NPO haalt woordje ‘kerst’ uit jaarlijkse kerstpromo

Het jaarlijkse kerstfilmpje van de NPO lag vorig jaar onder vuur omdat er alleen maar witte mensen in te zien waren. Dit jaar is dat wel anders: de promo is multicultureel en de tekstuele verwijzing naar het kerstfeest is verdwenen. Dat is te zien op televisie en YouTube. Waar de NPO vorig jaar nog koos voor de afsluiter ‘Kerst vier je samen’, is het dit keer ‘December vier je samen’. “Niet iedere Nederlander viert Kerstmis, realiseerden ze zich waarschijnlijk bij de NPO“, aldus de Volkskrant.

Toch is de Volkskrant nog niet helemaal tevreden. Dat de NPO-sterren nu letterlijk een jongen met Arabisch uiterlijk van straat halen om feest mee te vieren, vindt de Volkskrant een beetje te makkelijk. “Goede bedoelingen zijn zelden subtiel.

Het NRC Handelsblad vindt het goed dat de NPO-kerstpromo dit jaar divers is. De krant wijst erop dat ook presentatoren Ersin Kiris, Simone Weimans en Eva Leven aan tafel zitten.

Maar, zo schrijft het NRC: “Hoewel de NPO dit jaar dus een inhaalslag heeft gemaakt, haalt de Nederlandse publieke omroep het niet bij de BBC. In de kerstpromo van de ‘Beeb’ zijn onder anderen een zoenend homostel en een moeder met een gehandicapt kind te zien.

Simone Weimans is in elk geval tevreden. “Heb heel bewust ja gezegd na ergernis over het NPO-kerstspotje vorig jaar. En dit jaar is de kerstpromo zoals ‘ie hoort: tikje cheesy, maar met diversiteit. Ik kan rustig kerst vieren!

Lees ook: Kritiek op kerstpromo NPO 1: alleen maar witte mensen (vorig jaar)

Update: Woeste reacties op schrappen ‘kerst’ door NPO

De kerstpromo’s van NPO en BBC:

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen