Jeroen Pauw onthult na negen jaar: ‘Paul Witteman stonk uit mond’

Jeroen Pauw doet negen jaar na het einde van zijn beroemde talkshow Pauw & Witteman een boekje open over zijn vroegere co-host Paul Witteman. “Ja, hij stonk uit zijn mond.”

Jeroen Pauw en Paul Witteman © SBS 6, Annemieke van der Togt

Je kunt het vanwege het mislukte ruzieproject Op1 bijna niet meer voorstellen, maar de late avond van NPO 1 was ooit een prestigieus tijdslot met gewilde praatprogramma’s als Pauw & Witteman, Pauw en Jinek. Met name die eerste titel heeft lang gelopen: de show was acht seizoenen lang op zender, van 2006 tot en met 2014.

Pauw rook Witteman

Jeroen Pauw blikte er gisterenavond kort op terug in de talkshow Marcel & Gijs. “Er zijn wel momenten – als er echt veel nieuws is of als er iets bijzonders gebeurt – dat ik het mis en dat ik het jammer vind om het niet te doen, maar ik vond vijf dagen in de week best wel een lange periode. 14,5 jaar om precies te zijn. Ik was ’s nachts pas rond half drie thuis.”

Hoe gaf hij zijn samenwerking met Paul Witteman vorm? “We zaten héél dicht op elkaar. Echt naast elkaar met de stoelen. We konden elkaar voelen en ruiken en de adem horen gaan van de ander.”

‘Stonk uit zijn mond’

Het maakt gastheer Gijs Groenteman nieuwsgierig. “Hoe ruikt hij uit zijn mond, Paul Witteman? Naar viooltjes?”

Dan bekent Jeroen dat Paul soms inderdaad wel een beetje stonk. “Hmmm… Er waren wel eens momenten dat ik dacht: hij ruikt inderdaad uit zijn mond, en dat zal hij vermoedelijk ook wel bij mij gedacht hebben. Het voordeel was natuurlijk dat we altijd hetzelfde hadden gegeten die avond, dus als je al wat ruikt, ruik je ook jezelf eigenlijk.”

Niet op zaterdagavond

In het weekend kwamen Jeroen en Paul altijd een beetje op adem. “We zaten dicht op elkaar, we spraken elkaar de hele dag over onderwerpjes en gasten of wat dan ook. Maar dat betekent ook dat we in het weekend wel genoeg van elkaar hadden, dus we gingen niet op zaterdagavond nog gezellig uit eten of iets anders.”

Waren er ook ergernissen tussen beide heren? “Paul had ergernissen over dat ik zat te zuchten. Ik kan nogal vaak zuchten als ik het saai vind en het is natuurlijk nog wel eens saai. Of als ik met mijn hand onder mijn kaak ging zitten, dat vond hij ook vervelend.”

‘Ik zeg NIKS!’

Eén keer was er sprake van wat kinnesinne tussen Pauw en Witteman. “Er was één keer dat hij Alexander Pechtold wilde doorzagen over dat hij een linkse samenwerking aanging, terwijl ik zei: ‘Wat nou links? Pechtold is helemaal niet links!’ ‘Ja, maar het is toch een linkse samenwerking!’ Toen heb ik uit protest geen enkele vraag gesteld”, aldus Jeroen.

Een talkshowhost die twintig minuten lang geen vragen stelt? Ah, weten we ook weer wat Eva Jinek heeft onthouden van die coachingsessies met Jeroen. Zij heeft er alleen acht maanden per jaar van gemaakt…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jeroen Pauw terug op de late avond van NPO 1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen