Jan Paternotte terechtgewezen door WNL-ster Maaike: ‘Ho, even!’

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte werd gisteren terechtgewezen door Maaike Timmerman toen hij Caroline van der Plas er min of meer van beschuldigde niet om Oekraïne te geven. “Ho!”

Jan Paternotte en Maaike Timmerman © WNL

Jan Paternotte heeft er in de ochtendshow van NPO 1, Goedemorgen Nederland, voor gepleit om de steun aan Oekraïne voor vijf jaar vast te leggen. Daarmee geef je volgens hem het signaal aan Rusland af dat het geen zin heeft om te wachten tot Europa en Amerika ‘moe’ worden van deze oorlog.

Paternotte vreest

En eigenlijk doelt de fractievoorzitter van D66 ook op ons eigen land. “Zit die vrees er ook in dat het na de verkiezingen anders zal zijn? Met een andere samenstelling”, vraagt presentatrice Maaike Timmerman.

Ja, beaamt Paternotte. “Donald Trump is de hoop van Poetin, maar als je ook naar andere landen kijkt, zoals Frankrijk, dan hoopt hij dat Marine Le Pen daar aan de macht komt. Die is veel pro-Russischer. En in Nederland zijn er ook partijen. Geert Wilders had in zijn programma staan dat hij geen F16’s wil sturen, geen geld. Geen enkele steun meer.”

‘Caroline zei niks!’

Maaike denkt dat het in Nederland wel meevalt, omdat Oekraïne hier brede steun geniet. “Dan hebben we het over Wilders en over Forum bijvoorbeeld, maar onder de rest van de partijen is er toch veel steun.”

Daar plaatst Paternotte een kanttekening bij. “Nou, Caroline van der Plas had laatst een lezing en die zei daar niets over Oekraïne. Ze kreeg de vraag: ‘Waarom zegt u daar niks over?’, en toen zei ze: ‘Nou, ik vind dat niet zo belangrijk, want we zijn bezig met de wederopbouw van Nederland.’”

‘Ho even!’

Die kritiek op Caroline’s BBB is onterecht, vindt Maaike. “Maar, ho even, dan heeft u het over de HJ Schoo-lezing, maar als je naar het BBB-verkiezingsprogramma kijkt, dan staan daarin twaalf pagina’s over buitenland en defensie.”

De presentatrice vervolgt: “Ze heeft ook altijd Oekraïne gesteund, ze zijn ook voor het halen van die 2-procentnorm. Is dat dan niet een beetje gemakkelijk om te zeggen dat ze het er in die lezing niet over heeft gehad?”

Allerbelangrijkst

Paternotte blijft bij zijn kritiek. “De vraag is natuurlijk: vind je dat ook het allerbelangrijkst? Dat is lastig. Wat BBB bijvoorbeeld niet doet is het programma laten doorrekenen, waardoor je precies kunt zien welke financiële keuzes ze maken en wat ze het belangrijkst vinden. Dan weet je ook niet of ze die steun echt willen doorzetten.”

Fragment

Het fragment uit Goedemorgen Nederland:

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen