Gio Latooy maakt D66 flink pissig, partij wil wetswijziging: ‘Idioot!’

De vloggende twintiger Gio Latooy zorgt voor flink wat ergernis bij D66. Als het lastig is om zijn gedrag te bestraffen, dan moet er volgens Jan Paternotte maar een wetswijziging komen.

Jan Paternotte en Gio Latooy © WNL, YouTube

Gio Latooy is een soort persiflage op een stereotype vlogger: de vlogcamera zit vastgekleefd aan zijn camera en werkelijk álles moet op beeld. Het is net uit met zijn vriendinnetje en al die tranen komen bij al zijn volgers nog nét niet door het beeldscherm heen. Een typisch voorbeeld van socialmedia-narcisme.

‘Gio is idoot!’

Door al dat gevlog van die Gio ontstaan er af en toe hachelijke situaties. Hij blijft namelijk ook gewoon doorfilmen in de auto. Zijn handen zijn dan drukker met die camera dan met het stuur en daar wordt schande over gesproken. Als hij zichzelf in de prak rijdt is dat al vervelend, maar het in gevaar brengen van andere weggebruikers is onaanvaardbaar.

Er is afgelopen week dan ook een hoop gedoe over ontstaan en bij D66 zijn ze er zó ontstemd over dat fractievoorzitter Jan Paternotte zelfs pleit voor een wetswijziging. “Heel vervelend dat zijn relatie uit is, maar het is wel behoorlijk idioot om dan te gaan zitten vloggen terwijl je aan het rijden bent over de snelweg met een telefoon in je hand.”

‘Beboeten!’

Jan vindt dat Gio zo snel mogelijk beboet moet worden, vertelt hij bij Goedemorgen Nederland. “Het is natuurlijk verboden. Ik zou zeggen: 1,2 miljoen volgers… Als daar nou ook een politieagent tussen zit, kunnen we er dan in elk geval niet voor zorgen dat er een boete is?”

Presentatrice Maaike Timmerman wijst op de moeilijkheden die dat met zich meebrengt. Normaal gesproken is het noodzakelijk om iemand op heterdaad te betrappen. “Dan moet je de wet aanpassen, want dat kan nu nog niet zomaar, hè?”, legt ze de politicus voor.

‘Wet aanpassen!’

Jan vindt dat verbijsterend. “Je kunt een boete geven toch als mensen met hun telefoon in de hand zitten?”

Maaike: “Ja, maar niet als je dat alleen op de beelden hebt gezien.”

Dan moet je maar de wet aanpassen, vindt Jan. “Dan moet je toch kijken of je dat niet mogelijk kan maken, want dit is natuurlijk levensgevaarlijk en het is inderdaad een ongelooflijk slecht voorbeeld als 1,2 miljoen mensen dat zien en denken: nou, blijkbaar is dat leuk. Dat is voor het verkeer niet goed.”

‘Handhaven!’

Maaike: “De politie zou dat dus ook moeten kunnen doen als dat uit beelden op TikTok of YouTube blijkt?”

Voor zover dat al niet mogelijk is, zou dat mogelijk gemaakt moeten worden, aldus Jan. “Ik heb wel eens eerder gezien als iemand extreem hard ging rijden en dat ging filmen en dat later online zette, dat dan toch hun rijbewijs is ingenomen omdat iemand meer dan 200 kilometer per uur rijdt. Dan zou je zeggen: dit moet kunnen. Je moet handhaven.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wat moet er met die Gio gebeuren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen