Gerard Joling blijft weg: kan VI-optreden hem miljoenen kosten?

Gerard Joling heeft het al vaker gezegd: zijn manager Wino Omtzigt wil hem liever niet in Vandaag Inside hebben. Hij herhaalt dat dit weekend in het AD. Zou het hem miljoenen kunnen kosten?

Gerard Joling © SBS 6

Het is geen geheim dat het moreel kompas van de RTL-leiding relatief scherp afgesteld staat voor een bedrijf in de Nederlandse mediawereld. Waar ze dat ding bij Talpa al jaren aan het zoeken zijn in de coulissen, loopt RTL-baas Peter van der Vorst er dagelijks mee rond in de wandelgangen. Wie mag er blijven en wie ligt er straks uit?

Joling in de vuilnisbak

Peter trok direct aan de noodrem toen hij in 2021 tussentijds opnames te zien kreeg van de nieuwe show Joling en de Buitenlanders. Het is geen geheim dat de entertainer kritisch is over de islam en kennelijk vond Peter het tussenresultaat toch iets te xenofoob, want vlak na het losbarsten van de Black Lives Matter-beweging besloot hij de boel te annuleren.

We hebben Joling en de Buitenlanders nóóit op tv gezien. Buigen voor woke, noemde Johan Derksen het. “Gerard is een jaar op pad geweest met filmopnames, hij is naar Suriname geweest en daar heeft hij allerlei figuren geïnterviewd, en nu hebben mevrouw Simons en de wokegemeenschap er vragen over gesteld en trekt RTL z’n keutel in.”

Kerken en moskeeën

Peter heeft al dat geld gewoon weggegooid. Uit angst dat de conservatieve mening van Gerard hemzelf én natuurlijk RTL 4 als geheel zou beschadigen. Slap, zei Johan. “Ik vind dat als je Joling erop zet, dan moet je niet verbaasd zijn wat eruit komt. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

Hij vervolgde destijds: “Joling heeft altijd geroepen: ‘De buitenlanders worden de baas in Nederland en we hebben dadelijk meer moskeeën dan kerken.’ Dan weet je al hoe hij in zo’n programma stapt.”

Niet meer naar VI

Hoe dan ook: kennelijk zijn ze in Gerards omgeving bang dat hij xenofobe dingen gaat roepen als hij in een rechts-conservatief programma als Vandaag Inside gaat zitten. Zijn manager Wino Omtzigt wil het niet hebben, riep Gerard een half jaar geleden al. Toen zat hij er voor het laatst. En nu herhaalt Gerard dat opnieuw in het AD.

Gerard vertelt in de krant: “Je kunt absoluut niet meer zeggen wat je wil. Als ik aanschuif bij VI, zijn ze daar hier bij mijn management niet zo blij mee. Je neemt drie witte wijntjes en roept vervolgens van alles, zeggen ze dan. Dat komt dan weer terug in samenvattingen en dan denk ik soms ook: misschien had ik er even langer over moeten nadenken.”

‘Wanneer bij VI?’

Het lijkt een risico-analyse te zijn van Gerards manager. Immers: één uitglijder bij Vandaag Inside en het moreel kompas van Peter van der Vorst slaat volledig op tilt. En dan kan zo’n optreden in de SBS 6-talkshow Gerard zomaar miljoenen euro’s kosten, want zijn tv-contract bij RTL 4 is ongetwijfeld zéér lucratief.

Gerard besluit: “Mijn moeder leeft nu niet meer, maar zij sprak me weleens aan: moest je dat nou weer zo nodig roepen? Zij had er als moeder dan last van bij de bridgedrive, omdat iedereen er over begon. Maar de mensen vinden het fantastisch, want ik krijg intussen op straat vijf keer de vraag wanneer ik weer bij VI zit.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gerard Joling gaat op advies van zijn management niet naar Vandaag Inside. Begrijpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen