Mark Rutte tegen Geert Wilders: ‘Waarom zo bang voor Nieuwsuur?’

Mark Rutte confronteerde Geert Wilders gisteren in Pauws Verkiezingsdebatten met zijn beslissing om Nieuwsuur op het allerlaatste moment te annuleren. “Waar ben je zo bang voor?”, vroeg de premier.

Geert Wilders en Mark Rutte © BNNVARA

Eigenlijk zou Wilders gisterenavond te gast zijn bij Nieuwsuur. Die afspraak stond al sinds september. Speciaal voor dat tv-optreden was Pauws Verkiezingsdebatten gisteren ook niet live: het debat werd drie uur van tevoren opgenomen, zodat Wilders erna naar Nieuwsuur kon rijden. Hij zegde Nieuwsuur echter twee dagen van tevoren af.

‘Waar ben u bang voor?’

Rutte vermoedt net als veel andere critici dat Wilders bang is voor Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke. “Wij staan hier niet live, omdat u vroeg deze uitzending eerder te kunnen opnemen. Dat was omdat u naar Nieuwsuur zou gaan. Dat is een pittige uitzending, waar je pittig wordt bevraagd. Dat hoort ook bij politiek verantwoordelijkheid nemen.”

“Meneer Wilders, we staan hier nu vroeger, het is niet live, meneer Kelder (Jort verzorgde aansluitend bij Op1 de nabeschouwing, red.) moet dadelijk over drie uur weer terugkomen, omdat hij hier nu alleen als een pop zit maar dadelijk moet hij echt een programma gaan uitvoeren. Waarom heeft u dat gedaan? Waarom gaat u niet even naar Nieuwsuur? Waarom bent u daar zo bang voor?”

Niet bang voor Nieuwsuur

Wilders: “Ik ben helemaal niet bang voor Nieuwsuur. Ik wilde dit debat goed voorbereiden en heb verder helemaal verder niks met Nieuwsuur te maken, meneer Rutte.”

Rutte: “Dan heb ik een aanbod voor u.”

Wilders: “Nee, ik heb niks met een aanbod. Ik ga niet naar Nieuwsuur en ik zal ook nooit naar Nieuwsuur toe gaan.”

Rutte: “U zou gaan.”

Wilders: “Maar ik zeg u één ding meneer Rutte: u houdt uw eigen kiezer voor de gek.”

Aanbod

Rutte: “Meneer Wilders, het is nu 19.15 uur. Ik ben bereid om in uw plaats vanavond naar Nieuwsuur te gaan. Dan gaat u morgenavond. Dan kunt u zich morgen de hele dag voorbereiden. U zou gaan. Weet je wat het is? Het is een patroon bij u. U rent weg voor verantwoordelijkheid. U rent weg als het moeilijk wordt. Echt, dat is een leider onwaardig.”

Wilders: “Hier staat een leider met een rechte rug, wat u nooit heeft gehad.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen