Caroline sloopt Khalid & Sophie: ‘Jullie zijn nóóit in Budel geweest!’

Caroline van der Plas ontploft van woede aan de talkshowtafel van Khalid & Sophie. Ze verwijt de gastheer en gastvrouw te oordelen over de mensen in Budel, terwijl ze er nooit geweest zijn.

Khalid Kasem, Sophie Hilbrand en Caroline van der Plas © NPO

Wat een gezelligheid: in aanloop naar de verkiezingen zitten Khalid Kasem en Sophie Hilbrand niet om en om, maar zij aan zij aan hun talkshowtafel. Ze ontvangen nu elke dag twee lijsttrekkers in Khalid & Sophie en gisterenavond werd er afgetrapt met de boerenpolitica Caroline van der Plas en de dierenpolitica Esther Ouwehand.

‘Is dit echt?’

Caroline en Esther moeten op een gegeven moment ook reageren op een reportage die is gemaakt in Budel, waar bewoners met veel overlast van het plaatselijke asielzoekerscentrum kampen. De verslaggever van Khalid & Sophie interviewt een meneer, die samen met andere bezorgde burgers een burgerwacht is begonnen.

Heel erg bespottelijk, vindt Esther het. Zij doet aan tafel een Kaagje (‘wie zíjn die mensen?’) en roept uit: “Is dit echt?” Dan: “De Partij voor de Dieren vindt dat we een liefdevolle samenleving moeten zijn, dus mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en onderdrukking, die verdienen warmte.”

Veel te dik

Cabaretier Raoul Heertje vindt dat flauw. “Ik vind ten eerste: als je een liefdevolle samenleving wil hebben, dan moet je ook liefde hebben voor de mensen die ongerust zijn, zoals deze meneer. Ik moet ook om deze meneer lachen omdat hij eindelijk een definitie heeft van racist waar ik wat mee kan, want je bent dus geen racist als je shoarma gaat halen.”

Hij vervolgt met een knipoog: “Dat vind ik heel grappig. En ik vind die man helemaal niet intimiderend, want die heeft een veel te strakke trui en hij is veel te dik. Er is no way dat iemand daar bang voor is. Ik heb wel sympathie voor hem en ik begrijp het. Ga nou gewoon met die mensen praten. Die mensen zijn gewoon ongerust.”

Caroline boos

Caroline van der Plas ergert zich er dóód aan dat Khalid en Sophie zo’n man gebruiken voor effectbejag. Ze begint met haar vinger te wijzen naar de presentatoren. “Ik zal je vertellen: ik vind het verschrikkelijk – serieus – dat jullie dit op deze manier laten zien van Budel. Jullie zijn nog nooit in Budel geweest. Jullie hebben geen idee welke overlast…”

Khalid onderbreekt haar: “Onze collega is in Budel geweest, hè?”

Caroline: “Ja, om misschien even iemand voor gek te zetten.”

Gigantische overlast

Het is bij de beesten af hoe die mensen in Budel worden afgeschilderd, vindt Caroline. “Ik ben in Budel geweest, meerdere keren, en die mensen hebben daar gigántische overlast van overlastgevende asielzoekers. Niet van allemaal, dat zeggen ze ook niet. Die Jumbo-ondernemer wil stoppen. Die heeft tienduizenden euro’s schade per maand.”

Ze vervolgt: “Ouders durven hun dochters niet meer op het station af te zetten; die worden lastiggevallen. De bus daar stopt niet eens meer… Nee, dit is serieus aan de hand in Budel.”

Karikatuur

Sophie probeert haar te onderbreken. “Nee, nee, nee. Ik wil heel even…”

Caroline gaat stug door: “Jullie maken er een karikatuur van en jullie lachen deze man uit, maar ik zou zeggen: ga eens een weekje naar Budel en dan weet je precies wat er aan de hand is!”

Khalid: “U heeft dit gezien, u heeft er een mening over. Op geen enkele wijze hebben wij dit neergezet om die meneer belachelijk te maken. Sterker nog: we vinden het belangrijk om het erover te hebben, omdat er een onderliggende zorg onder ligt. Laten we het daarover hebben.”

Fragment

Het fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Khalid & Sophie de bezorgde burger in Budel voor schut probeerden te zetten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen