Henri Bontenbal voor schut gezet in Khalid & Sophie: ‘Heel pijnlijk’

Henri Bontenbal is behoorlijk voor schut gezet in de talkshow Khalid & Sophie, vindt tv-analist Victor Vlam. “Bewust niet aan tafel? Ik had het niet geaccepteerd als CDA!”

Henri Bontenbal in Khalid & Sophie © NPO

Het was het belangrijkste onderwerp in de Khalid & Sophie van gisterenavond: de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Daar zat onder anderen Frans Timmermans over aan tafel, de lijsttrekker van GroenLinks en PvdA. En wie zagen we ergens in de schaduw achter hem op de publiekstribune zitten? CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal.

‘Heel pijnlijk’

Bontenbal zou sowieso al in de uitzending zitten als onderdeel van het vaste lijsttrekkersrondje in Khalid & Sophie, maar mocht dus niet aan tafel zitten tijdens het hoofdonderwerp van de show, terwijl zijn politieke rivaal daar wel zat.

Eigenlijk is dit gewoon een diskwalificatie en daarom heel erg pijnlijk, vindt de bekende tv-analist Victor Vlam. “Henri Bontenbal mocht bij Khalid & Sophie niet meepraten over Israël, terwijl rivaal Frans Timmermans daar 20 minuten over mocht spreken. Had ik niet geaccepteerd als CDA”, schrijft hij op X.

‘Niet senior genoeg’

CDA-kenner Pieter Gerrit Kroeger vindt dat wel meevallen. Hij wijst erop dat dit geen lijsttrekkersdebat of iets dergelijks was en dat Timmermans bovendien oud-minister van Buitenlandse Zaken is. “Hij sprak hier bij uitstek op zijn terrein. Bontenbal aftappen als niet-specialist en evenmin premier-kandidaat was nergens voor nodig.”

Victor heeft er toch gemengde gevoelens bij. “Ik vrees voor het CDA dat de afdronk bij de kiezer is dat Bontenbal niet ‘senior’ genoeg is om mee te praten over ingewikkelde onderwerpen zoals Israël. (…) Israël is het grootste onderwerp van de campagne op dit moment. Daar wil je over meepraten.”

Gezichtsverlies

Dit vindt echt niemand bij het CDA leuk, denkt Victor. “Om als toeschouwer bij je grootste rivaal in het publiek te zitten terwijl hij vrijuit mag oreren… Dat is enorm gezichtsverlies voor Bontenbal.”

Bontenbal had toch ook de ruimte om wat te zeggen toen hij uiteindelijk aan tafel zat? “Op zich mee eens. Maar hij is bewust door de redactie niet aan tafel gezet. (…) Bontenbal had meer initiatief moeten nemen. Maar hij zat niet aan tafel en dat maakte het een stuk moeilijker om te interrumperen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen