Frits Barend is klaar met Johan Derksen: ‘Typisch antisemitisme’

Frits Barend vindt het onvergeeflijk wat Johan Derksen in zijn talkshow Vandaag Inside heeft gezegd over Joden. “Dat is een typisch, duidelijk voorbeeld van antisemitisme.”

Johan Derksen en Frits Barend © NPO

De uitspraken die Johan Derksen vlak na de bloederige aanslag in Israël heeft gedaan vallen heel erg slecht, niet alleen bij kijkers, maar ook bij politici. De voetbalanalist werd gisteren terechtgewezen in zijn eigen programma en slikte daar zijn meest gewraakte uitspraak in, namelijk ‘dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben’.

Frits is boos

Frits Barend vindt het onvergeeflijk wat Johan heeft gezegd, laat hij weten in de podcast Dwars door de Campagne. Het is volgens hem ongelooflijk schadelijk en generaliserend. “Ja, de Joden, ja. Dat is mijn kleinzoon!”

Er wordt wel heel erg vaak naar de Joden gewezen, vindt Frits. “De Joden, zeggen we altijd, dat is ook een oud mopje: het is de schuld van de Joden? Nee, van de fietsers! Dan zeggen ze: ‘Waarom de fietsers?’ En dat voel ik gisteren bij Johan Derksen met z’n opmerking. Het zijn de Joden weer…”

‘Ik ken hem niet’

Kent Frits Johan? “Ik ken hem gelukkig bijna niet. Nee, niet echt goed. Ik heb niet zoveel met hem te maken gehad. Ik heb hem in Argentinië nog gered zelfs toen hij bij het volkslied van een van de landen niet opstond en ik sprak Spaans en werd hij van de tribune gehaald. Maar goed, dat terzijde.”

Johan heeft afgedaan voor Frits. “Dat is een typisch, duidelijk voorbeeld van antisemitisme. Het zijn ‘de Joden’. Het zijn niet de Israëliërs, maar nu zijn we plotseling ineens ‘de Joden’. Dat is een vorm van antisemitisme. De Joden… Wat heb ik ermee… Ik bedoel, ik woon hier. Er wonen ook Joden in Argentinië.”

Geen hekel

Het is gewoon niet goed te praten wat Johan heeft gezegd, aldus Frits. “Je kent de definitie van een antisemiet, hè? Iemand die een overdreven hekel heeft aan Joden. (…) En dat wil ik ook nog even zeggen: ik heb geen hekel aan Palestijnen. Ik haat Palestijnen niet. Zij hebben ook recht op een goed leven.”

Frits is ook boos op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die weigerde om de Israëlische vlag te hijsen of de Nederlandse vlag halfstok te hangen. “Hij heeft zijn onmenselijkheid getoond. Hij heeft geen vlag durven ophangen.”

‘Dilan wel menselijk’

VVD-leider Dilan Yesilgöz is in zijn achting gestegen, zegt Frits. Zij heeft Israël verdedigd in de talkshow Op1. “Ik denk dat Dilan Yesilgöz dit echt vanuit haar hart gedaan heeft. Hier spreekt niet de VVD-politicus, maar de politicus zoals ik haar ook ken. Ze spreekt vanuit haar hart. Dit kun je niet leren.”

Dilan wilde gisterenavond ook aanschuiven in Vandaag Inside, verklapte Wilfred Genee in de uitzending op SBS 6. “Zij had zich ook nog aangeboden om bij ons aan tafel te komen om de situatie met Johan en Israël te bespreken. Dat is ook misschien al een beetje in de verkiezingsmodus?”

Waarom Dilan uiteindelijk niet welkom was, is onduidelijk.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het interessant vinden om Frits Barend aan te laten schuiven in Vandaag Inside?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen