Jörgen Raymann in tranen op tv: ‘Ik moet er niet aan denken’

Jörgen Raymann raakte gisterenavond zeer geëmotioneerd aan de talkshowtafel van Khalid & Sophie. Hij moest flink wat tranen laten. “Ik hoop dat hij een goede vaart heeft.”

Jörgen Raymann © NPO

Normaal gesproken is de talkshow Khalid & Sophie altijd helemaal live, maar meer dan de helft van de uitzending bestond gisterenavond uit een twee dagen eerder opgenomen interview. Presentatrice Sophie Hilbrand sprak op maandag namelijk al met David Mulder (31), die gisteren euthanasie kreeg na een leven vol ernstige depressies.

Ernstige depressies

Sophie kondigt het gesprek aan met een waarschuwing. “Vooraf een waarschuwing: het is een indringend gesprek over euthanasie. De 31-jarige David Mulder lijdt al zijn hele leven aan ernstige depressies. Dit voorjaar wordt hij officieel uitbehandeld verklaard, maar om in aanmerking te komen voor euthanasie moet hij eerst op een wachtlijst.”

Ze vervolgt: “Een voor hem te lange wachtlijst. Zijn enige uitweg? Stoppen met eten en drinken, versterven. Als zijn psychiater het verhaal van David hoort, besluit hij hem te helpen. Vanmiddag overleed David, rustig en in aanwezigheid van zijn dierbaren, en ik sprak hem afgelopen maandag, samen met zijn familie en psychiater.”

Noodkreet

David heeft het gesprek in Khalid & Sophie zelf geïnitieerd. Hij wil dat men zijn verhaal hoort. “Mijn noodkreet is eigenlijk de noodkreet die ik helaas deel met honderden, misschien wel duizenden mensen, dat er voor ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden een heel hoge drempel is om een waardig einde te mogen hebben.”

Het gesprek is bewust niet live uitgezonden. Sophie tegen David: “Dat is omdat wij deskundigen hebben gevraagd van: David komt bij ons langs, wat vinden jullie daar eigenlijk van? Toen kwam er een advies dat het interview op geen enkele manier invloed moet hebben op de keuze die David zal maken voor euthanasie. Dat vind jij een beetje onzin, hè?”

‘Heel jammer’

Ja, antwoordt David. “Ik vind het vooral heel jammer dat de indruk wordt gewekt dat zo’n mediaoptreden daar invloed op heeft. Je zou mij ook gewoon kunnen vragen in een live-uitzending: ‘David, legt het jou druk op?’”

Hij vervolgt: “Dan kan ik jou zeggen, want ik ben gewoon wilsbekwaam: ‘Nee, Sophie, ik weet dat ik ten alle tijden het recht heb om mijn keuze in te trekken.’ Ik mis dan ook wel een beetje de magie van het live-stukje, maar gelukkig is mij wel gezegd dat er niets aan de montage wordt gedaan.”

Goede vaart

Als het gesprek met David erop zit, wordt er teruggeschakeld naar de studio van Khalid & Sophie. Live. En dan is David er al niet meer. Het emotioneert tafelheer Jörgen Raymann: “Ik hoop dat hij een goede vaart heeft. Ik heb een kind gehad dat depressief is geweest, dus ik voel zo intens mee met z’n familie en ik ben zo blij voor hem dat hij nu verlost is.”

“Mijn kind is gelukkig genezen. Bij haar heeft de therapie geholpen, maar ik moet er niet aan denken dat je constant zo moet leven. Dat is geen leven. Z’n ouders, z’n vrouw: ik wens ze ontzettend veel sterkte en troost toe in deze tijd. Ik denk dat ze ook opgelucht zullen zijn dat David nu eindelijk met z’n reis kan beginnen waar hij zo lang naar verlangd heeft.”

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Fragment

Een fragment uit het interview met David:

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Khalid & Sophie wilde het interview met David Mulder niet live doen. Begrijpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen