Ali Niknam kat Henri Bontenbal af aan Op1-tafel: ‘Echt heel warrig’

Bunq-baas Ali Niknam viel gisterenavond aan de talkshowtafel van Op1 bijna in slaap tijdens het verhaal van Henri Bontenbal, de nieuwe leider van het CDA. “Het is echt heel erg warrig.”

Ali Niknam en Henri Bontenbal © NPO

De nieuwe politiek leider Henri Bontenbal lijkt vooralsnog geen game changer voor het CDA. Hij zat gisterenavond aan de talkshowtafel van Op1 en kwam daar niet met concrete oplossingen voor de problemen in ons land, maar bleef vooral hangen in allerlei algemeenheden. Tot ergernis van Ali Niknam, de baas van de bunq-bank.

Henri aan het woord

Als presentator Jort Kelder een grafiek laat zien waaruit blijkt dat de armoede juist afneemt in ons land, zegt Bontenbal: “Armoede is nooit alleen geld. Het leidt tot stress, gezondheidsproblemen, slechtere prestaties op school. Daarom vind ik dat we ook veel breder moeten kijken dan naar: heb je genoeg geld? Bestaanszekerheid is een belangrijk thema.”

Waarom moet men op CDA stemmen en niet op Pieter Omtzigt? “Ik heb net iets gezegd over sterke gemeenschappen en sterke gezinnen. Ik vind zelf dat we veel meer aandacht moeten besteden aan het versterken van de democratische rechtstaat, maar ook: wat is de toekomst van de economie en verduurzaming?”

Ali valt in slaap

Ali valt daar echt bij in slaap. Jort: “Mag ik je vragen, Ali Niknam: hoe luister jij naar zo’n verhaal? Je woont half in Amerika, je weet hoe mensen uit de goot omhoog groeien en je bent volgens mij een beetje libertair ingesteld.”

Daarop zegt de ondernemer: “Als leek met een klein katertje na Lowlands, vind ik het een heel ingewikkeld verhaal vanavond, als ik zo vrij mag zijn. Het is heel erg hoog-over, warrig.”

Concreter

Er is geen touw aan vast te knopen, vindt Ali. “Ik denk: als ik hiernaar zou luisteren en ik zou in armoede leven in Rotterdam – ook ik heb daar zelf wel eens gezeten – of ik zou juist een werkgever zijn en denken: waar gaat dit land heen? Of ik zou een boer zijn en ik zou denken: wat moet ik nou in hemelsnaam met het bedrijf…”

Jort: “Je wil het concreter hebben?”

Ali: “Ik denk: waar hebben we het nou in hemelsnaam over de afgelopen twintig minuten? Maar dat kan dus nogmaals aan mijn kater liggen. Het kan Lowlands zijn geweest.”

‘Vertel wat je wil!’

Bontenbal reageert: “Nou, kijk… Je kunt niet in zo’n talkshow natuurlijk alle beleidsprogramma’s helemaal concreet uitleggen. Je moet ook wel op hoofdlijnen vertellen wat je wil.”

Ali: “Vertel eens wat je wil!”

Bontenbal: “Heel veel dingen worden straks in ons verkiezingsprogramma uitge…”

Ali: “Maar wat wil je dan?”

Bontenbal: “Nou, dat is heel duidelijk. Ik heb gezegd dat ik de kloof in Nederland te groot vind en dat die leidt tot het ondermijnen van de samenhang. Ik wil dat verschillen tussen mensen in inkomen, in welvaart kleiner worden en dat we meer gemeenschapszin met elkaar hebben.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Ali Niknam een punt? Blijven politici als Henri Bontenbal vooral hangen in algemeenheden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen