Humberto Tan en Wilfred Genee oog in oog op tv: ‘Ik kijk geen VI’

Humberto Tan en Wilfred Genee zaten gisterenavond oog in oog met elkaar aan de talkshowtafel van Renze Klamer. Heel subtiel deelden de heren daar wat steken onder water uit…

Humberto Tan en Wilfred Genee © RTL

Het was tot een aantal jaar geleden ondenkbaar: Humberto Tan en Wilfred Genee die tegelijkertijd in één tv-studio verschijnen. De gemoederen tussen de heren zijn al een tijdje bedaard, maar grote vrienden zullen het nooit worden. Ze zaten gisteren samen aan de talkshowtafel van Renze Klamer. De een om een liedje te promoten, de ander een docu.

Draaiboekwerk

Wilfred laat Renze op een gegeven moment fijntjes weten dat hij zijn talkshow ‘Renze’, en dus ook de soortgelijke show van Humberto, maar draaiboekwerk vindt. “Ik zit met jou mee te kijken en dan moet je dat onderwerp zo lang behandelen en zoveel minuten…”

Hij vervolgt: “Dan krijg je het onderwerp van Humberto, een mooi onderwerp, maar ja: het is ook Videoland, het is ook RTL, dus er zit ook een commercieel belang bij en zo zit je de hele tijd mee te kijken. Dan denk ik: o, dat zou ik helemaal niet kunnen dit. Dat zou ik echt heel lastig vinden. Het moet zo volgens een draaiboek, terwijl: wij doen maar wat.”

Rechte lijn

Renze verdedigt zich. Hij is heel trots op zijn eigen talkshow. “Het hoeft niet, maar je weet gewoon: wat je bij het ene onderwerp extra doet, moet je bij het volgende onderwerp weer inleveren, maar je hebt wel ruimte.”

Wilfred: “Ik zit eigenlijk te presenteren alsof ik thuis zit te kijken met m’n afstandsbediening. Dan denk ik: zou die het nu nog leuk vinden? Dan denk ik: nee, dan moet ik Johan boos maken of René verleiden tot een leuke grap of een van onze gasten aanspelen. Ik probeer het steeds een beetje weg te halen bij de rechte lijn, zeg maar.”

Wat zegt Humberto?

Dan wordt Humberto om zijn mening over Vandaag Inside gevraagd. Hij wordt nog altijd regelmatig op de hak genomen in die talkshow. “Het is heel knap wat ze gedaan hebben. Ik kijk niet zo vaak, maar wat zij doen, daar zit heel veel verrassing in. Dat is wat jij nu beschrijft. Die verrassing is gewoon heel goed en heel groot.”

Wat vindt Humberto van Wilfreds kritiek dat de RTL-talkshows ‘middle of the road‘ zijn? “Kijk, wat wij doen en wat jij (Renze, red.) nu doet en wat ik ook doe eigenlijk, is een veel vaster stramien en iets minder verrassing daardoor. Je hebt ons wel eens ‘middle of the road’ genoemd en dat is ook wel een beetje zo eigenlijk.”

Humberto stelt dat Vandaag Inside inderdaad alles behalve middle of the road is. “Jullie zijn veel extremer daarin en daardoor kan het ook makkelijker ontsporen, maar dat is wat mensen nu heel fijn en prettig vinden.”

TikTok-gevoel

Wilfred zegt daarop: “Het is een beetje het TikTok-gevoel. Mijn kinderen zitten daar de hele tijd op; het gaat zo snel allemaal en zo probeer je ook te presenteren. Dat je bij jezelf denkt: er moet nu wat gebeuren.”

Dan merkt Humberto op zijn beurt fijntjes op dat die ‘saaie’ talkshows toch betere marktaandelen pakken in de doelgroep: “Het gekke is – dat is een beetje intern gelul misschien – dat jullie veel jonger zijn in wat jullie doen, maar de doelgroep is ouder die kijkt. En dit is eigenlijk veel ouder en de doelgroep is jonger die kijkt. Dat is heel gek.”

Tot slot is het Wilfred die zich verdedigt: “Het grappige is: zeker het laatste halfjaar zie je ook die doelgroep wel steeds breder worden. Er zijn echt heel veel jonge mensen die ook kijken…”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen