Mark Rutte ergert zich aan ‘kerstboycot’ NPO

Minister-president Mark Rutte heeft er moeite mee dat de NPO nu de slogan ‘december vier je samen’ voert in plaats van ‘kerst vier je samen’. Dat heeft hij gezegd in een interview met de NOS. Rutte vindt het te politiek correct. “We hebben nu weer dat de Publieke Omroep filmpjes uitzendt en het heeft over feestdagen in plaats van kerstdagen. Ik hoorde dat je elkaar een prettige december moet wensen. Ik wens mensen fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar.

De premier begrijpt dat er een rel is ontstaan over de decemberwensen van de NPO. “In Nederland vieren we kerst en mensen worden ongelooflijk geïrriteerd als ze merken dat de Publieke Omroep of anderen om politiek correcte redenen het niet meer over kerst hebben, maar over kerstdagen.”

De NPO moet kerst niet boycotten, vindt hij. “In Nederland vieren we kerst. Daar hoef je ook niet gelovig voor te zijn, maar het hoort bij onze cultuur. Mensen krijgen soms het gevoel dat ze zich moeten schamen voor de Nederlandse cultuur, voor Zwarte Piet en nu voor de kerstdagen. Ik heb daar in toenemende mate grote moeite mee.”

De Publieke Omroep speelt daar een belangrijke rol. Dat is natuurlijk een spreekbuis voor ons allemaal. Jullie informeren Nederland. Als er dan dat soort politieke correctheid in de verkeerde vorm naar buiten komt, dan vind ik dat echt onverstandig. Ik spreek u er niet op aan, maar via de camera de mensen van de NPO.”

Kerstdagen wensen is toch typisch Nederland. Nu begint de NPO heel politiek correct dat het niet meer kerst mag heten“, briest hij.

Overigens sliep Rutte vannacht in het Glazen Huis, de goede-doelenactie van NPO 3FM.

Henny Huisman juicht de aanval van Rutte op de politieke correctheid van de NPO toe. “Goed gesproken Mark Rutte. Kerstfeest zeggen wij in Nederland en geen decemberfeestsmoezen!

Lees alles over de kerstrel:
NPO haalt woordje ‘kerst’ uit jaarlijkse kerstpromo (vorige week)
Maxim Hartman walgt van kerstpromo NPO (vorige week)
Woeste reacties op schrappen ‘kerst’ door NPO (vorige week)
Kees van der Spek vindt kerstcensuur NPO ‘ridicuul’ (vorige week)
NPO reageert op rel over schrappen ‘kerst’ (vorige week)
NPO blijft alsnog trouw aan Kerstmis: tweede promo (vorige week)
AD-moslima verzet zich tegen kerstboycot door NPO (deze week)

Foto: NOS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen