komt en hoeveel IC plekken dit inneemt ook niet. Wat we wel weten is dat de zorg door de corona crisis op haar tandvlees liep. Dat er heel veel doden te betreuren zijn en dat we daarom, met de weinige kennis nu extra voorzichtig zijn. Volksgezondheid moet altijd voor de economie gaan.

 22. rob

  hoe gek zijn mensen? Voor de corona uitbraak werden we getrakteerd op luchtverontreiniging en fijnstof dat kanker kan veroorzaken. Droeg men toen ook mondkapjes? Welnee, maar omdat een paar virologen hel en verdoemenis verspreiden en dit in het onwetende oor van politici fluisteren gaan mensen het ineens wel dragen. En dat terwijl je in de buitenlucht zeer weinig kans op besmetting loopt. Hoe staat het eigenlijk met de corona uitbraak in het tehuis waar de moeder van Rutte woont? Hoor je niks meer over

 23. Tinus

  Mensen met hypochondrie doen er alles aan om maar op zo’n veilige manier te blijven leven (en maar niet ziek te worden) ongeacht het effect ervan op andere gebieden.

 24. De feiten

  Maurice de Hond heeft het recht om zijn mening te verkondigen (net als iedereen). Virologen hebben niet absoluut in alles de wijsheid omdat elk virus anders is en ze het ook vaak niet weten en dit ook toegeven.

 25. Jonathan

  Gelukkig zijn er nog mensen die zelf na blijven denken. Maurice heeft groot gelijk en de mensen worden nu echt wakker.
  https://youtu.be/EG2coZJhYMA

 26. Wortel

  Vond het leuker toen Mediacourant nog geen politieke punten wilde maken door elke dag hetzelfde bericht te plaatsen (in, toegegeven, originele varianten).

 27. Geer

  Wat een onzin gelul van die gozer. Paar weken geleden kwam hij al met een onzin verhaal dat je op de wereld groene zones had die minder corona gevoelig waren, dat blijkt nu onzin. En je hoort hem daar niet meer over (dood zwijgen). Nu is zijn verhaal alweer anders.
  Ligt er een beetje aan hoe de wind bij hem waait, je moet hem ook gewoon in het rijtje van P.R. de V. zetten. Niet serieus nemen als ik maar weer op TV ben.

 28. piet

  Nog minder ernstig dan de gewone seizoensgriep die jaarlijks meer dan 600000 maakt,dit is massa histery.

 29. HUGO

  Wat een gedram van Maurice en de andere fake verspreiders.

  Achteraf drammen is zo makkelijk.

 30. WEST*

  Ach Marko hou toch op met je gezanik. Er komen ook iedere dag grieppatienten bij
  We gaan echt onze maatschappij niet blijvend aanpassen omdat er mensen ziek worden. Ziek worden hoort bij t leven en doodgaan ook.

 31. Lachgas

  Al dat winkelpersoneel dat dag in dag uit op minder dan 1.5 meter met klanten omgaat, onderwijspersoneel dat les gaf aan kinderen van ouders vitale beroepen op school, bouwvakkers die dicht bij elkaar staan, enz, je hoort niks over besmettingen op deze manier.
  Wel over AZC’s, vleesfsbrieken, etc.
  Dus 1.5m weg ermee.

 32. Lies

  @West* Moet jij niet je puisten uitknijpen en je zolderkamertje opruimen?!

 33. Hahahaha

  Sinds de corona heb ik sl weet niet hoeveel escorts naar mijn huis laten komen. De meeste heb ik geneukt zonder condoom want rubber vrij maakt me blij. En die escorts komen door heel nederland dus die 1,5 meter kunnen ze in hun reet stoppen

 34. HBaz

  Het is nou eenmaal makkelijker om alles als zoete koek te slikken dan zelf na te denken.

 35. HEINO

  MOURICE DE HOND FOR PRESIDENT NOW

 36. Kees de Groot

  Ik blijf het zeggen. Stoppen met janken als ” je wilt oude mensen dood laten gaan ” en meer van dat slappe gelul. Bescherm gewoon de zwakkere en ouderen in de samenleving. Ga voor de rest weer gewoon leven. Hou rekenig met het virus, dus doe geen 3 kussen, enof handen schudde. Ga naar een openlucht festival, ga lekker naar het strand. Het gebeurt nu ook al dat er mensen op elkaars lip zitten, maar daar zie je geen effecten van. Als er binnen evenementen zijn, dan zorg voor goeie afzuiging ( restaurants ) e stop even met de ziggo domes en arenas te vullen zonder goeie afzuiging. Doe daar onderzoek naar en ga langzaam opschalen met wat er wel kan. Geef licht aan het einde van de tunnel, ipv alleen maar doem denken. Mensen gaan nu kapot, bedrijven, inkomens, ga zo maar door. Stop met negatief schrijven veilig achter je laptop, maar doe iets zinnigs.

 37. man pan

  Maurice de Hond roept maar wat zonder enig wetenschappelijk bewijs, hij komt dan met voorbeelden aan dat niet klopt. Voorbeeld, hij claimt dat San Francisco minder doden heeft dan New York omdat de lucht daar droger is. Wat hij net verteld is dat New York al 1-0 achterstond door grote Covid-19 uitbraken onder de ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap voordat ze in lockdown gingen.

 38. Die van mij is 1 meter 49

  is het nou zo moeilijk om 1,5 meter afstand te houden.
  Wat doen mensen soms moeilijk over niets .

 39. Dynamo

  Kees de Groot weet het helemaal. Om je te bescheuren. Wat een simplist.

 40. Genderneutraal

  Dynamo
  za 23 mei 2020 om 15:58/

  Ik heb alleen het woordje ‘ afzuiging’ gelezen bj Kees de Groot.
  Dat viel mij gelijk op en spreekt mij het meest aan. Dus wie??

 41. Ron

  @Fred: het toontje van Maurice de Hond valt reuze mee. Nee het toontje van Jensen is lekker om naar te luisteren. Daar nemen mensen minder snel wat van aan, het gaat om de toon die de muziek maakt en Maurice maar ook andere specialisten die je niet via de normale media hoort kunnen de uitstekend en rustig duiden.

 42. Bep

  Ik vind Maurice de Hond zo’n irritante drammer dat ik niet eens naar hem ga luisteren.
  Hij wil z’n gelijk hebben links of rechtsom en luistert niet naar anderen, nu is hij opeens sociaal geograaf op tv.Bij mij werkt zijn betoog averechts.

 43. Hatsevlats

  DEZE REGERING OF LEUGENFABRIEK HEBBEN ONS FLINK GENAAID 1.5 IS BULLSHIT MAURICE HEEFT GELIJK MAURICE FOR PRESIDENTNU DAT ZOOITJE DAT ZICH KABINET NOEMT DUMPEN IN DE HOFVIJVER

 44. Opa

  @Hatsevlats

  Het is niet zo dat wanneer je schreeuwt, je automatisch gelijk hebt.

 45. Bot voor de hond

  Maurice: “Dit gebeurt in binnenruimtes met slechte ventilatie en lage luchtvochtigheid…”
  De luchtvochtigheid in slachthuizen is juist HOOG, Maurice. Klopt dus niet met je theorietje.

 46. Ron

  Maar staat buiten kijf dat de temperatuur in slachthuizen laag is waardoor virussen welig kunnen tieren.

 47. Kwelbuiskijker

  Mijn lul is 1,5 dm

 48. Tom Zandbergen

  Noch de 1,5 afstand noch de luchtventilatie zijn evidence based of bewezen in peer reviewed wetenschappelijke publicaties. Gezien de online gezette gesprekken die Maurice de Hond heeft gevoerd zet zijn syllogisme de valse en nauwelijks uitgewerkte hypothesen aan de kant waar het RIVM van uitgaat. De Hond zou gehoord moeten woorden in het kabinet, als het maar was vanwege zijn blik naar buitenlandse studies die de effectiviteit van strikte maatregelen omtrent 1,5 meter afstand in twijfel trekken. Laat de regering en de media de waarheden aanvaarden en het beleid aanpassen, met het idee dat transparantie van wetenschappelijk en logisch onderzoek naar de besmetting van het coronaviris centraal moeten staan, in dienst van het gezamenlijk belang. En ja, De Hond is in staat erg overtuigend zijn verhaal te doen.

 49. Daan

  Ja @Tom, aan mooi lullen ontbreekt het hem niet. Echter, hij heeft in het verleden diverse keren bewezen er volledig naast te zitten. Alles wat hij zegt en beweert neem ik met een korrel zout.

 50. GrijzePilion

  Het oude normaal is het beste normaal, en dat is een feit

 51. Wineroje

  Maurice denkt het allemaal beter te weten.. Eergisteren nog beweerde hij dat onze maatregelen niet uitmaakte. Dat toonde o.a. Zweden aan. Het gaat nu helemaal niet goed in Zweden!
  Wie loopt achter de feiten aan? De rest van Nederland is dom lijkt hij te denken. Op drammerige wijze probeert Maurice zijn gelijk te krijgen. Heel begrijpelijk dat men hem niet altijd serieus neemt.

 52. Winterklaar

  De Hond is nog onduidelijker dan Irma Sluis.

 53. Henkie

  Kan me nog een verkiezingsuitslag herinneren waarbij PvdA en VVD samen 76 zetels hadden. Had Hond niet aan zien komen. En die logica van de koude omgeving ontgaat mij als ik het aantal besmettingen in Brazilië voorbij zie komen. En in Spanje waar het vorige maand al rond 20°C was stelden ze zich aan zeker?

  Laat de Hond zich maar lekker met de klusjesman bezig houden, dat blijft het bij één afgang.

 54. Hoed

  Een wijze uitspraak van Einstein . Vertrouw nooit de overheid<

 55. Erik

  Los dat er een parlementair onderzoek moet komen naar waarom het RIVM anders dan Maurice zo weinig kennis heeft van/doet met nieuwe wetenschappelijke publicaties en inzichten op corona gebied verbaast het me dat een regering die normaliter moeileloos alle milieu- en veiligheidsnormen terzijde schuift als werkgelegenheid en economische groei in het geding zijn (zie docu beerput Nederland) nu alles ondergeschikt maakt aan de op achterhaalde “inzichten” van het het RIVM gebaseerde maatregelen (die na een aanvankelijk “niets aan de hand” nu even misplaatst de andere kant zijn doorgeschoten). Maak aërosolen een speerpunt en schrap de op niets gebaseerde 1,5m. samenleving.

 56. Herman W.

  @Winterklaar, u toon is best antisemitisch te typeren.

 57. Ton

  Toch vreemd dat deHond een van de zonderlinge is die zijn eigen niet slimme woorden gelooft

 58. Mooi weer

  Ik begrijp werkelijk niet wat het überhaupt uitmaakt hoe Maurice de Hond overkomt. Al was het Pino die het verkondigde, dan nog geeft dat het RIVM geen vrijbrief om er niet met volledige inzet en met alle mogelijkheden de aerosolen hypothese zelf ook te kunnen onderzoeken en vervolgens het te kunnen ontkennen, dan wel erkennen. En dan dus ook gebaseerd op hun eigen bevindingen. Het zomaar roepen dat deze hypothese nog niet peer revieuwed is, is te simpel er van af gemaakt. Zelf geeft het RIVM vanaf het begin aan dat ze maar heel weinig weten, zowel van het virus, laat staan van hoe het zich gedraagt. Hun eigen aanbevelingen op wetenschappelijke basis is nota bene zelf een hypothese; namelijk gebasseerd op virussen uit het verleden (en zelfs die zou dus fout zijn als de Hond z’n hypothese bewaarheid wordt)

 59. Anna

  Wat ik bizar vind is dat het kritisch vermogen van de journalistiek 0 is. Waarom doen de media zelf niet meer onderzoek of aan waarheidsvinding. Gelukkig is er nog een Maurice, die ander wetenschappelijk onderzoek gebruikt. van de kranten hoef je niets te verwachten, die papagaaien de RIVM na. Schokkend!

 60. One and only

  Ik ben corona moe, haal die zelfgeknutselde plastic schermen en dat plakband op de vloeren in supers en winkeltjes ajb weg. Het lijkt wel een wachtrij in de efteling.

  Kroegen en bordelen weer open; iedereen blij!

 61. De Ongelovige

  Maurice de Hond heeft in het verleden iets te vaak een voetbal in z’n porem gekregen.

 62. Fok yu bien

  In elkaar geknutselde ‘Anti Corona constructies’ wat nu als ik dit negeer? Elke winkel of zaak doet het anders, wat is het beleid buiten zsm zo veel mogelijk boete’s omzetten? Ik overtreedt geen enkel wetsartikel of verkeersregel, ik kan NIET beboet worden! Seponeertje. Voor een stoplicht met blauw, wit en paars licht hoef ik ook geen acht op te slaan, net zo min als voor een zebrapad door kinderen op de weg getekend!

 63. Jack Hiemstra

  Wat is onze rechtspositie eigenlijk? Hoe bepaald een handhaver de juiste afstand? Welke controle middelen, gecertificeerd door overheid en notified body (keuringsinstantie) zijn ter beschikking om mij te bekeuren? Wat als ik een ongeschreven regel, richtlijn, overtreedt? Zaken waarvoor géén vastgelegde wetgeving is toch beboeten en een aantekening op uw strafblad? ‘Waarom heeft u een strafblad? Omdat een BOA zonder de vereiste opsporings bevoegdheid vond, zonder dit officieel vast te stellen, dat ik misschien wel een niet wettelijk vastgelegde overtreding beging. Waarschijnlijk niet genoeg sfdtand, dit is niet gecontroleerd dmv meet instrumenten maar werd ter plekke ingeschat. Voor echt alles zijn regeltjes en nu likt het een soort willekeur. Als de bonnenboekjes maar leeg zijn eind van de werkdag

 64. Ingmar

  BOA’s en handhavers zijn de nieuwe helden van onze overheid! We vragen niet veel van deze groep, maar wat we vragen moet wel makkelijk en eenvoudig zijn.

 65. Dirk

  Als zijn voorspellingen ooit nog is gaan uitkomen, gaan we wel weer verder praten.

 66. Heynen

  Wanneer je er niet toe doet, maar dat niet wil accepteren.

 67. Marianne

  Sommige journalisten zullen bang zijn. Maar de kijker wil weten hoe het zit.

 68. Broer van..

  Jack Hiemstra
  zo 24 mei 2020 om 7:54,

  Onze rechtsposititie ligt vast in de Grondwet en daarom is men in Den Haag ervan overtuigd dat die snel dient te worden aangepast.
  En dan is het hek van de dam.
  Men kan na een wijziging ten alle tijde het ‘vrijheidsbeperkende’draaiboek opnieuw uitrollen en dat gaat ook zeker gebeuren.
  En natuurlijk is er sprake van willekeur wanneer regels verschillend worden geïnterpreteerd en inderdaad het een kwestie is van bonnenboekjes leeg maken.
  Dat roept enorme woed en heeft Nederland en omringende landen eveneens aan zichzelf te danken.
  Ik neem corona weliswaar serieus en gun niemand inclusief mezelf zo’n aandoening maar het zit hem juist in het stukje vrijheid, hoe je democratien stuk ziet gaan. Niet vanwege corona maar vanwege het inperken van vrijheden gaan mensen (terecht) de straat op.En daar wil ik nu juist meer van weten, maar dat vertellen programma’s als Op1 niet en daar ligt mijn behoefte.
  Als je je eigen volk niet serieus neemt, negeert lok je daarmee protest en opstand uit, dat is logisch.
  Een raadgevend referendum werd naar de prullenbak verwezen. De meningen lopen uiteen daarover of dat erg of niet erg is.
  Nu snel even voor de verkiezingen het reguliere Kamerwerk oppakken en de wijziging/aanpassing Grondwet aanpakken dan is dat geregeld voor de tweede verkiezingen van 2021.
  En Duitsland wil toevallig precies hetzelfde en zo zie je dat we stilaan een andere kant op gaan, een gevaarlike kant binnen de EU.

  Dus los van de hele corona discussie is de discussie rondom recten en vrijheden veel meer pregnant.
  Als overheden dit negeren gaan mensen de straat op en er ontstaat een mogelijke strijd tussen voor en tegenstanders met alle (mogelijke) gevolgen van dien. Mogelijk zijn er onvoldoende mensen overleden aan het virus, rekende overheden op meer mensen dan zou een Burgeroorlog voor landen zomaar koren op de molen kunnen zijn.

 69. John

  Ton,

  Wat denk je van zijn scholen,
  wist hij ook zo mooi te brengen
  wat is er van over, allemaal failliet.

 70. Paul

  Relaties gaan uit. Maar huidhonger blijft. Als je, zeg, 1,5 jaar 1,5 meter hanteert verarmt het leven van velen ernstig ( geen nieuwe contacten mogelijk) . Je moet dus een goede reden hebben. Van Dissel heeft zich al 12 keer tegengesproken. Als je maar geleerd genoeg bent, begin je vanzelf het bos door de bomen verliezen.

 71. Angela

  Volgens mij begrijpt deze man er helemaal niets van. 1,5 meter is er niet om besmettingen tegen te houden maar is er om het virus te vertragen anders wordt iedereen tegelijk ziek. De virus is er helaas en gaat niet zomaar weg zonder maatregelen en een vaccin. De wetenschappers zeiden al dat het virus in de zomer minder snel zal verspreiden dan in de winter. Druppels blijven minder lang hangen, daarentegen in de winter zal het weer anders zijn. Daarnaast zeiden ze ook als mensen in kleine ruimtes dicht bij elkaar zitten verspreiding ook snel gaat, binnen of buiten. Maar op afstand gaat het langzamer. Daar speelt de luchtvochtigheid weer een rol. Dus het is logisch dat de besmettingsgraad hoger ligt in kleine binnenruimte. Maar dat betekent niet dat buiten geen besmettingen plaatsvinden. In Nederland wonen we helaas dicht op elkaar. Het is goed dat er meer hygienemaatregelen worden genomen bijv in supermarkt etc, het zal de besmettingen vertragen en hopelijk de risicogroepen beschernen. Maar zoals elke wetenschapper zegt, we weten niets zeker. Het is een nieuwe virus.

 72. Lezen

  Het komt meer en meer uit. Alle zure reaguurders, https://www.ad.nl/binnenland/keiharde-kritiek-op-corona-aanpak-ze-hebben-alleen-doden-en-ic-bedden-geteld~a8de9ac0/

 73. Wim

  Ach mensen maak je toch niet zo druk, slecht voor je hart. Tijd zal het leren of de 1,5 meter samenleving gaat helpen of niet. Doet het pijn, nee toch? Anders zien we je wel op de IC-U.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.