GTST-kijker voor schut gezet: ‘Als je dát kijkt, ben je gekke Henkie!’

Lars Duursma, debatdeskundige en opiniemaker, vindt dat mensen die anno 2023 nog steeds naar Goede Tijden Slechte Tijden kijken ‘gekke Henkies’ zijn. “Vergane glorie!”

GTST © RTL

RTL 4 bezuinigt meer en meer op Goede Tijden Slechte Tijden, de soapserie die ooit een kijkcijferkanon was, maar tegenwoordig vrij magertjes scoort. Niet alleen is het aantal afleveringen teruggeschroefd van vijf naar vier per week, maar ook is de zomerstop dit jaar een maand eerder dan normaal. Wat is er aan de hand?

‘GTST geen concurrent’

GTST is gewoon een beetje passé, zegt mediakenner Victor Vlam in de podcast De Communicado’s. Zelfs concurrent SBS 6 houdt er volgens hem geen rekening meer mee. “Prime time begint bij SBS 6 tegenwoordig al om 20.27 uur, dus drie minuten eerder dan in het verleden. Het valt op, omdat ze hier in het verleden echt nazi’s op waren bij SBS.”

Voorheen wilde SBS 6 pas ná de cliffhanger van GTST beginnen met de primetimetitels, weet Victor. “Ik denk dat ze tegenwoordig iets eerder beginnen met prime time omdat GTST feitelijk geen grote concurrent meer is. Dat was het vroeger wel. GTST scoort tegenwoordig maar rond de 700 duizend kijkers. Vroeger was dat natuurlijk veel meer.”

Gekke Henkie

Voor zo’n kijkersaantal schuif je je programma’s niet op, aldus Victor. “Tegenwoordig hoeven ze daar geen rekening meer mee te houden. Er zijn meerdere signalen die erop wijzen dat GTST echt vér over zijn hoogtepunt is, want het is al naar vier dagen per week teruggegaan en de zomerstop begint al op 1 juni. Het geeft aan dat het ook wel vergane glorie is.”

Co-host Lars Duursma lacht de mensen die nog GTST kijken een beetje uit. “Moet je als kijker van Goede Tijden Slechte Tijden tegenwoordig ook niet doorhebben dat het vergane glorie is? Een dag minder, langere pauzes enzo. Op een gegeven moment heb je toch wel het gevoel dat je een gekke Henkie bent als je naar Goede Tijden Slechte Tijden kijkt?”

Uit de mode

Victor begrijpt die opmerking wel. “Ja, ja, soapseries zijn internationaal echt helemaal uit de mode. Ik denk dat dat ook wel iets is wat die mensen weten, maar er is kennelijk een publiek voor. Er zijn ook al heel veel Amerikaanse soapseries stopgezet.”

Lars: “Als je aan alles voelt dat het een aflopende zaak is, dan is het een selffulfilling prophecy op een gegeven moment. Dat gaat zich alleen maar versterken.”

De Communicado’s

De nieuwste aflevering van De Communicado’s:

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen