NPO reageert op rel over schrappen ‘kerst’

Het schrappen van het woord ‘kerst’ in de kerstpromo van de NPO heeft niet te maken met een buiging voor culturele minderheden in ons land, maar met een inhoudelijke keuze. Dat heeft de publieke omroep vandaag laten weten. Waar de NPO vorig jaar nog ‘Kerst vier je samen’ uitdroeg is het nu opeens ‘December vier je samen’ en de Volkskrant weet wel waarom: niet iedereen viert kerst in ons land. Maar dat is niet de reden, stelt de omroep in een reactie. “Dat was niet onze insteek!

Er is dit jaar simpelweg gekozen voor een andere benadering, aldus de NPO. “Met het vieren van december worden alle feestdagen bedoeld die bij het einde van het jaar horen. Ook Kerstmis en oud en nieuw. Er zijn alleen meerdere dagen rondom kerst die we samen willen vieren.

De NPO vindt het jammer dat de discussie nu gaat over het woordje kerst en niet over het woordje samen. “De film is bedoeld om te vertellen dat de NPO staat voor verbinding en saamhorigheid. De NPO brengt mensen bij elkaar. Vandaar de tekst: December vier je samen.

De Volkskrant en critici denken er anders over: volgens hen is het een knieval voor de culturele minderheden in ons land. Een onhandige beslissing, want zonder ‘culti’ is er ook geen ‘multiculti’, beredeneerde SBS 6-ster Kees van der Spek.

De kerstrel over de NPO komt juist op het moment dat een Amsterdamse school de term ‘kerstdiner’ inruilt voor ‘winterdiner’ en de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump bekendmaakt dat hij de ‘oorlog’ tegen kerst wil stoppen.

Trump is er klaar mee dat grote winkelketens als Macy’s en Starbucks in hun reclames ‘vrolijk kerstfeest’ vermijden en vervangen door het neutrale ‘prettige feestdagen’. “We gaan weer ‘vrolijk kerstfeest’ zeggen“, aldus Trump.

De NPO heeft niet laten weten of ze het neutrale ‘december vier je samen’ volgend jaar weer vervangt door ‘kerst vier je samen’.

Lees alles over de kerstrel:
NPO haalt woordje ‘kerst’ uit jaarlijkse kerstpromo (donderdag)
Maxim Hartman walgt van kerstpromo NPO (donderdag)
Woeste reacties op schrappen ‘kerst’ door NPO (donderdag)
Kees van der Spek vindt kerstcensuur NPO ‘ridicuul’ (vandaag)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen