The Masked Singer stuurt publiek weg uit studio: ‘Risico te groot’

Hoe komt het dat de BN’ers die uit een pak komen bij The Masked Singer altijd geheim blijven? De show is immers van tevoren opgenomen. “Het hele publiek wordt gewoon de zaal uit gestuurd!”

Luuk Ikink © RTL

Het is een prestatie van formaat: de RTL 4-hit The Masked Singer wordt van tevoren opgenomen, maar toch lekken de BN’er-onthullingen in het programma nooit uit. Het is een megarisico, want als voor de uitzending uitlekt welke sterren er uit een pak komen, dan leidt dat potentieel tot instortende kijkcijfers en dito advertentie-inkomsten.

Lekgevaar

Moet al het publiek in de studio een zwijgcontract tekenen? Of worden die onthullingen apart opgenomen en er later in gemonteerd? “Ja, dat is super interessant. Ik vroeg me dat ook af toen ik begon aan The Masked Singer, want het is een hele groot studio. Ik denk dat daar misschien wel 300 man zitten”, zegt oud-kandidaat Luuk Ikink in de BLVD Podcast.

Het is onmogelijk dat al die mensen zwijgen, stelt collega Rob Goossens. “Dan kun je mensen wel contractjes laten tekenen. Maar ja, als één iemand dat dan lekt, ja: succes met uitvinden wie er heeft lopen lekken.”

‘Iedereen weet het’

Luuk vertelt dat er hoe dan ook veel mensen getuige van zijn. “Je hebt natuurlijk ook allemaal bewaking. Je hebt cameramensen, jury/presentatie, maar ook regie, die uiteindelijk, als dat masker afgaat, allemaal weten wie er in het pak zit.”

Er is een heel exit-protocol opgesteld, vertelt hij. “Je bent ook een beetje voorbereid hoe dat dan gaat. Van: nou, stel jij gaat er straks uit, dan komt er een camera op je af, je hoort een heel spannend muziekje. Dan ga jij zo staan met je hoofd en je masker dat het publiek je niet ziet, die ziet alleen de achterkant van je pak. Dan hoor je dat muziekje.”

Publiek de zaal uit


Dan komt de camera steeds dichterbij. “Dan gaat op een gegeven moment de cameraman om jou heen cirkelen. En dan ga je beginnen met het afdoen van dat masker. En dat doe je dan heel langzaam in slow motion. En op een gegeven moment heb je het masker bijna af. En dan wordt er gezegd: ‘Stop!'”

Stop? Huh? En wat dan? “Dan valt alles stil en dan gaat alle publiek de zaal uit. Ja, iedereen gaat weg. Ja, dat is echt ongelofelijk. Maar dat is natuurlijk helemaal aan het einde van het programma. Dus het publiek heeft alles gezien, maar dan gaan ze weg.”

Te groot risico

Jammer voor al die mensen, maar het risico is gewoon te groot, aldus Luuk. “Want anders heb je inderdaad 300 man die precies weten wie er in het pak zit, week na week na week. En ja, dat is veel te groot risico.”

“Dus ze hebben volgens mij één rijtje publiek overgelaten. Die hebben ze dan dat contractje laten tekenen. Dat zijn mensen die ze vertrouwen en de rest moet gewoon ophoepelen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

The Masked Singer begint binnenkort aan seizoen vijf. Daarna een jaartje overslaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen