Vandaag Inside in gevarenzone? ‘Ze doen weinig terug voor fans’

Vandaag Inside moet oppassen dat ze hun achterban niet te veel als een melkkoe gaan gebruiken, vindt mediacriticus Victor Vlam. “Het oogt allemaal wel heel erg commercieel.”

Vandaag Inside © SBS 6

Niet álles wat de mannen van Vandaag Inside aanraken verandert in goud; ze staan vanavond in de Ziggo Dome, maar er zijn nog steeds kaarten verkrijgbaar. En het leeuwendeel is voor een habbekrats verkocht via VakantieVeilingen. Johan Derksen geneert zich er wat voor, omdat ze André Hazes jr. hebben uitgelachen vanwege zijn slechte kaartverkoop.

Weinig voor fans

Misschien wordt het tijd dat ze even een commercieel stapje terug doen, zegt mediacriticus Victor Vlam in de podcast De Communicado’s. “Ik vind wel dat VI erop moet letten dat ze commercieel misschien wel erg handig bezig zijn en dat er allemaal wel heel veel geld verdiend wordt, maar dat ze wat weinig terug doen voor de fans van dat programma.”

VI heeft veel te danken aan de fans, legt Victor uit. “Dat programma is anders dan andere talkshows, omdat er echt een hardcore club is, echt een harde kern van aanhangers die dat programma door dik en door dun gesteund heeft. En die hebben er ook voor gezorgd dat het programma op de buis is gebleven toen het niet zulke hoge kijkcijfers had.”

Grote fandag

Wat zou VI kunnen doen om hun waardering uit te spreken? “Als je zo’n harde kern hebt, zou je er ook voor kunnen kiezen om iets terug te doen voor die mensen. Een fandag bijvoorbeeld. Dat is misschien niet super rendabel, misschien zijn er duizend mensen aanwezig, maar dan kan wel iedereen op de foto met Johan, René en Wilfred als ze dat willen.”

Victor vervolgt: “Sterren vinden het natuurlijk nooit leuk om een hele dag alleen maar te poseren met fans, maar dat is wel uiteindelijk wat een service is aan de fans van het programma. Het is nu allemaal supercommercieel, er wordt superveel geld verdiend, maar heb nou eens oog voor deze mensen die dat programma groot hebben gemaakt.”

Sam achter de bar

Er mag best een toegangsprijs tegenover zo’n fandag staan, vindt Victor. “Je wil wel selecteren op mensen die het programma écht leuk vinden. Als je kaartjes wil verkopen voor zo’n evenement vind ik geen probleem, maar het poseren voor foto’s met fans is echt een service aan de fans.”

Hij vervolgt: “Wat mij betreft zet je er een bar neer en geef je iedereen een gratis drankje bijvoorbeeld. Het zou helemaal leuk zijn als je in plaats van dat Sam, Merel en Raymond áán de bar zitten, dat ze áchter de bar staan om voor Mien uit Apeldoorn een drankje in te schenken. Nogmaals: dat is echt iets terugdoen voor de fans.”

Fanshop

Doen de mannen van VI al niet genoeg voor hun fans met al die merchandise? Nu kunnen ze ook al van die maskers kopen. “Ook dat wekt bij mij weer het gevoel op: ik vind het allemaal erg commercieel en weinig fangericht, dus ook daar denk ik: het kan wel een tikje minder.”

Hij besluit: “Heb nou eens oog voor de mensen die het programma groot hebben gemaakt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen