Hoe duur is cancelen Tim den Besten? ‘NPO gooit nu al ton weg’

Het lijkt erop dat Tim den Besten zich zwaar heeft misdragen op Grindr en nu er drie aangiftes liggen is besloten om de NPO-kindershow Waku Waku vroegtijdig te staken. Hoeveel kost dat?

Tim den Besten © NPO

Tim den Besten wordt beschuldigd van zeer ernstig wangedrag op de datingapp Grindr. Drie Nederlandse mannen hebben aangifte tegen hem gedaan, omdat de VPRO-ster hun identiteit misbruikte om vunzige gesprekken te voeren. Twee slachtoffers zijn momenteel in therapie, het derde slachtoffer ondervindt er financiële schade door.

Ton schade

Eigenlijk zou Tim deze week élke werkdag te zien zijn in de kinderprogrammering van de NPO, namelijk als kandidaat in de finaleweek van Waku Waku, maar omroep KRO-NCRV heeft last minute besloten om die vijf afleveringen weg te gooien. Het is een behoorlijke financiële aderlating, schrijft oud-SBS 6-baas Tina Nijkamp.

Tina stelt op haar analysekanaal dat er flink moet worden afgeschreven op deze tv-titel. “Hoeveel geld er gemoeid is met het in de prullenbak gooien van de vijf Waku Waku-afleveringen met Tim den Besten? Ik vermoed dat één aflevering ongeveer 17.500 tot 20.000 euro per aflevering kost. Het gaat dus denk ik om tussen de 85.000 en 100.000 euro.”

Begrijpelijk

Een enorme schadepost, maar volgens Rob Goossens wel begrijpelijk. “Ik begrijp het heel goed, juist ook omdat het een kinderprogramma is”, zegt de tv-kenner in RTL Boulevard. “Het andere programma van Tim, 100 Dagen In De Vergeten Wijk, gaat eind deze maand nog wel van start.”

Collega Luuk Ikink: “Ja, maar daar kijk je dan toch wel op een andere manier naar.”

Inderdaad, zegt Rob. “Ik vraag me af: waarom heeft de familie van Tim niet zelf gevraagd aan de publieke omroep, van: ‘Zouden jullie de programma’s even on hold kunnen zetten, want we hebben nu belangrijkere zaken aan ons hoofd?’”

Goed overleg

Tim heeft volgens zijn advocaat H.J. van der Tak begrip voor het besluit om hem van de buis te halen. “Het is in goed overleg ook met ons gegaan. We snappen het ook”, zegt hij tegen De Telegraaf.

Verslaggever Jordi Versteegden vult aan: “Tim had het ook gewoon goed gevonden als het wel uitgezonden was, maar ze weten dat er spanning rondom hem hangt, dus ze snappen ook wel dat KRO-NCRV op dit moment deze keuze heeft gemaakt.”

Te ziek

Op dit moment is Tim te ziek om te reageren, weet Jordi. “Tim zou de hele dag in bed liggen vanwege die zeldzame vorm van kanker die hij heeft. Hij kan ook nauwelijks berichten lezen. Hij is daar te ziek voor. Zijn advocaat zegt: ‘Het is niet een soort van struisvogelgedrag dat hij probeert om er op allerlei manieren onderuit te komen.’”

Hij vervolgt: “De advocaat wil benadrukken dat hij op dit moment echt niet in staat is om te reageren. Tim is wel op de hoogte gebracht van het feit dat het op dit moment niet uitgezonden wordt, maar verder is het allemaal met de advocaat van Tim afgehandeld.”

Bizar toeval

Critici denken dat Tim zijn ziekte gebruikt om een publieke afslachting te voorkomen. Johan Derksen twijfelt zelfs of hij wel echt ziek is.

Jordi: “Zijn advocaat wil toch echt wel benadrukken dat het echt bizar toeval is allemaal en dat het echt eraan lag dat Tim heel erg ziek was en dat hij toen samen met de VPRO heeft gekozen om zich ziek te melden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat álle programma's met Tim den Besten uit voorzorg op pauze moeten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen