Humberto Tan: ‘Waarom grijpt VPRO niet in bij Theo Maassen?’

Humberto Tan kan het niet volgen dat Janine Abbring van de VPRO een tik op de vingers krijgt vanwege geschnabbel, terwijl Theo Maassen wordt gespaard. “Er gebeurt niks!”

Humberto Tan en Theo Maassen © RTL, NPO

De vrouw van Theo Maassen stelt dat hij huiselijk geweld pleegt en haar een gebroken neus heeft geslagen. Zijn oud-minnares Angela geldt als klokkenluider in deze zaak en stelt dat zijn eega niet het enige slachtoffer is; een ex-vriendin zou bijvoorbeeld een hoofdwond hebben opgelopen door de cabaretier. Toch zet de VPRO hem nog niet aan de kant.

Humberto verbaasd

Humberto Tan bespreekt het gisterenavond in zijn talkshow Humberto naar aanleiding van het rapport over wangedrag bij de NPO. “Kan ik een voorbeeld uit de praktijk geven? Een casus. Een presentator. We gaan hem anonimiseren. Een presentator wordt beschuldigd van de mishandeling van zijn vrouw. Bij diezelfde omroep zit een collega in een reclame.”

Die vrouwelijke collega in de reclame, Janine Abbring, is berispt, benadrukt Humberto. “De presentator, die wordt beschuldigd van het slaan van zijn vrouw, daar gebeurt helemaal niks mee. Dat is deze week. Bij dezelfde omroep. Bij de publieke omroep. Hoe gaan we daarmee om? We kunnen wel dat rapport lezen, maar dit is wat in de praktijk gebeurt.”

‘Er gebeurt niks’

Het is ongelooflijk, vindt Humberto. “En dan zeg ik niet dat die presentator het gedaan heeft, maar de heftigheid waarmee wordt gereageerd op een reclame of op een vermeende mishandeling, dat vind ik nogal wat.”

Tina Nijkamp stelt daarop dat daar binnen de VPRO zelf ook onvrede over is. “Ik heb ook wel begrepen dat er binnen de VPRO twee kampen zijn en dat er druk over gediscussieerd wordt of hij bij Zomergasten mag blijven.”

Humberto: “Er gebeurt helemaal niks.”

Doodzwijgen

Tina beaamt dat. “Nee, klopt. Ze zijn heel stil.”

Zelfs Jan Slagter vindt het niet kunnen. “En dat is ook niet goed.”

Humberto: “Dat gaat over de publieke omroep.”

Jan: “Dan moet je ook eerlijk bekennen en kom gewoon naar buiten en zeg wat er precies aan de hand is en wat je eraan gaat doen, maar het feit dat iedereen het doodzwijgt… Ik zat in een vergadering met allemaal omroepen – het was net gebeurd en het was net naar buiten gekomen – maar níemand zegt er wat over.”

Slaan van je vrouw

Humberto begint zijn geloof in de NPO te verliezen. “Dan heeft dit rapport dus geen énkele zin!”

Integriteitsonderzoeker Marjan Olfers: “Het gaat erom: welke waarde streeft de VPRO na? Het verbaast mij echt dat het slaan van je vrouw… Ik kijk ook vaak naar de Verenigde Staten. Het zou subíet geleid hebben tot ontslag of in elk geval tot schorsing. Zelfs als het alleen in onderzoek is.”

Dat is hier wel op zijn plek, vindt ze. “Van: jij moet even wachten nu, totdat het onderzoek geweest is. Daarom is dat onderzoek zo belangrijk. Dan weet je tenminste, ook van hemzelf: heeft zich dat nou voorgedaan of niet? Tot die tijd geef je wel het signaal: wij houden niet van het slaan van vrouwen.”

‘Kan niet aanblijven’

Privé-baas Evert Santegoeds, die het verhaal over Theo heeft geopenbaard, verwacht dat de VPRO er uiteindelijk niet onderuit kan. “Het kan bijna niet zo zijn dat er helemaal niets gebeurt in Hilversum. Dat iedereen dit negeert en hij straks weer in dat enorme decor van Zomergasten gaat zitten”, zegt hij in de podcast Strikt Privé.

Hij vervolgt: “Dit kun je niet los zien van iemands persoonlijkheid. Juist Zomergasten hangt aan de presentator. Bepaalde onderwerpen zou hij nu uit de weg moeten gaan omdat iedereen weet wat er thuis bij hem gebeurt. Dan heb je een ongezonde werksituatie en dat moet je als VPRO niet willen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Humberto Tan vindt het raar dat de VPRO wegkijkt in de zaak-Theo Maassen. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen