Is na drie jaar het geduld op met Op1? ‘Zet Nieuwsuur op die plek!’

De talkshow Op1 voelt na ruim drie jaar nog steeds als een allegaartje. En de kijkcijfers? Die zijn véél slechter dan die van voorgangers Pauw en Jinek. “Zet Nieuwsuur op die plek neer!”

Op1 en Nieuwsuur © NPO, SBS

De tijd dat slechts een paar grote talkshowsterren de dienst uitmaakten op de late avond van de Nederlandse televisie is al een tijdje definitief voorbij. Jeroen Pauw en Eva Jinek waren vroeger dé grote late-night-namen van NPO 1, terwijl Humberto Tan de gevierde man was tijdens de late uurtjes op RTL 4.

Op1 nog houdbaar?

Tegenwoordig is dat allemaal heel anders. Het aantal presentatoren van Op1 is niet meer bij te houden en op de late avond van RTL 4 is iedereen vooral druk om elkaars vakanties te coveren. De lachende derde? Vandaag Inside. Dat is anno 2023 nog de enige écht goed scorende talkshow.

Terug naar Op1: is deze talkshow nog wel houdbaar? Gisteren keken er slechts 420 duizend mensen naar. En is er eigenlijk niet een veel beter late-night-programma dat een groter podium verdient? Özcan Akyol denkt van wel.

‘Verhuis Nieuwsuur!’

Özcan pleit er aan tafel bij Vandaag Inside voor om Nieuwsuur weg te halen bij NPO 2 en op de plek van Op1 te zetten. “Ik zou Nieuwsuur in plaats van Op1 op NPO 1 gooien.”

Collega Wilfred Genee: “Eigenlijk wel, ja. Want je zit elke avond bij Op1 te denken van: ze konden het niet vol krijgen?!”

Johan Derksen: “Dat tijdstip zou ook heel goed zijn. Die talkshow die NPO 1 om elf uur heeft, daar hebben we er tien van in Nederland. Daar onderscheid je je niet mee.”

Waanzinnig goed

Nieuwsuur is een ‘waanzinnig goed’ programma dat het beste podium verdient, vindt Johan. “Ik vind Nieuwsuur een waanzinnig goed programma. Dat steekt er met kop en schouders bovenuit. Dat staat recht tegenover ons, maar ik kijk het altijd in de herhaling ’s avonds.”

Hij vervolgt: “Ik vind het ontzettend frustrerend voor die mensen dat al die waardeloze talkshowtjes en wij en Shownieuws en Boulevard twee keer zoveel kijkers hebben. Ik vind het voor Nieuwsuur altijd een beetje treurig dat ze niet krijgen wat ze verdienen. Ik vind dat echt een uitstekend journalistiek programma.”

Breed publiek

Het lijkt erop dat NPO 1 weinig zal voelen voor dit plan. Een talkshow ziet de zender als hét ultieme vehikel om een breed publiek aan te spreken, omdat zo’n programma een mix biedt van entertainment en informatie.

Nieuwsuur is wat dat betreft veel minder informeel en ontspannen. Daardoor vindt men het beter passen op NPO 2, dat bedoeld is voor een kleiner publiek dat in meer diepgang geïnteresseerd is. Het leidt wel tot lagere kijkcijfers: gisteren stond Nieuwsuur met 332 duizend kijkers niet eens in de kijkcijfer top 25.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen